Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή εβδομάδα ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ

Κάθε χρόνο η 3η εβδομάδα του Σεπτεμβίου έχει καθιερωθεί πανευρωπαϊκά ως Εβδομάδα Ενημέρωσης για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Για το 2011 η εβδομάδα αυτή είναι από 18 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου. Η ΔΕΠΥ -Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας- (διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι μια από τις συχνότερες κληρονομικές, νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής, και εφηβικής ηλικίας (5-7%) αλλά και των ενηλίκων (3-5%).
Διαβάστε το δελτίο τύπου του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ - ADHD Hellas για τη φετινή εβδομάδα ενημέρωσης.
Ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τη ΔΕΠ/Υ θα βρείτε εδώ.

Η σημασία της σεξουαλικής αγωγής στην εφηβεία

Η εφηβεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως, ως η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Σε αυτή την ηλικιακή περίοδο η παρορμητικότητα, η αντίδραση και η περιέργεια είναι χαρακτηριστικά στοιχεία, τόσο για το έφηβο αγόρι όσο και για το κορίτσι.

Εργαστήρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου

Τα εργαστήρια που λειτουργούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο την σχολική περίοδο 2011- 2012 είναι τα παρακάτω:

Πόσο αθώα είναι τα σχολικά είδη;

Τα σχολεία ανοίγουν και τα σχολικά ψώνια για γονείς και μαθητές είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ομως πρέπει να έχετε το νου σας καθώς για πολλά προϊόντα δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφάλειά τους. Ολα αυτά τα έντονα χρωματιστά και, ακόμη χειρότερα, με άρωμα πλαστικά, βινίλια, μολύβια και μαρκαδόροι μπορούν να εκθέσουν το παιδί σας σε χημικά.

Χρήσιμες συμβουλές σε μαθητές και γονείς

Τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, για την προστασία των μαθητών, παραθέτει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) Πάνος Μυλωνάς, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Δωρεάν μαθήματα Γερμανικών

Μέσα από το site της Deutsche Welle μπορείτε δωρεάν, απλά συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας (τα πολύ βασικά) να παρακολουθήσετε μαθήματα γερμανικών που αποτελούνται από tests, κείμενα, βίντεο τα οποία αποδίδουν το πως ομιλείτε η γλώσσα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

Ο Λαγός κι ο Μπάφος" στο Θέατρο Κήπου

Την παράσταση «Ο Λαγός κι ο Μπάφος» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου της Δημοτικής Ενότητας Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Κήπου. 

Στα θρανία με υγιές χαμόγελο!

Εκτός από τα σχολεία που περιμένουν τους μικρούς μαθητές υπάρχει και μια μεγάλη ομάδων γονιών που χρειάζεται... εκπαίδευση. Γι' αυτούς μια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο συνίσταται στην εκπαίδευση για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους.

Συνέδριο για την Τηλεργασία και την Κοινωνική Ένταξη

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός Οργανισμός International Telework Academy (ITA) και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ Χαλκίδας διοργανώνουν το 16ο Διεθνές Συνέδριο ITA με τίτλο «Flexible E-Work Formats and Social Inclusion» («Ευέλικτες Μορφές Ηλεκτρονικής Εργασίας και Κοινωνική Ένταξη») το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Aquamarina, στο Μάτι, Νέα Μάκρη Αττικής.
Διαβάστε περισσότερα στο Αναπηρία Τώρα.

Αθώα η σχολική τσάντα για τη σκολίωση

Η σχολική τσάντα δεν προκαλεί σκολίωση. Επίσης, δεν επιδεινώνει τη σκολίωση. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει ότι η βαριά σχολική τσάντα μπορεί να στραβώσει τη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού. Αλλωστε, αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε θα τη βάζαμε στον άλλο ώμο και θα... ίσιωνε το παιδί!

15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου

H 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, 25 χρόνια μετά την πλέον πετυχημένη διοργάνωσή της στην πόλη. Η 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2011, διατυπώνει το θέμα της με τη μορφή ερώτησης: «Συμβίωση; / Symbiosis?».

Θεσσαλονίκη: 7/10 – 6/11/2011

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Δημιουργικό Εργαστήρι

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης για όγδοη χρονιά συνεχίζει τον πετυχημένο κύκλο προγραμμάτων του Δημιουργικού Εργαστηρίου. Η φετινή θεματολογία πραγματεύεται τη γνωριμία των παιδιών με τον υπόλοιπο πλανήτη. Tίτλος του προγράμματος: “Ο γύρος του κόσμου”.

ΟΜΚΕ: Διαμαρτυρία

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΟΜΚΕ:

Μετά την απαράδεκτη δραστική περικοπή της επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) για την υλοποίηση του Προγράμματος Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) η ΟΜΚΕ είναι αποφασισμένη για δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, Σύνταγμα) και στη συνέχεια πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37), καθώς και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αριστοτέλους 17).

Γυναίκες με αναπηρία – Αντιμέτωπες με στερεότυπα, αποκλεισμούς και διακρίσεις

Το Νοέμβριο του 1962 μία μητέρα σκότωσε το παιδί της, γιατί γεννήθηκε χωρίς χέρια, εξαιτίας του υπνωτικού φαρμάκου θαλιδομίδη πού έπαιρνε όταν ήταν έγκυος. Στην περιβόητη δίκη της Λιέγης, στο εκεί κακουργιοδικείο, όπου η σύγχρονη αυτή Μήδεια δικάστηκε, ακούστηκαν πολλές απόψεις αναφορικά με την αξία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα των αναπήρων σε αυτή.

Κακό στη μαθησιακή λειτουργία κάνει ο... Σφουγγαράκης

Ακατάλληλα για τη... μαθησιακή λειτουργία των ανηλίκων φέρεται πως είναι τα κινούμενα σχέδια που έχουν γρήγορες εναλλαγές εικόνων, όπως είναι ο «Μπομπ Σφουγγαράκης», σύμφωνα με έρευνα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. 

Άποψη: Τάκης Θεοδωρόπουλος "Τα βιβλία στα σκουπίδια"

Αναγνώστης μού επισήμανε πως στη Γαλλία για να παραλάβει ο μαθητής το βιβλίο του υπογράφει απόδειξη: σε απλά ελληνικά, το χρεώνεται. Αν στο τέλος του χρόνου, όταν το δώσει πίσω, είναι φθαρμένο, αναγκάζεται να το πληρώσει.

WASLI: Πρόσκληση συμμετοχής σε επιτροπή

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διερμηνεών Νοηματικής Γλώσσας (WASLI ) πρόκειται να δημιουργήσει μια επιτροπή που θα εστιάσει σε θέματα διερμηνείας τυφλοκωφων ατόμων.

Το Εθνικό Τυπογραφείο στη μάχη των σχολικών βιβλίων

«Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι όταν υπάρχει δουλειά. Γιατί η δουλειά είναι δύναμη για τους εργαζομένους. Με αυτά τα λόγια ο κ. Ευάγγελος Βουτσινάκης, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, εξηγεί την απόφαση των εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο να δουλέψουν εθελοντικά και εντατικά προκειμένου να φτάσουν στα σχολεία «τεύχη» με τα πρώτα κεφάλαια των βιβλίων και να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Αναπηρία Τώρα, τεύχος 81

Το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι  διαθέσιμο για online ανάγνωση. Ξeφυλλίστε το!

Εργαστήριο Αφήγησης και Γραφής παραμυθιών (Αθήνα)

Το «ΌΝΑΡ-μέσω τέχνης» και το Περιοδικό «To Παραμύθι» οργανώνουν «Εργαστήριο Αφήγησης και Γραφής Παραμυθιών» για ενήλικες στην Αθήνα, στα γραφεία του Όναρ.

ΕΘΕ: Διαγωνισμός «Plan for the Future»

Με motto της «Plan for the future», η ΕΘΕ αποκτά σελίδα στο facebook, και «τρέχει» μεγάλο διαγωνισμό με έπαθλο για κάθε νικητή 6.000 ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια, μέσω ενός αποταμιευτικού προγράμματος τακτικών καταβολών σε βάθος 5 χρόνων (100 ευρώ /μήνα).

Άποψη: Αφροδίτη Αλ Σάλεχ "Αμαρτίες γονέων και η επανεφεύρεση του Άη Βασίλη"

«Καλημέρα και καλή εβδομάδα ..και καλή χρονιά στους μαθητές με μια συμβουλή: μην ακούτε τις γκρίνιες των μεγάλων, προχωρήστε μπροστά, όλος ο κόσμος σας ανήκει!» ήταν το σχόλιο εχθές το πρωί σε σελίδα του FaceBook. Κι όμως αυτό το σχόλιο, τόσο απλό και τόσο κοινότυπο, ήταν αρκετό να προκαλέσει την αντίδραση των μεγάλων!

xariseto.gr: Σχολικά βιβλία μέσω δωρεάς

Στα χέρια τους φαίνεται να έχουν πάρει οι πολίτες την υπόθεση «σχολικά βιβλία», μετά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έγκαιρη προμήθεια των μαθητών με συγγράμματα.

Πόσο αθώος είναι ο παιδικός πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος στη παιδική ηλικία. Τι μπορεί να κρύβει και πότε πρέπει να αναζητήσουμε την βοήθεια ειδικού;

Άποψη: Κώστας Γιαννακίδης "Στον αγιασμό"

Kάποιο παλιό μυικό τραύμα στην πλάτη μου έδωσε μία μάλλον ναζιάρικη τσιμπιά και με υποχρέωσε να αλλάξω χέρι στη σακούλα. Και σιγά-σιγά φεύγω από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, κουβαλώντας τα βιβλία της Α' Γυμνασίου-όχι ολόκληρη τη σειρά.