Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Παιχνίδια προσοχής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξει κανείς αυτοέλεγχο, συγκέντρωση και υπευθυνότητα. Ποιος είναι ο αγαπημένος μας; Τα παιχνίδια (επιτραπέζια, δράσης, με κάρτες) που κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική και συνεργατική!

Το να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ) να σας προσέξει είναι πολύ δύσκολη δουλειά και το προτείνετε «να κάνει αυτό» ή «να σταματήσει το άλλο» έχει σαν αποτέλεσμα να εκνευρίζονται όλοι και ιδιαίτερα εσείς. Δοκιμάστε έναν άλλο, διασκεδαστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας παιχνίδια προσοχής/ συγκέντρωσης για να διευρύνετε το εύρος της προσοχής του. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το καθημερινό παιχνίδι – ιδιαίτερα το παιχνίδι που ενεργοποιεί και τον εγκέφαλο και το σώμα του παιδιού- επιτυγχάνει τον παραπάνω στόχο πιο αποτελεσματικά/ καλύτερα από τα φυλλάδια εργασιών, τα βιντεοπαιχνίδια ή τις τιμωρίες. Δείτε πέντε παιγνιώδεις τρόπους για να βελτιώσετε την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού.

Τηλεφωνική γραμμή στήριξης από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας.

Μία εξαιρετική δράση τρέχει από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας. Αφορά την λειτουργίας μιας τηλεφωνικής γραμμής στήριξης.

Το τηλέφωνο της γραμμής είναι 2410613112 με εσωτερικό 1 για ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση ενώ το εσωτερικό 2 είναι για γενικές πληροφορίες για δικαιώματα και συμβουλές. Η λειτουργία είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 π.μ μέχρι τη 1 μ.μ.

Πηγή: Facebook - Εεπαα Θεσσαλονίκης

«Σχολεία Χωρίς Βία» μέσα από το πρόγραμμα «Schools for Change»

Περισσότεροι από 30.000 μαθητές και μαθήτριες , 2.000 εκπαιδευτικοί και συνολικά 250 σχολεία έχουν συμμετάσχει την τελευταία δεκαετία στα εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και δράσεις του προγράμματος «Schools for Change» που έχει στόχο «ένα περισσότερο δημοκρατικό σχολείο».

Υπουργική απόφαση για ίση πρόσβαση ΑΜΕΑ - εμποδιζομενων σε κοινόχρηστους χώρους

Με Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, θεσπίζονται οι Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας των κτηρίων και των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων (ΦΕΚ Β' 5045/01.11.2021).

Διακρίσεις για την Ελληνική Εθνική Ομάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η Ελληνική Εθνική Ομάδας Ρομποτικής “FIRST Global Challenge Team Greece” εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge “Discover and Recover 2021” που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως από τις 27 Ιουνίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021 και κατάφερε να φέρει το Χρυσό Μετάλλιο στον τομέα της Υγείας στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award, το Αργυρό Μετάλλιο για το project «Πανάκεια» και το Χάλκινο Μετάλλιο για την κατάκτηση της 3ηςθέσης στην γενική κατάταξη της Ολυμπιάδας.

25ος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Τον 25ο ετήσιο πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!» προκηρύσσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, που φοιτούν στην πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο, Δ', Ε' και ΣΤ' Τάξη Δημοτικού) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Α', Β' και Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου), συμπεριλαμβανομένων των μαθητών των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων των δομών υποδοχής για την εκπαίδευση προσφύγων (ΔΥΕΠ) και δομών υποστήριξης και προετοιμασίας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ηλεκτρονικά από τα τέλη Οκτωβρίου 2021 έως τις 21 Ιανουαρίου 2022.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένες σχολικές μονάδες, αυξημένο εκπαιδευτικό προσωπικό στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τα στοιχεία που αφορούν στις στατιστικές Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) του σχολικού έτους 2019/2020 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα βραβεία του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού “Το μάθημα…παιχνίδι”

Το μάθημα μπορεί να γίνει και (με) παιχνίδι! Σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια υγεία, το ΕΚΟΜΕ, με την υποστήριξη της ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, κατάφεραν να διοργανώσουν έναν πολύ πετυχημένο και δημιουργικό διαγωνισμό που ανέδειξε τις σπουδαίες ικανότητες των μαθητών.

Θεσσαλονίκη: Οι "Φωνές των Κοριτσιών" ηχούν στην πρώην προσφυγική γειτονιά στις Συκιές

Μία έκθεση στο Μουσείο Προσφύγων στις Συκιές βοηθάει γυναίκες και κορίτσια αιτούσες άσυλο να υψώσουν τη φωνή τους και να πουν την ιστορία τους

Πάνω από 74.600 άτομα έφθασαν στην Ελλάδα το 2019, σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Ασύλου/Asylum Information Database (AIDA). Μια εξ' αυτών ήταν και η Μασουμέχ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν αλλά έχει καταγωγή από το Αφγανιστάν. Η Μασουμέχ στα μέσα του έτους ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τα αδέρφια της και έκτοτε φιλοξενείται στο καμπ στα Διαβατά. Φιλοδοξία της, να υψώσει τη φωνή της μέσω της τέχνης της.

Προπόνηση… στην κακοποίηση

Το βίντεο με τα χαστούκια που δέχτηκε μια 13χρονη αθλήτρια του τάε κβον ντο επειδή δεν απέδωσε στον αγώνα όπως έπρεπε, προκάλεσε σοκ. Αν ο προπονητής της τη χτυπά «για το καλό της», η μητέρα της του το επιτρέπει «για το καλό της», και ο θείος της συμφωνεί «για το καλό της», όλοι μαζί την... προπονούν για βουβό θύμα κακοποίησης και στην ενήλικη ζωή της

Προβολή διαδικτυακής ημερίδας: “Μαθηματικά γιατί;”

H ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το βίντεο της διαδικτυακής ημερίδας “Ελλάδα 2021: Μαθηματικά γιατί; Προτάσεις, ιδέες και ερωτήματα για τη μαθηματική εκπαίδευση στην Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Τα Χριστούγεννα έρχονται στα ΕΛΤΑ!

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δίνουν το σύνθημα της εκκίνησης της φετινής εορταστικής περιόδου:

Για 30η χρονιά τα γιορτινά κόκκινα γραμματοκιβώτια παίρνουν τη θέση τους έξω από τα Κεντρικά Ταχυδρομεία της χώρας και όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ ετοιμάζεται να υποδεχτεί – και να απαντήσει – στα χιλιάδες γράμματα μικρών και μεγάλων προς τον Άγιο Βασίλη.

Για να λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με το τί γίνονται αυτά τα γράμματα, ετοιμάσαμε ένα χριστουγεννιάτικο διαδραστικό site.

Άαρον Μπεκ: Πέθανε το αντίπαλο δέος του Φρόιντ, ο «πατέρας» της γνωστικής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας

Ένας από τους επιδραστικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές του 20ού αιώνα, ο Αμερικανός δρ 'Ααρον Μπεκ, "πατέρας" της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, που αποτέλεσε το αντίπαλο δέος στη φροϋδική ψυχανάλυση, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια.

Το έργο του Μπεκ έφερε μια πραγματική επανάσταση στη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των φοβιών, των κρίσεων πανικού, της βουλιμίας, του εθισμού σε ουσίες, της αϋπνίας, της ιδεοψυχαναγκαστικής και άλλων ψυχικών διαταραχών, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να ασκεί μεγάλη επιρροή. Η ανακοίνωση του θανάτου του, έγινε από το Ινστιτούτο Μπεκ για τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος μαζί με την κόρη του δρα Τζούντιθ Μπεκ, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" και τη "Γκάρντιαν".