Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις αυτοτραυματικές συμπεριφορές ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές.

Η αυτοτραυματική συμπεριφορά είναι μια από τις πιο καταστροφικές συμπεριφορές που επιδεικνύουν τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές. Οι πιο συνηθισμένες μορφές αυτοτραυματικής συμπεριφοράς είναι: το χτύπημα του κεφαλιού, το δάγκωμα χεριών, το υπερβολικό τρίψιμο ή ξύσιμο. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που ωθούν ένα άτομο σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και σχετίζονται με βιοχημικούς μέχρι κοινωνικούς παράγοντες. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε πολλούς από τους παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις αυτοτραυματικές συμπεριφορές καθώς και τρόπους για να τις περιορίσουμε ή να τις εξαφανίσουμε.

Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος των δοντιών πριν από το «πρώτο κουδούνι»

Χιλιάδες παιδιά θα πάνε την ερχόμενη εβδομάδα στο σχολείο και πολλά από αυτά, ιδιαίτερα τα «πρωτάκια» του Δημοτικού και του Γυμνασίου, θα έχουν υποβληθεί σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο για να εξασφαλιστεί ότι είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με ασφάλεια σε κάθε δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτών των εξετάσεων δεν πρέπει να ξεχάσετε τον έλεγχο των δοντιών τους. 

Ένας προσωπικός βοηθός στο αυτί σας και GPS για τον εντοπισμό παιδιών και κατοικιδίων

Ένα νέο gadget για έξυπνα κινητά τηλέφωνα παρουσίασε η Sony, κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης τεχνολογίας IFA, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία Bluetooth και μπορεί να «πει» στο smartphone σας να στείλει ένα γραπτό μήνυμα σε κάποιο άλλο τηλέφωνο ή να σας διαβάσει πληροφορίες που είναι καταχωρημένες στη συσκευή σας.

Δ.Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Β΄/θμιας Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, προτίθεται να υλοποιήσει και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, σε σχολεία της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσ/νίκης,

Σε τρεις «βαθμίδες» η εκπαίδευση προσφυγόπουλων

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα πρώτα από τα περίπου 22.000 προσφυγόπουλα στη χώρα μας θα δρασκελίσουν την είσοδο στο ελληνικό σχολείο. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη διάκριση των παιδιών σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Ειδικότερα:

Unicef: Οι μισοί μετανάστες και πρόσφυγες ανά τον κόσμο είναι παιδιά

Είναι παιδιά ξεριζωμένα, συχνά τραυματισμένα και ακόμη πιο συχνά ασυνόδευτα. Είναι παιδιά που μεταναστεύουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής και περνούν γι’ αυτό διά πυρός και σιδήρου. Και είναι πολλά. Περισσότερα από πότε. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της έκθεσης της Unicef για το 2015, σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι παιδιά. 

H Αρχαία Ελληνική Επιστήμη-Τεχνολογία και παιδιά προσφύγων στο ΝΟΗΣΙΣ

Την Κυριακή 11/9/2016 και ώρα 10:30 π.μ. στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα εγκαίνια και την πρώτη παρουσίαση της μεταφερόμενης έκθεσης «ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία».

Κ. Τσαρπαλής: Με λένε Κωστή και είμαι vegan

Το κείμενο Με λένε Κωστή και είμαι vegan (Διατροφικές και ηθικές επιλογές, bullying, και δημόσιος λόγος) είναι του κ. Τσαρπαλή, δημοσιευμένο στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Διαβάζω πρόσφατο κείμενο του κ. Κωνσταντίνου Ζούλα στο Facebook, δημοσιογράφου στην Καθημερινή (από τους κατά τεκμήριο λογικούς στα κείμενά του, ειδικά σε σχέση με την ελληνική κρίση), όπου περιγράφει την ιστορία μίας μητέρας, «τρελής βετζετέριαν, που έχει επιβάλει την εμμονή της και στα παιδιά της», και η οποία όταν βρέθηκε σε παιδικό πάρτυ νηπιαγωγείου όπου υπήρχε παράσταση από μάγο με ζώα («είχε στα σύνεργά του ένα κουνέλι και ένα πουλί» αναφέρει αυτολεξεί ο δημοσιoγράφος, «σύνεργα» επαναλαμβάνω εγώ..), αντέδρασε κάνοντας μήνυση στους εμπλεκομένους (μάγο, μητέρα διοργανώτριας πάρτυ, και νηπιαγωγείου).

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις σοβαρές κρίσεις άσθματος

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση της Cochrane Library, η από του στόματος λήψη βιταμίνης D συμπληρωματικά με την αντι-ασθματική αγωγή μειώνει τις σοβαρές κρίσεις άσθματος. Η μελέτη παρουσιάζεται σήμερα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο. 

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος στα παιδιά και τους ενήλικες ασθενείς. Ο ρόλος της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει προξενήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και ανά τον κόσμο διενεργούνται έρευνες για την θέση της στη διαχείριση του άσθματος και στη μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, που είναι γνωστό ότι προκαλούν εξάρσεις στους ασθενείς. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν ελέγξει κατά πόσο η βιταμίνη D υπό τη μορφή συμπληρώματος έχει κάποια επίδραση στις κρίσεις άσθματος, στα συμπτώματα και την πνευμονική λειτουργία ενηλίκων και ανηλίκων ασθενών.

Tα λιποβαρή νεογνά ασκούνται λιγότερο μεγαλώνοντας

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει το ανεπαρκές βάρος κατά τη γέννηση, με την ανεπαρκή σωματική άσκηση όχι μόνο στην εφηβική ηλικία αλλά και πολύ μετά την ενηλικίωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αχμέντ Ελχακίμ του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αθλητιατρικό περιοδικό "Medicine & Science in Sports & Exercise", μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.740 ατόμων, εωσότου γίνουν 68 ετών.

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά

Tο «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας», ύστερα από ένα μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα ανοίγει και πάλι για το κοινό τις πόρτες του το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι. Τα τρισδιάστατα εκθέματά του είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Στις 5.179 οι προσλήψεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τις 5.179 φθάνουν συνολικά, σε πρώτη φάση, οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών, για την πρωτοβάθμια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση. 

Tο υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 2.360 δασκάλων (ΠΕ 70) και 1.335 νηπιαγωγών (ΠΕ 60) για την κάλυψη λειτουργικών κενών στα δημοτικά σχολεία της χώρας, καθώς επίσης και την πρόσληψη 1.261 δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΠΕ 71) και 223 νηπιαγωγούς ΕΑΕ (ΠΕ 61 και ΠΕ 60.50) για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) ή/και των Τμημάτων Ένταξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

O αυτοδίδακτος Ντίκι είναι 12 χρονών και πλέον φοιτητής στο πανεπιστήμιο

Όπως πολλοί 12χρονοι ανά την υφήλιο αυτήν την περίοδο, ο Τσεντικιαουάν Σουριατμάντια (εν συντομία, Ντίκι) ετοιμάζεται για την επιστροφή στα θρανία. Βέβαια, η δική του περίπτωση είναι κάπως ιδιαίτερη: Ξεκινά τα μαθήματα έχοντας πάει από την Ινδονησία στον Καναδά και αντί για σχολείο, ξεκινά στο Πανεπιστήμιο του Ουότερλου σπουδάζοντας Φυσική.

Η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται λέει η Ιερά Σύνοδος

Σ' αναμμένα κάρβουνα είναι εδώ και καιρό η Εκκλησία κυρίως λόγω των σχεδιασμών του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αναμορφώσει το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στην Παιδεία που αφορούν την Εκκλησία. Ο προβληματισμός και η ανησυχία των ιεραρχών είναι εμφανής και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά τη συνεδρίασή της, το μεσημέρι τη Δευτέρας. Σ' αυτήν σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία δεν καταργείται. Δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες ανέφεραν την Κυριακή πως καταργείται η πρωινή προσευχή.