Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Προβολή: Oπτικοχωρικές δεξιότητες και νοηματική γλώσσα (ASL Brain Teaser)



Παιδικό θέατρο: Η Ακρίδα που δε μπορούσε να πει το ρο

Το θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου παρουσιάζει το διδακτικό παιδικό μιούζικαλ του Παναγιώτη Καποδίστρια με τίτλο: Η ακρίδα που δε μπορούσε να πει το «ρο».

Η Μαργαρίτα είναι μια μικρή ακρίδα, που με τη βοήθεια μιας πυγολαμπίδας, μιας πεταλούδας και ενός μυρμηγκιού, καταφέρνει να αψηφήσει τους νόμους της φύσης και να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όνειρό της. Βασικό δίδαγμα του έργου είναι πως ό,τι θέλουμε μπορούμε να το πετύχουμε. Αρκεί να πιστέψουμε στα όνειρά μας... και στους φίλους μας!

Τοκετός σε κρατικό νοσοκομείο χωρίς καταβολή νοσηλίου

«Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου τοκετού προς το νοσοκομείο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Μια μαμά δράκος γράφει…

O γιος μου, ο Ρόναν, με κοιτάει και ανασηκώνει το ένα φρύδι. Τα μάτια του είναι λαμπερά και σταθερά. Στα Ιρλανδικά ρόναν σημαίνει “μικρή φώκια” και του ταιριάζει.
Θέλω να σταματήσω εδώ, πριν το τρομακτικό εμπόδιο: ο γιος μου είναι 18 μηνών και το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνει πριν γίνει τριών χρονών. Ο Ρόναν γεννήθηκε με τη νόσο Tay-Sachs, μια σπάνια γενετική ανωμαλία. Σιγά σιγά μετατρέπεται σε φυτό. Θα μείνει παράλυτος, θα παθαίνει κρίσεις, θα χάσει όλες του τις αισθήσεις πριν πεθάνει. Δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή, ούτε θεραπεία.
Διαβάστε το άρθρο "Μια μαμά δράκος γράφει" στο eimaimama, όπου και δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά. Το απόσπασμα που παραθέτουμε είναι από την ιστοσελίδα eimaimama

11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας

Η μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων διαγωνισμών για την ορθή χρήση της νεοελληνικής γλώσσας είναι ο κύριος λόγος που μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε στην προκήρυξη του 11ου Διαγωνισμού Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας, ενός γλωσσικού παιχνιδιού που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου.

Το σύνδρομο του... πλυντηρίου

Επικίνδυνη για την υγεία μας μπορεί να αποβεί η νέα τάση να πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες, είτε το κάνουμε για λόγους οικονομίας και περιβαλλοντικής φροντίδας είτε για την προστασία των ρούχων. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν να γυρίσουμε ξανά τον διακόπτη του πλυντηρίου μας στους 60 και 90 βαθμούς Κελσίου.

1o Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)/Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού οργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και «ρίχνουν τους προβολείς» στο δυναμικό των νέων λογοτεχνών της χώρας για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συζητήσουν την επικαιρότητα και να κάνουν διάλογο με τις άλλες τέχνες· ένα αισιόδοξο μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα.

Έκθεση - Αφιέρωμα στο Ρίτσο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς φιλοξενεί, από 21 έως 30 Νοεμβρίου 2011, την κινητή έκθεση-αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.). Στις 30 Νοέμβρη διοργανώνεται βραδιά – αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, με ανάγνωση ποιημάτων του και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς από το συγκρότημα “Sugar Factory”.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc...
 

Παράσταση για παιδιά: "Τα παραμύθια στις βαλίτσες"

«Τα Παραμύθια στις Βαλίτσες» φτάνουν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Τελλόγλειο. Πρόκειται για τέσσερα παραμύθια που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών σε δύο παραστάσεις το Νοέμβριο -η δεύτερη, στις 20 του μήνα, την ίδια ώρα- στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

Aνοικτός Kύκλος Προβολής ταινιών «Ματιές στις οικογενειακές σχέσεις»

O Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας, Νίκος Ζαχαριάδης, η Πρόεδρος του Κ.Π. ΕΛΠΙΔΑ, Μαρία Παυλίδου και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς σας προσκαλούν στον Aνοικτό Kύκλο Προβολής ταινιών «Ματιές στις οικογενειακές σχέσεις»

Άποψη: Δημήτρης Κωνσταντάρας "Η αναπηρία της Αρτιμέλειας "

[άρθρο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα για το «meallamatia.blogspot.com»]

Δεν είμαι ανάπηρος, μύωπας είμαι αλλά αρτιμελής. Μόνο που έτσι όπως μεγάλωσα κι έτσι όπως έφτασα εδώ που έφτασα μέσα απ΄ όλα όσα είδα, άκουσα, έμαθα, διάβασα, μου έμαθαν, μου έδειξαν, έχω οδηγηθεί στο αξεκαθάριστο συμπέρασμα ότι εγώ είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες και ο φίλος μου ο Βαγγέλης ο Αυγουλάς, που δεν βλέπει, άτομο προνομιούχο.