Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Βιβλιοκριτική: "Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ένα τόσο δα λεκεδάκι"

.... Μια πολιτεία του βυθού: Η Άνω Μπορμπουλήθρα.
Ένας δαιμόνιος ντετέκτιβ: Ο Βετουζίνι το χταπόδι.
Μια ξέγνοιαστη παρέα: Ο Ξηνταβελόνης ο αχινός, η Γκρέις το δελφίνι, ο Κολλητσίδα η πεταλίδα και άλλοι πολλοί. 
Ένας θανάσιμος εχθρός που οι Ανωμπορμπουληθριώτες ξέρουν να κρατούν σε ασφαλή απόσταση. 

Παιδιά εύθραυστα σαν πεταλούδες

Δέρμα τόσο ευαίσθητο, που με την παραμικρή τριβή, ακόμα και κατά τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο, το φαγητό ή το περπάτημα, δημιουργούνται πληγές και επώδυνες φουσκάλες με νερό. Αυτόν τον εφιάλτη ζουν οι πάσχοντες από πομφολυγώδη επιδερμόλυση, μια σπάνια και ανίατη κληρονομική πάθηση που οδηγεί συχνά σε σοβαρή αναπηρία. Η ακριβής συχνότητα της πάθησης δεν είναι γνωστή. Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 500.000 πάσχοντες με πομφολυγώδη επιδερμόλυση. Στη Βρετανία εκτιμάται ότι ένα στα 17.000 παιδιά που γεννιούνται πάσχει από τη νόσο, ενώ στις ΗΠΑ η αναλογία είναι ένα πάσχον βρέφος ανά 50.000 γεννήσεις. Ο ακριβής αριθμός στη χώρα μας παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεώργιο Χρούσο, έχουν νοσηλευτεί και παρακολουθούνται από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αρκετά παιδιά-ασθενείς. Τα «παιδιά-πεταλούδες», όπως ονομάζονται διεθνώς, καθώς το δέρμα τους είναι εξαιρετικά εύθραυστο όπως τα φτερά μιας πεταλούδας.

Ξεκινά ο διάλογος για τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο

Η μείωση των μαθημάτων, η αποφόρτιση των μαθητών και η ενίσχυση της δημιουργικής απασχόλησης είναι οι βασικές αλλαγές που εξετάζονται να γίνουν στο δημοτικό σχολείο.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) προκειμένου να σημάνει η έναρξη του διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να ελαφρύνουν το πρόγραμμα σπουδών των μικρών μαθητών.

ΗΠΑ: Σχολείο χρυσοπληρώνει τους καθηγητές με άριστα αποτελέσματα για τους μαθητές

Σε μια γειτονιά Λατίνων στη Νέα Υόρκη λειτουργεί το ιδιαίτερο πειραματικό σχολείο The Equity Project, το οποίο από το 2009 εφαρμόζει μία καινοτόμο ιδέα. Οι καθηγητές, αυστηρά επιλεγμένοι από όλη τη χώρα με γνώμονα το ιδιαίτερο παιδαγωγικό τους ταλέντο, αμείβονται αδρά: ο μηνιαίος μισθός τους αγγίζει τα 8.200 ευρώ (συν μπόνους), σχεδόν τα διπλάσια από όσα παίρνουν οι συνάδελφοί τους στα δημόσια σχολεία της πόλης. Σε αντάλλαγμα, οι καθηγητές είναι επιφορτισμένοι με έξτρα υποχρεώσεις και βεβαίως η δουλειά τους και τα αποτελέσματά της παρακολουθούνται στενά. 

«Σερφάρισμα» μέσω κινητού: Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά;

Η νέα έρευνα του EU Kids Online, Online on the Mobile, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με έρευνα του προγράμματος Net Children Go Mobile, εξετάζει τις ενδεχόμενες ριψοκίνδυνες εμπειρίες για τα παιδιά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

Αρνητικά επιδρούν στα παιδιά τα «ροζ ή γαλάζια» προϊόντα

Ροζ ή γαλάζιο, δηλαδή κορίτσι ή αγόρι; Πριν ακόμη έλθει ένα παιδί στον κόσμο οι γονείς του προετοιμάζουν, καθώς διαμορφώνουν το παιδικό δωμάτιο και αγοράζουν τον παιδικό εξοπλισμό, την έκθεσή του σε ένα ροζ ή γαλάζιο περιβάλλον, σε μία ροζ ή γαλάζια «χιονοστιβάδα» μηνυμάτων, που καθώς μεγαλώνει εισπράττει μέσα από την έμφυλη διχοτόμηση όλων των προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά. Παιχνίδια, αλλά και ρούχα, σχολικά είδη, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιδικές ταινίες, νεανικά περιοδικά, είδη προσωπικής υγιεινής, μέχρι και τρόφιμα διαχωρίζονται ανάλογα με το φύλο του παιδιού.

Το Μουσείο των παιδιών γιορτάζει

Ενα από τα ελάχιστα μουσεία στον κόσμο που ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη των παιδιών εκθέτοντας έργα τους, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, κλείνει τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Και τα γιορτάζει... παιχνιδιάρικα, με δράσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Στην έναρξη των εκδηλώσεων, στις 2 Νοεμβρίου, προσκαλεί όλα τα παιδιά, από 0 έως... 100 χρονών, να διασκεδάσουν δημιουργικά.

Η Μαλάλα χαρίζει 50.000 δολάρια για να πάνε σχολείο τα παιδιά της Γάζας


H Μαλάλα Γιουσαφζάι, η ακτιβίστρια της εκπαίδευσης από το Πακιστάν που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν, θα δωρίσει τα 50,000 δολάρια που μόλις έλαβε από το βραβείο «World's Children's Prize», για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα.