Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Προστατεύοντας τη συναισθηματική υγεία των κοριτσιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Η προστασία των έφηβων κοριτσιών με ΔΕΠΥ ξεκινά όταν τους δώσουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον εγκέφαλο και το σώμα τους, να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και ανθεκτικότητα και να επιδιώξουν υγιεινές επιλογές θεραπείας.

«Παλεύω να ταιριάξω. Προσπαθώ τόσο σκληρά να συμπεριφέρομαι φυσιολογικά, αλλά αισθάνομαι σαν να τους κοροϊδεύω».

«Αισθάνομαι χαζή. Ο εγκέφαλός μου με απογοητεύει όλη την ώρα. Δεν έχει νόημα να ζητάω βοήθεια».

Ενδοσχολικές, προαγωγικές και πανελλήνιες εξετάσεις - Οι ημερομηνίες διεξαγωγής

Την ώρα που η σχολική χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της, γνωστές έχουν γίνει πλέον οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ενδοσχολικών εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και των πανελληνίων.

Science Me - Χωράει η φιλοσοφία στα παιδικά παπούτσια;


Στο νέο επεισόδιο του⁠ #ScienceMe⁠ συζητάμε για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας σε παιδιά και νέους.

Ανήσυχη εφηβεία: Όλα όσα προβληματίζουν τους σημερινούς νέους και τους γονείς τους

Τι προβληματίζει τους νέους σήμερα; Ποιες είναι οι ανησυχίες των γονιών; Πόσο δύσκολη είναι αυτή η σχέση;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η κυρία Ελένη Κουτσοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια από το Μαζί για το Παιδί, μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται, από το 1996, για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Μάριος Μαρκοβίτης: Γιατί έχουν αγριέψει τα παιδιά της καραντίνας

Ο Μάριος Μαρκοβίτης ανήκει στους «ιεραποστόλους» της παιδοψυχιατρικής. Την αγαπημένη αυτή συντρόφισσα ζωής, όπως τη χαρακτηρίζει, διακόνησε από πολλές θέσεις, συχνά αφιλοκερδώς. Πρωτοστάτησε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στην κοινωνική και κοινοτική ανάπτυξη των υπηρεσιών, στην εκπαίδευση. Τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκε επικεφαλής ομάδας πραγματογνωμόνων στη συνταρακτική υπόθεση εξαφάνισης του εντεκάχρονου Αλεξ, στη Βέροια. Τα πορίσματα της πραγματογνωμοσύνης βοήθησαν σημαντικά στο σκεπτικό της απόφασης στη δίκη, τρία χρόνια μετά. Την εμπειρία του από εκείνη την υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη και πέρασε τα σύνορα αφηγείται σε ένα συναρπαστικό βιβλίο με τίτλο «Τα τζόκεϊ καπέλα» (εκδ. Επίκεντρο), στο οποίο επιχειρεί «μια ερευνητική και κριτική προσέγγιση των πέντε ανηλίκων οι οποίοι αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη ως εγκληματικά άτομα», καθώς και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Η Ελληνίδα μάνα από τη δεκαετία του '50 στο σήμερα: Από το «Μην πετάς την τελευταία μπουκιά» στο «Φάε τη μπάρα σου!»

Η εικόνα μιας μητέρας που κυνηγάει το μικρό της με κάτι φαγώσιμο στο χέρι, φωνάζοντας το όνομά του, μάλλον είναι γνώριμη σε όλους μας, ακόμη και στις νεότερες γενιές. Θα μου πείτε, ήταν αναγκαία η φωνή και το κυνηγητό για να φάνε τα πιτσιρίκια; Προφανώς όχι, αλλά η πείνα κατοικούσε περισσότερο στο μυαλό των μαμάδων και πολύ λιγότερο στο στομάχι των πιτσιρικάδων. Ήταν μια πείνα αλλιώτικη, μια πείνα που είχε να κάνει με το χορτάτο βλέμμα των παιδιών, το στρογγυλό στομαχάκι και τα ροδαλά μάγουλα, σημάδια της υγείας και της ευζωίας της οικογένειας ολόκληρης.

Μωρό εκ γενετής κωφό ξαναβρήκε την ακοή του χάρη σε πρωτοπόρα γονιδιακή θεραπεία

Η μικρή Οπαλ Σάντι από την Βρετανία είναι η πρώτη εκ γενετής κωφή που ανέκτησε την ακοή της χάρη σε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόσθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιας δοκιμής, ανακοίνωσε το NHS. Τα αποτελέσματά της χαρακτηρίσθηκαν «θεαματικά» από τον επικεφαλής της μελέτης. Είναι μία εξέλιξη που σύμφωνα με τους γιατρούς σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κώφωσης.

Γαλλία: Επιχείρηση «μαντρώστε τα παιδιά»

Η προεφηβεία όλων και περισσότερων ανηλίκων στη Γαλλία ρυθμίζεται πια με το χρονόμετρο.
Όχι κανονικό, αν και μπορεί πια να υπάρχει πράγματι σε σπίτια.
Για πολλούς, χτυπά απαρέγκλιτα στις 11 το βράδυ.
Οι δε… παραβάτες κινδυνεύουν να έχουν άσχημα μπλεξίματα
Ίσως όχι απαραίτητα με τους γονείς τους, αλλά σίγουρα με το νόμο.

Έξαρση κοκκύτη στην Αγγλία: Πέντε βρέφη έχουν πεθάνει από την αρχή του έτους

Πέντε μωρά στην Αγγλία πέθαναν αφού διαγνώστηκαν με κοκκύτη, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Περισσότερα από 2.700 κρούσματα κοκκύτη έχουν αναφερθεί σε όλη την Αγγλία μέχρι στιγμής φέτος - περισσότερο από το τριπλάσιο σε σχέση με ολόκληρο το περασμένο έτος. Τα στοιχεία της Νέας Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου αναφέρθηκαν 2.793 κρούσματα, ενώ ολόκληρο το 2023 μόλις 858.

Γιατί η Πέππα το γουρουνάκι είναι «απλά ένα ενοχλητικό παλιόπαιδο»

Ποτέ ξανά δεν έχω ταυτιστεί τόσο πολύ με μία άποψη, όσο με αυτή, την οποία εκφράζει μια αρθρογράφος του Guardian και έχει να κάνει με την «Πέππα το γουρουνάκι».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η αρθρογράφος του Guardian, Arwa Mahdawi και μητέρα ενός νηπίου, χαρακτηρίζει την Πέππα ως ένα «ενοχλητικό παλιόπαιδο».