Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Δύο και σήμερα...

Μαθήματα Σάββατο και εκτός αίθουσας: Οι «λύσεις» της Ιταλίας για τη νέα σχολική χρονιά

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει «ευρηματικές λύσεις» για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου. 

 Τα μαθήματα στην Ιταλία διακόπηκαν στις αρχές Μαρτίου και με μόνη εξαίρεση τις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, οι μαθητές δεν επέστρεψαν ούτε για μια ημέρα στις σχολικές αίθουσες. 

H αλήθεια πίσω από τα ψέματα των παιδιών

Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει πει ψέματα κάποια στιγμή. Η αυθόρμητη αντίδραση πολλών γονιών είναι να αισθανθούν άσχημα, θεωρώντας ότι το παιδί τους προσπαθεί να τους εξαπατήσει ή ότι προδίδει την εμπιστοσύνη τους.

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όμως.

Προβολή δράσης: Πάρ'το Αλλιώς

Σε μια πόλη ολοένα και περισσότερο αφημένη στο έλεος των οδηγών μια παρέα ανθρώπων παλεύει να πάρει πίσω το χώρο που της ανήκει. Μια διαφορετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που σε προκαλεί να δεις τη καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης χωρίς φίλτρα και μετά να την αλλάξεις. 

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ενώνει τις δυνάμεις του με το AMBER ALERT EUROPE για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Στις 15 Ιουνίου, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ένωσε τις δυνάμεις του και επίσημα με την AMBER Alert Europe. Η συνεργασία αυτή έρχεται να συμπληρώσει την επιτυχημένη καμπάνια πρόληψης #DontBeAnEasyCatch στην οποία συμμετείχαν από κοινού και είχε ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών και ειδικότερα των εφήβων, σχετικά με την διαδικτυακή αποπλάνηση.

«Μαμά, θέλω παγωτό!»

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του ήρθε η καθιερωμένη μάχη της εποχής: το μικρό μας μάς παρακαλάει σε καθημερινή βάση να του δώσουμε παγωτό κι εμείς συχνά… για το καλό του, του στερούμε αυτό που τόσο λαχταρά. Τελικά πόσα παγωτά μπορεί να φάει το παιδί και πώς θα αποφύγουμε τις οικογενειακές «διενέξεις»;

Γονείς «υποδεικνύουν» απαντήσεις στις Πανελλαδικές

Γονείς υποδεικνύουν τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), ώστε να μη χάσουν μονάδες τα παιδιά τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εως τώρα υπάρχουν σχετικές παρεμβάσεις γονέων για θέματα στην Κοινωνιολογία και στη Βιολογία Προσανατολισμού. Μεταξύ αυτών, οι γονείς αμφισβητούν την ορθότητα των ενδεδειγμένων απαντήσεων από τα φροντιστήρια, τα οποία εμφανίζονται να αποκτούν θεσμικό ρόλο στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ανακαλύπτοντας τις ψηφιακές δυνατότητες του σχολείου στην Ελλάδα: 1.700 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο webinar για το εργαλείο SELFIE

1.700 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα αλλά και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στο δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τίτλο «Ανακαλύψτε τις ψηφιακές δυνατότητες του σχολείου σας με μια… SELFIE», το οποίο υλοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC).

Εκτοξεύτηκε η χρήση πλατφορμών εύρεσης καθηγητών στην καραντίνα

Αλλάζει ραγδαία στην Ελλάδα ο τρόπος που οι μικροί και μεγάλοι μαθητές βρίσκουν ιδιαίτερα μαθήματα και τους κατάλληλους καθηγητές - Τι είναι η πλατφόρμα teachersnet και πως η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση εκτόξευσε την χρήση της από μαθητές και καθηγητές

Τα ιδιαίτερα και φροντιστηριακά μαθήματα παίζουν κομβικό ρόλο στην Ελλάδα για την προετοιμασία ενός μαθητή. 

Βραβεύτηκε η ταινία μαθητών του Ηρακλείου για τους πρόσφυγες

Το Βραβείο Κοινού (Audience Award) στο 8ο Mostra internacional Cinema Educatiu Film Festival, το φημισμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαλένθια, κατέκτησε η μαθητική ταινία μικρού μήκους »SOSίβιο» που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί Νικόλαος Γαλάνης και Νίκος Κωνσταντάκης και οι μαθητές της Α' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων στο Ηράκλειο.

Childhood on the Move

Σήμερα παρατηρείται μία πρωτοφανής ένταση του φαινομένου της μετακίνησης πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν πρόκειται παρά για παιδιά και εφήβους. Οι λόγοι είναι πολλοί: κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, προκατάληψη, πολεμικές συρράξεις, απόδραση από την κακοποίηση και έλλειψη ευκαιριών για ένα καλύτερο μέλλον.