Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο Νόμος του Simon

Στις 3 Δεκεμβρίου τα επίπεδα οξυγόνου άρχισαν να πέφτουν. Μας είπαν ότι αυτό ήταν το τέλος, ότι τίποτα δεν μπορούσε να γίνει. Ο Simon έπαιρνε τις τελευταίες του αναπνοές και εγώ ρωτούσα τι θα μπορούμε να κάνουμε. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια : “τίποτα”. Στις 10:45 στις 3 Δεκεμβρίου του 2010 δάκρυα κυλούσαν από τα μάτια μας καθώς αποχαιρετούσαμε τον Simon που είχε αφήσει αυτό τον κόσμο για το αιώνιο σπίτι του. 

Παιδιά με διαβήτη 1 κινδυνεύουν από προβλήματα ψυχικής υγείας

Σε νέα σουηδική έρευνα, παιδιά με διαβήτη τύπου 1 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχική διαταραχή ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν

Η ερευνήτρια Agnieszka Butwicka, του Karolinska Institute, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι υποπτευόταν πως θα ανακάλυπτε υψηλότερο κίνδυνο για συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, σε ενήλικες με διαβήτη.

"Αγγίξτε και γνωρίστε" το Βυζάντιο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών του, παρέχει, από το Φεβρουάριο του 2015, ηχητική-απτική ξενάγηση για επισκέπτες τυφλούς ή με περιορισμένη όραση και τους συνοδούς τους.

Κοινωνικό μωρό

Με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως η κοινωνικότητά μας εξαρτάται από τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών.

Ζωγραφίζοντας στο χιόνι

Ποιος χρειάζεται μια βροχερή ημέρα, όταν έχει μια χιονισμένη; Η ζωγραφική στο χιόνι είναι μία σπουδαία χειμερινή δραστηριότητα για τα παιδιά. Είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ενισχύσει το καλλιτεχνικό ταλέντο τους ή να τα εισάγει στη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αν τα παιδιά σας έχουν ταλέντο, τότε θα ενθουσιαστούν με το ιδιαίτερο αυτό μέσο. Πάντως, η ζωγραφική στο χιόνι είναι εύκολη και απαιτεί λίγη προετοιμασία, ενώ αποτελεί τον λόγο, ώστε τα παιδιά να βγουν έξω στον καθαρό αέρα.

Πρόσωπα: Μπίλι και Γκρέιαμ Χέσλιπ

Ο Γκρέιαμ Χέσλιπ είναι τυφλός, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να ζει από κοντά τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας, χάρη στην προσπάθεια του πατέρα του, Μπίλι.

Οι δύο Βορειοϊρλανδοί φίλοι της Κρουσέιντερς, ακολουθούν την ομάδα τους σε κάθε παιχνίδι, με τον Μπίλι να χρησιμοποιεί ένα μικρόφωνο προκειμένου να μεταφέρει στον γιό του όλη τη δράση εντός αγωνιστικού χώρου.

Μετά το γονιδίωμα, το επιγονιδίωμα

Δεκατρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του πρώτου ανθρώπινου γονιδιώματος, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ως σήμερα χάρτη του επιγονιδιώματος: ένα δίκτυο διακοπτών που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν γονίδια ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου, και δείχνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Γιατί ορισμένα παιδιά γεννιούνται με αυτισμό;

Νέα έρευνα αναφέρει ότι γονίδια αυτισμού ενεργοποιούνται κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ερευνητές του University of California, San Diego School of Medicine, ανακάλυψαν ότι μεταλλάξεις που προκαλούν αυτισμό σε παιδιά συνδέονται με οδό που ρυθμίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Γιατί πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ φωτογραφίες τα παιδιά μας!

Έχουμε όλες τις σημαντικές στιγμές των παιδιών μας στη μνήμη του κινητού μας. Μήπως όμως έτσι δεν καταφέρνουμε να τις έχουμε στη δική μας μνήμη;

Ρίξτε μια ματιά στο άλμπουμ της τηλεφωνικής συσκευής σας. Είναι βέβαιο ότι περιέχει δεκάδες ή και εκατοντάδες φωτογραφίες του παιδιού σας. Την ώρα που λέει το ποίημα στη γιορτή του νηπιαγωγείου, όταν κάνει τις πρώτες του βουτιές χωρίς μπρατσάκια, με το μπροστινό δοντάκι να έχει μόλις φύγει από τη θέση του…

Καφεϊνούχα ροφήματα: Είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

Η καφεΐνη αποτελεί μια φυσική ουσία με ήπια διεγερτική δράση, η οποία βρίσκεται στους κόκκους του καφέ, στους κόκκους του κακάο, στα φύλλα του τσαγιού, στους καρπούς kola και τους καρπούς guarana. Η κατανάλωση καφεΐνης, μέσω των προϊόντων διατροφής που την περιέχουν, όπως είναι ο καφές και το τσάι, είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.

Κακός ο απογευματινός υπνάκος για τα παιδιά;

Ο απογευματινός υπνάκος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τη γενική ποιότητα ύπνου του παιδιού σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο υπνάκος, πέρα από την ηλικία των 2 ετών, επιμηκύνει το χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί να αποκοιμηθεί και μειώνει τη γενική ποσότητα του νυχτερινού ύπνου του παιδιού, έδειξε η έρευνα.

3ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός - Ελπίδα

Ο Σύλλογος Αυτισμός – Ελπίδα, με τη τεχνική υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, και υπό την αιγίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, διοργανώνει φιλανθρωπικό αγώνα βουνού, με αφετηρία την Κεντρική Είσοδο της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου “ΕΛΠΊΔΑ”, οδός Στεφανίδη στο Ωραιόκαστρο , την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015.

Η μουσική «δεσμεύει» τη συγκέντρωσή μας

Για όσους αδυνατούν να συγκρατήσουν ονόματα σε φιλικές συγκεντρώσεις και πάρτι ο «ένοχος» είναι μάλλον η μουσική που παίζει στο βάθος. Αμερικανοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Τζόρτζια (Georgia Tech) διαπίστωσαν ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσής μας σε μια κουβέντα, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ως προς τη διαδικασία της αφομοίωσης πληροφοριών - πέρα από ηλικιωμένα άτομα - και σε όσους πραγματοποιούν συναντήσεις σε χώρους όπου υπάρχει δυνατή μουσική.

Ειδική Αγωγή: Ποια θέματα επεσήμανε ο Επιστημονικός Σύλλογος

Άμεσοι διορισμοί στη γενική και ειδική αγωγή, ΕΕΠ, ΕΒΠ στα γενικά και ειδικά σχολεία, με τα ίδια κριτήρια διορισμού που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση, ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στην Πρωτοβάθμια και κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξασφάλιση πιστώσεων για την ειδική εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως και η κάλυψη όλων των παιδιών με αναπηρία που έχουν έγκριση για Παράλληλη Στήριξη ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε τριμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.Σ.Ε.Α) με τον Χρήστο Πιλάλη, Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη.