Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ήρθε Μάρτης, Βάλε Μάρτη!

Ένα από πιο παλιά και αγαπημένα έθιμα αναβιώνει δυναμικά στις μέρες μας γεμίζοντας τα χέρια των παιδιών με ασπροκόκκινα βραχιολάκια. Η Μαρτιά, ή αλλιώς ο Μάρτης, είναι ένα βραχιόλι από άσπρες και κόκκινες κλωστές που φτιάχνουν εδώ και πολλά χρόνια οι μητέρες για τα παιδιά τους τον μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πρέπει να φοριέται καθόλη τη διάρκεια του μήνα για να προστατέψει το δέρμα των μικρών από τον πρώτο δυνατό ήλιο της Άνοιξης. «Οπόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί»,λέει ένα παραδοσιακό τραγούδι… Σύμφωνα με το έθιμο, τον φτιάχνουμε την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν τα παιδιά την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Άρθρο για τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας

Η φροντίδα των ασθενών με ψυχικά νοσήματα στην κοινότητα, σύμφωνα με  τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, είναι ο σύγχρονος τρόπος θεραπείας των ψυχικών διαταραχών. Η σημασία του ρόλου των κοινοτικών ομάδων  ψυχικής υγείας αναγνωρίζεται διεθνώς και θεωρείται ότι οι εν λόγω ομάδες παρέχουν αποτελεσματική και αποδεκτή από τους ασθενείς φροντίδα.

Η Αιμιλία και οι γλάροι της


Όπως τα περισσότερα «δεύτερα παιδιά», η Αιμιλία έμαθε να κάνει πολλά πράγματα χωρίς τη βοήθεια των γονιών της. Για παράδειγμα, στα τέσσερά της πήρε ένα μεσημέρι το παλιό ποδήλατο της αδελφής της και το απόγευμα, με τα γόνατα γδαρμένα από τις δεκάδες τούμπες, έκανε καμαρωτή ποδήλατο στο στενάκι αφήνοντας τους πάντες με ανοιχτό το στόμα. Λίγους μήνες αργότερα έμαθε από την αδελφή της την αλφαβήτα. Σύντομα ήταν σε θέση να συντάσσει κάποια ανορθόγραφα κατεβατά που, όμως, αν κατάφερνες να τα αποκρυπτογραφήσεις, έβγαζαν νόημα: «…ο φιλος μου ο αρις μένι εδό πιο πανο. Ινε αγορι αλα πέζουμε πολι ορεα μαζί κε γελαμε ολι τιν ορα κε έχι μαβρα μαλιά». (Κάτι σαν σχόλιο χρυσαυγίτη, αλλά σαφώς πιο βαθυστόχαστο και γλυκό).

Κάλεσμα για σχολεία «Υπερασπιστές των Παιδιών» από τη UNICEF

Ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα σχολεία της χώρας, ανεξαρτήτως βαθμίδας, απευθύνει η UNICEF Ελλάδος, προκειμένου να γίνει κάθε σχολείο «Υπερασπιστής των Παιδιών». Πρόκειται για το συμμετοχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Οργάνωσης, που έχει κερδίσει ήδη την αγάπη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για την κατάσταση των συνομηλίκων τους σε όλο τον κόσμο, καθώς και την εξοικείωση με τα δικαιώματά τους, ώστε να μάθουν να τα σέβονται και να συμβάλλουν και τα ίδια ως ενεργοί πολίτες στην προώθησή τους. Εφετινό μήνυμα του πανελλήνιου προγράμματος είναι: «Όχι στη βία και την εκμετάλλευση - Ναι στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά με εμβόλια, φαγητό και σχολείο για τα φτωχά παιδιά του κόσμου».