Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

«Αρκεί να είναι υγιές...» Και αν δεν είναι;

6 μηνών έγκυος στον Henry, αφού είχαμε μάθει τη διάγνωση της δισχιδούς ράχης του γιου μας, ο αντράς μου, Lou, και εγώ κάναμε τη συνηθισμένη μας επίσκεψη στον ειδικό γιατρό που παρακολουθούσε την πορεία του μικρού όσο ήταν στη μήτρα. Καθώς είμαι ιδιαίτερα κοινωνική και εξωστρεφής και λατρεύω την ψιλοκουβέντα, άρχισα να μιλάω με τη γραμματέα του γιατρού καθώς συμπλήρωνα κάτι χαρτιά μετά το ραντεβού μας (ο Lou εσωστρεφής, παρέμενε σιωπηλός και άφηνε εμένα να μιλάω). Σε αυτό το σημείο, μας είχαν ήδη πει 2 γιατροί ότι ο Henry θα ήταν τελείως παράλυτος από την μέση και κάτω. Αρχίσαμε να μιλάμε για τα παιδιά της- 3 κορίτσια- και την ρώτησα αν προτιμά τα κορίτσια ή αν θα δοκιμάσει να κάνει και αγόρι. Και οι δύο συμφωνήσαμε αμέσως στο ότι το φύλο του παιδιού δεν έχει σημασία – αγόρι ή κορίτσι, πάντα το παιδί είναι ευλογία. «Ω, μου αρέσουν τα κορίτσια, αλλά δεν με απασχολεί το φύλο. Ξέρετε, αρκεί να είναι υγιή και να τρέχουν γύρω – γύρω!». 

UNESCO: 58 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαν φέτος σχολείο

Λόγω της κακής ποιότητας της εκπαίδευσης, 250 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν, ακόμα και μετά τέσσερα χρόνια φοίτησης σε σχολεία, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα σε διάλεξη με θέμα το κληροδότημα του Νέλσον Μαντέλα στο Πανεπιστήμιο Άγιος Κλήμης της Αχρίδας στη Σόφια. Μάλιστα υπολογίζεται ότι 58 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο.

Ο ύπνος το κλειδί για τις μαθησιακές ικανότητες των μωρών

Ο ύπνος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την καλύτερη μάθηση και μνήμη ενός μωρού, σύμφωνα με μια νέα βρετανογερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ στη Βρετανία και του Μπόχουμ στη Γερμανία, με επικεφαλής τη Σαμπίν Σιχάγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών») ων ΗΠΑ, μελέτησαν 216 μωρά ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους.

Η παραγνωρισμένη αξία της πλήξης

«Το μόνο τρομερό είναι η πλήξη, Ντόριαν. Είναι το μόνο ασυγχώρητο αμάρτημα», λέει ο λόρδος Χένρι Γουότον στον νεαρό Ντόριαν Γκρέι. Προσεγγίζοντας την ανία ως μια καθ’ όλα αρνητική συναισθηματική κατάσταση, ο Οσκαρ Ουάιλντ συγκλίνει με τον Τσαρλς Ντίκενς που το 1852, σαράντα χρόνια πριν από την έκδοση του «Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι», έγραφε ότι η ηρωίδα του «Ζοφερού οίκου» λαίδη Ντέντλοκ «έπληττε θανάσιμα στον γάμο της». Ο Ντίκενς χρησιμοποιεί έξι φορές τη λέξη «πλήξη» στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα―πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου στην αγγλική γλώσσα.

Αρ Τζέι Μιτ: «Η αναπηρία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προσόν»

«Με έσπρωξαν, έσπασα το χέρι μου και το πόδι μου και συνέχισαν να με κλωτσούν. Όμως, στάθηκα στο ύψος μου και πάλεψα», θυμάται ο Αρ Τζέι Μιτ, περιγράφοντας ένα σκηνικό «bullying» που έχει ζήσει.

Ο νεαρός πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς Breaking Bad (2008-2013) μιλά στην βρετανική Guardian για τα παιδικά του χρόνια ως άτομο με αναπηρία, καθώς και για τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι με σωματικές ιδιαιτερότητες.

Οι Έλληνες έφηβοι πίνουν σαν σφουγγάρια

Οι Έλληνες έφηβοι πίνουν σαν σφουγγάρια! Τα στοιχεία της χώρας μας για την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη μετά τη Δανία και τη Βρετανία.

Πώς ο Στίβεν Χόκιν μας κάνει να χαμογελάμε

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον σπουδαιότερο εν ζωή αστροφυσικό και έναν μεγάλο αστέρα της επιστήμης. Ο λόγος για τον Στίβεν Χόκιν, ο οποίος στις 8 Ιανουαρίου συμπλήρωσε τα 73 του χρόνια.

Ενώ έχει γίνει ευρέως γνωστός στο να «ζυγίζει» τα πάντα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξωγήινης ζωής και της θρησκείας, έχει επίσης έναν ιδιαίτερο, δικό του τρόπο να κάνει τον κόσμο να χαμογελά με αισιοδοξία μέσα από εύστοχα και πολλές φορές αυτοσαρκαστικά αποφθέγματα.

Facebook AMBER Alerts, ειδοποιήσεις για χαμένα μικρά παιδιά στο News Feed των χρηστών

Η Facebook ανακοίνωσε ότι στο εξής θα εμφανίζει στα News Feeds των χρηστών στοχευμένα μηνύματα AMBER alert για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο χρήστης ή απ’ όπου δηλώθηκε η εξαφάνιση του παιδιού.

Δωρεάν παιδιατρική εκτίμηση για τον σακχαρώδη διαβήτη

Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών δίνει τη δυνατότητα δωρεάν ιατρικής εκτίμησης για την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, σε παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 10-17 ετών. Οι εξετάσεις γίνονται στο πλαίσιο πιστοποίησης του Παιδιατρικού Κέντρου για τη συμμετοχή του σε δύο διεθνείς μελέτες για τη νόσο.

Δημήτρης Γρίντζος: Από την απόρριψη στο σανίδι

«Είσαι ο μικρός πρίγκιπας. Είσαι ο μικρός πρίγκιπας. Σε ξέρω. Σε βλέπω και σε DVD» αναφωνεί ενθουσιασμένος ένας από τους πιτσιρικάδες θεατές. Ο μικρός πρίγκιπας στην ομώνυμη θεατρική παράσταση για παιδιά που παίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην παιδική σκηνή του θεάτρου Λάμπρος Κωνσταντάρας - Ρένα Βλαχοπούλου είναι ο 23χρονος Δημήτρης Γρίντζος. Στη σκηνή εμφανίζεται με ένα μικρό μπαστούνι (λόγω της κινητικής του αναπηρίας), όπως δηλαδή και στην καθημερινότητά του. Και είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους με αναπηρία - αν όχι ο πρώτος - που ασχολούνται επαγγελματικά με την υποκριτική.

Αποσύρεται από τα σχολεία το βιβλίο που μιλά για «μεταφορά» των Γλυπτών

Αποσύρεται από το προσεχές σχολικό έτος το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνηςτης Γ' Λυκείου μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι η κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν παρουσιάζεται ως «μεταφορά».

Παιδιά και... κατοικίδια: 10 θετικοί λόγοι για να μεγαλώσουν μαζί

Τα ζώα προσφέρουν χαρά, ηρεμία, χαλάρωση και συντροφικότητα σε ενήλικες και παιδιά. Αποτελούν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου και το δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη είναι αξιοθαύμαστο. Ειδικά για τα μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνουν με κάποιο κατοικίδιο καθώς αυτή η συναναστροφή μόνο θετικά έχει να προσφέρει στο μεγάλωμά τους αλλά και στη διαπαιδαγώγησή τους εν γένει.

Monopoly: Το επιτραπέζιο που Μονοπωλεί για δεκαετίες το ενδιαφέρον μας!

Θυμάσαι το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι που έπαιξες; Σίγουρα είχε πρωτότυπα πιόνια και η τύχη δεν ήταν πάντα με το μέρος σου! Εκνευριζόσουν κάθε φορά που πέρναγες από την αφετηρία χωρίς να πάρεις τις 20.000 δραχμές και περίμενες με αγωνία να προλάβεις να αγοράσεις, πρώτος, την Λεωφόρο Αμαλίας! Δεκάδες χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του παραμένει το πιο αναγνωρίσιμο επιτραπέζιο παιχνίδι! Ρίξε τα ζάρια λοιπόν πήγαινε στον σταθμό Λαρίσης γιατί ήρθε η ώρα να ταξιδέψεις στην ιστορία της Monopoly, του αγαπημένου σου επιτραπέζιου παιχνιδιού!

H γλώσσα εμφανίστηκε «για να βοηθά στην κατασκευή εργαλείων»

Οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν την πρώτη γλώσσα πριν από περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια για να μαθαίνουν στους συντρόφους τους πώς να κατασκευάζουν εργαλεία, υποδεικνύει το ασυνήθιστο πείραμα διεθνούς ομάδας ψυχολόγων.

Το ερώτημα του πότε και του πώς εμφανίστηκε η γλώσσα έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ανθρωπολογία. Είναι όμως πολύ δύσκολο να απαντηθεί, αφού οι λέξεις δεν αφήνουν ίχνη στο αρχαιολογικό αρχείο.