Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Pizza on Time: Ένα έργο από το ΑΠΘ για τη ΔΕΠΥ

Η εκδήλωση στις 6 Οκτωβρίου, παρουσίαση του παιχιδιού PIZZAONTIME στα πλαίσια του έργου ADHD360 από το ΑΠΘ ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. 

Αν και ιδιαίτερα σύντομη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να γνωρίσει σε βάθος τη φιλοσοφία του εγχειρήματος και τις τεχνικές/ επιστημονικές παραμέτρους του, απέδειξε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να γίνει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και αποτελεσματικό μέσο στη διάγνωση της ΔΕΠΥ. 

Η γυναίκα που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή τη χαβανέζικη νοηματική γλώσσα


Η Linda Yuen Lambrecht δε διδάσκει απλώς, αγωνίζεται εδώ και χρόνια να κρατήσει ζωντανή μια γλώσσα σχεδόν καταδικασμένη σε αργό θάνατο.

Τι είναι ομορφιά για έναν τυφλό; Το Tik Tok της Άννα Μπαλάν φωτίζει το σκοτάδι

Tik Toker με τους 62.000 followers περιγράφει τη ζωή ενός ατόμου με απώλεια όρασης, σαν μια γλυκόπικρη κωμωδία

Η Αννα Μπαλάν είναι η δημιουργός του podcast Να Δει Κανείς ή Να Μη Δει. Παράληλλα, φροντίζει να ανανεώνει τη σελίδα της στο Tik Tok (62.000 followers – 1,2 εκατομμύρια likes) με απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς για την καθημερινόητα ενός ατόμου με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η Άννα Μπαλάν επίσης πηγαίνει στο σούπερ μαρκετ, βάφεται, φωτογραφίζει, τσεκάρει αγόρια που μπορεί να της αρέσουν, κάνει τα ίδια μικροπράγματα με καθε κορίτσι της ηλικίας της κι ακόμα περισσότερα.

Παιδιά εθισμένα σε social media, βιντεοπαιχνίδια

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε επίσημα τους εθισμούς που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Εθισμού και ειδικό στην ψυχιατρική και την ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Αμβούργου – Επεντορφ, Ράινερ Τομάσιους, η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι ώρες κατά τις οποίες τα παιδιά παίζουν βιντεοπαιχνίδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. «Οι χρόνοι χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε ο Τομάσιους στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. «Μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 10 έως 17 ετών καταγράφηκαν ποσοστά αύξησης έως και 75% κατά το πρώτο lockdown. Με το άνοιγμα των σχολείων και τη μείωση των περιορισμών, οι ώρες χρήσης μειώθηκαν κάπως, αλλά όχι στα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό»

Σχολεία: Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία» μέχρι 31/10

Δεύτερη παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία»


Σε Έγγραφο (Αρ. Πρωτ. 127148/Η1/08-10-2021) του Υπουργείου Παιδείας (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - Πληροφορίες: Ε. Γυφτάκη, Τηλέφωνο: 210 344 2469, Email: egyftaki@minedu@gov.gr) που φέρει την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή διευκρινίζεται η εκ νέου παράταση του προγράμματος «Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία» που απευθύνεται στις σχολικές μονάδες

ΛΗΜΝΟΠΑΙΔΕΙΑ: Παίζω και μαθαίνω τη Λήμνο.

Εάν λατρεύεις τη Λήμνο και θέλεις να μάθεις τα πάντα για εκείνη, πλέον μπορείς να το κάνεις με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο απλώς παίζοντας!

Ο Λημνιός φωτογράφος Χρήστος Καζόλης δημιούργησε τη «Λημνοπαίδεια», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων για μικρούς και μεγάλους, μέσα από το οποίο θα γνωρίσεις το αγαπημένο σου νησί παρέα με τους φίλους σου. Πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ταμπλό – χάρτη του παιχνιδιού απεικονίζεται η πλειονότητα των πραγματικών δρόμων του νησιού αλλά και 108 διαφορετικοί προορισμοί για να επισκεφθείς ενώ ταυτόχρονα αποκτάς πλούσιες γνώσεις για το νησί του Ηφαίστου μέσα από 360 ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ερωτήσεις.

Δικαιώματα ατόμων με αναπηρία: Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και εναρμόνιση ζητά το ΕΚ

Η μεταρρύθμιση σε βασικούς τομείς (κινητικότητα, εκπαίδευση, στέγαση, ενεργή συμμετοχή στα κοινά) θα ωφελούσε τους Ευρωπαίους που ζουν με αναπηρία.

Όπως υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 579 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 92 αποχές, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει έναν κοινό ορισμό για την αναπηρία αλλά και να εισαγάγει μια ενιαία «ευρωπαϊκή κάρτα» προκειμένου να αναγνωριστεί το καθεστώς της αναπηρίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΟΜΚΕ: Διαμαρτυρία για την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 62 του ν. 4590 2019

Παράλληλες πανδημίες: Ο κορωνοϊός «έθρεψε» άγχος και κατάθλιψη – Τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας

Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο παγκοσμίως το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε σήμερα το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας σε μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές, αναφέροντας τις αναλυτικά κατά ηλικία, φύλο και τοποθεσία σε 204 χώρες και περιοχές το 2020.

Πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά, μετά το άνοιγμα των σχολείων

Ήπια παραμένει η επιδημιολογική εικόνα στους μαθητές, έπειτα από το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί 91.152 μολύνσεις σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών. Ο αριθμός είναι κατά 20% μεγαλύτερος από εκείνον που είχε καταγραφεί μία μέρα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (75.890).

Το ποσοστό της αύξησης, ωστόσο, δεν προκαλεί αλλαγή της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς ήταν ίδιο (20%) και πριν από την έναρξη των μαθημάτων (63.180 κρούσματα στις 19 Αυγούστου).