Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Διαταραχή Δυσφορίας Φύλου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

Η Δυσφορία Φύλου αποτελεί μια σύνθετη και σπάνια κατάσταση στην οποία παρατηρείται ασυμφωνία ανάμεσα στο ανατομικό φύλο του ατόμου και στο φύλο στο οποίο αισθάνεται ότι ανήκει, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία του ατόμου. Εμφανίζεται από πολύ μικρή ηλικία (2-3 ετών) σε αγόρια και κορίτσια (με τα αγόρια να έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα). Στην πλειοψηφία των ατόμων, υποχωρεί κατά την εφηβική ηλικία, ενώ στις περιπτώσεις που το άτομο και ως ενήλικας πληροί τα κριτήρια διάγνωσης, συνήθως οδηγεί σε αλλαγή φύλου (κοινωνική ή/και σωματική/ανατομική μετάβαση στο αντίθετο φύλο).

ΕΝΕΛΕΑ προς Υπουργό Παιδείας: Κλείστε τα Ειδικά σχολεία για να αποφύγουμε δυσάρεστα

Επιστολή απέστειλε η ΕΝΕΛΕΑ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, την οποία κοινοποίησε και στον ΕΟΔΥ, με την οποία ζητά να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ, για όσο καιρό διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον κορονοϊό. 

Η ΕΝΕΛΕΑ αποστέλλει αυτή την επιστολή με επείγοντα χαρακτήρα, αφού παραθέτει 3 λόγους προς επίρρωση των όσων αναφέρει, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα αποφυγής δύσκολων καταστάσεων. 

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Να ληφθεί μερίμνα για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες

Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής

Επιστολή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα μέτρα του ΥΠΑΙΘ για τον κορωνοϊό

Μεγαλώνουμε παιδιά που μοιράζονται

Τα παιδάκια μαθαίνουν μεγαλώνοντας να μοιράζονται τα πράγματά τους και να βοηθούν τους γύρω τους μέσα από μικρές καθημερινές στιγμές. Όπως και με τους καλούς τρόπους, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο το παιδί θα μάθει να δίνει και να βοηθά τους γύρω του είναι να το διδάξετε. Μέσα από το μοίρασμα το παιδί γνωρίζει νέους φίλους και μαθαίνει πώς να παίζει μαζί τους συνεργατικά, πράγμα που θα το ανακαλύψει στην πράξη μόλις βρεθεί σε ένα χώρο με άλλα παιδάκια, είτε αυτό είναι στο σπίτι με τα αδέλφια του είτε στο πάρκο. Μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του μέσα από την δική σας συμπεριφορά, μιας και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουν παρά από όσα ακούν.

Καμπανάκι από «Μαζί για το Παιδί» : Με αυξητικές τάσεις το σχολικό μπούλινγκ στην Ελλάδα

Ενδοσχολική βία ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα. Οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για το συγκεκριμένο θέμα είναι δεκάδες.

Οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από γονείς παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού, αλλά και από γονείς παιδιών που ασκούν bullying, ενώ καλούν και κηδεμόνες παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει απλοί παρατηρητές βίαιων περιστατικών.

Η οργάνωση Terre des hommes προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας

H διεθνής οργάνωση παιδικής προστασίας Terre des hommes (Γη των ανθρώπων - Tdh) δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας όλα τα παιδιά, ειδικά αυτά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

H διεθνής οργάνωση παιδικής προστασίας Terre des hommes (Γη των ανθρώπων - Tdh) είναι ενεργή σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο, με προγράμματα για την υγεία, τη μετανάστευση, τη δικαιοσύνη ανηλίκων, την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης και των επειγουσών αναγκών ανθρωπιστικού χαρακτήρα. 

Κλίκες στο σχολείο; Βοηθήστε το παιδί να τις αντιμετωπίσει

Το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού μπορεί να είναι τρομακτικό ακόμα για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για το παιδί που τώρα μαθαίνει να διαμορφώνει κοινωνικούς δεσμούς. Ειδικά για τα παιδιά μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά στο ηθικό και την ψυχολογία τους, καθώς δεν έχουν πρότερη εμπειρία αλλά ούτε και τις ικανότητες αντιμετώπισης των ενηλίκων. Δυστυχώς, όμως αυτά τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού ή ακόμα και εκφοβισμού είναι πολύ συνηθισμένα σενάρια, που μπορούν να ξεκινήσουν από την πρώτη ακόμα τάξη του δημοτικού. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τις κλίκες και αυτό το παθητικό είδος κοινωνικού εκφοβισμού.

«EUSTEPs»: Το Οικολογικό Αποτύπωμα των Πανεπιστημίων

Ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος EUSTEPs «Ενδυνάμωση της Διδασκαλίας και των Πρακτικών των Πανεπιστημίων σε θέματα Αειφορίας μέσω του Οικολογικού Αποτυπώματος / Enhancing Universities’ Sustainability Teaching and Practices through Ecological Footprint – EUSTEPs», το οποίο συντονίζει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αϋπνία στα παιδιά: Ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμάται

O επαρκής και ήρεμος ύπνος είναι απαραίτητος για τα παιδιά, όπως και για τους ενήλικες, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη σωματική, την ψυχική και τη νοητική λειτουργία τους. Όμως, συχνά αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς.

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή ύπνου, κατά την οποία τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή μένουν άγρυπνα έως αργά τη νύχτα ενώ, σε σπανιότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολύ πρωινή αφύπνιση.

Γνώρισε τα Therapy Dogs της Θεσσαλονίκης που βοηθούν με μοναδικό τρόπο όσους έχουν ανάγκη