Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Εκμεταλλευτείτε τη μανία των παιδιών σας

Μήπως ο έφηβος γιος σας ή η έφηβη κόρη σας περνάει μια εποχή κολλήματος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Με κάποια σειρά της τηλεόρασης; Με κάποιο μουσικό συγκρότημα; Με κάποια ομάδα; Με κάποιο άλλο χόμπι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τελείως ανούσιο; Δεν υπάρχει λόγος να το πολεμάτε όλη την ώρα. Εκμεταλλευτείτε το! Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορεί να κάνει μέσα από αυτό με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Πώς;

Ορίστε μερικές ιδέες γονέων που τόλμησαν και τα κατάφεραν.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού


Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού, που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Έναρξη σχολικής χρονιάς: ‘Ολες οι ημερομηνίες «ορόσημο», για Πανελλαδικές, ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις

Με το σύνθημα «Όλα πιο νωρίς» το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ολόκληρο το πρόγραμμα για τη νέα σχολική, που αρχίζει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά ανακοίνωσε ακόμη και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για το 2023 με τη δέσμευση από την πλευρά της κυρίας Κεραμέως ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των εξετάσεων να ανακοινώνεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Είναι προτεραιότητα μας ο έγκαιρος προγραμματισμός για όλη τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα από σεβασμό στην προσπάθεια των μαθητών και φοιτητών», δήλωσε η υπουργός. Όσον αφορά στη θέρμανση των σχολείων η υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα προγραμματίσει έκτακτα κονδύλια ειδικά για τα σχολικά συγκροτήματα, ενώ τόνισε ότι ετοιμάζονται από την κυβέρνηση ρυθμίσεις ώστε να δοθούν κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς (και άλλους δημόσιους υπαλλήλους) προκειμένου να υπηρετήσουν σε ακριτικές , τουριστικές κ.α περιοχές.

Επιστροφή στα σχολεία: Συμβουλές για παιδιά και γονείς

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκτός από θετικά συναισθήματα, μπορεί να φέρει άγχος τόσο στους γονείς όσο και στους μαθητές, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου.

Κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε με σκοπό να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα για την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι να επισημάνετε τις θετικές πτυχές της έναρξης του χρονιάς.

Γυμνάσια: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων για το νέο σχολικό έτος 2022-23

Νέες οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας των Ημερησίων και των Εσπερινών Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2022-2023 εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Ανάμεσα σε αυτές τονίζεται ότι ο σχεδιασμός της διδασκαλίας δε χρειάζεται να ακολουθεί τη γραμμική διάταξη του σχολικού εγχειριδίου, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών, σε συνεργασία μεταξύ τους, να κάνουν επιλογές ως προς τη θεματική των διδακτικών ενοτήτων με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών και των μαθητριών. Ως εκ τούτου, από το σχολικό εγχειρίδιο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν από τις διδακτικές ενότητες τα θέματα που θα προσπελάσουν, με όποια σειρά κρίνουν σκόπιμη, αυτοτελώς ή και σε συνδυασμό

Να πάρω στο πεντάχρονο παιδί μου smartwatch;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η πανδημία και τα lockdown μετέτρεψαν (όλων των ειδών) τις οθόνες σε «βασιλιάδες» της καθημερινότητας μας και το «μας» συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα παιδιά, τα οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών, ενώ και ο ελεύθερος, «εντός των τειχών» χρόνος τους, απορροφήθηκε από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η Πέπα το Γουρουνάκι παρουσίασε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι -«Ζω με τη μαμά μου και την άλλη μου μαμά»

Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσίασε τη στιγμή-ορόσημο κατά τη διάρκεια επεισοδίου της με τίτλο «Οικογένειες», που προβλήθηκε στο στο Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη.

Στη σκηνή βλέπουμε τη συμμαθήτρια της Πέπα, την Πένι την πολική αρκούδα, να μιλά για τις δύο μαμάδες της και το τι κάνει η καθεμία.

Σύστημα ελέγχου και πρόληψης αλλοίωσης τροφίμων από μαθητές

Όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' τάξης του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς κατέγραψαν, πριν από περίπου έναν χρόνο, τι ακριβώς τρώνε στο σχολείο, εξέπληξαν τους εκπαιδευτικούς τους με τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς οι περισσότεροι έπαιρναν μαζί τους φαγητό από το σπίτι: κάποιο σάντουιτς ή φρούτο. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες που περίμεναν να διαφανεί μια τάση προς τα έτοιμα σνακ και τα συσκευασμένα τρόφιμα του εμπορίου, διαπίστωσαν ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Παρόμοιες μετρήσεις και καταγραφές θα πρέπει να επεκταθούν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο δείγμα, ωστόσο αυτές στάθηκαν η αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τυχόν αλλοιώσεις σε τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Η φτώχεια της διπλανής πόρτας

Πίσω από το καφέ που τα Σάββατα τρώμε μπραντς. Στην ουρά του φαρμακείου. Στη συνάντηση γονέων και κηδεμόνων. Στον φούρνο της γειτονιάς. Στη διπλανή πολυκατοικία… Η φτώχεια στην Αθήνα είναι τόσο κοντά μας που δεν τη βλέπουμε. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σοκ που υπέστησαν οι Αμαλία Ζωβοΐλη, Χάρρις Γαζή και Ανέστης Μποζογλανιάν όταν, πριν από δύο χρόνια, έστησαν από το μηδέν ένα φορέα για να προσφέρουν βοήθεια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. «Αλλα περιμέναμε και άλλα βρήκαμε», λέει η Αμαλία στην «Κ». «Ξέραμε ότι θα βρούμε ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα έχει ακουμπήσει ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, ανθρώπους που δεν φαίνεται πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν, αλλά που δυσκολεύονται ακόμα και να βγάλουν την ημέρα».

Βραβεία Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια 2021-22

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Προσλήψεις αναπληρωτών στα Εκκλησιαστικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Προσλήψεις αναπληρωτών για την ανάγκη κάλυψης λειτουργικών κενών των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, υπέγραψε σήμερα η Υπουργός Παιδείας.

Συγκεκριμένα αποφάσισε την πρόσληψη, για το διδακτικό έτος 2022-2023, προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ01 (για το μάθημα της εικονογραφίας), ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ11, ΠΕ79.01/ΤΕ16, ΠΕ80, ΠΕ86, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ως εξής:

Στο ΙΤΕ ιδρύεται το «Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου»

Ένα νέο Ινστιτούτο, το μοναδικό στην Ελλάδα αποκλειστικά στον τομέα της Γενετικής και Γονιδιωματικής Έρευνας, εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έπειτα από ειδική τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ψήφιση σχετικής διάταξης νόμου στη Βουλή, την 31η Αυγούστου 2022. Πρόκειται για το Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου (ΕΙΓΑ), το οποίο αποτελεί ένα νέο Ινστιτούτο του ΙΤΕ, με έδρα την Αθήνα. Το Ινστιτούτο θα εξυπηρετήσει την ένταξη της Ελλάδας στο ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο αυτό, και θα υποστηρίξει το ελληνικό βιοϊατρικό οικοσύστημα, συνδυάζοντας τη γενετική και γονιδιωματική, με υπολογιστική και κλινική έρευνα.