Ο ύπνος είναι απαραίτητος για όλους και οι κακές συνήθειες του ύπνου έχουν συνέπειες στην υγεία των παιδιών. Ο ανεπαρκής ύπνος δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Τι να προσέξετε και πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να βελτιώσουν τον ύπνο τους.
Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά και αρκετές ώρες, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τον μεταβολισμό, το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, ψυχιατρικές διαταραχές καθώς και επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες.
Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί; Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται 9-12 ώρες κάθε βράδυ, ενώ τα παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών χρειάζονται 8-10 ώρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου. Οι ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι περισσότεροι νέοι κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό.
Τα παιδιά, πάντως, που κοιμούνται τις απαραίτητες για τον οργανισμό τους ώρες και δεν ξενυχτούν έχουν καλύτερη υγεία, λένε οι ειδικοί.
Μάλιστα μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics αναφέρει ότι το να κοιμάσαι νωρίτερα και να κοιμάσαι για μεγαλύτερη διάρκεια συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στα παιδιά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 539 παιδιών, ηλικίας κατά μέσο όρο 14,6 ετών, οι οποίοι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 9,1 ώρες τη νύχτα.
Τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο αργότερα βρέθηκε ότι είχαν χειρότερες παραμέτρους αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ εκείνα που κοιμόντουσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση.
Τα αποτελέσματα ήταν σταθερά ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και την ημέρα της εβδομάδας.
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η υπέρταση στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής» δήλωσε στο Fox News Digital η Δρ Amy Kogon, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
«Ως γιατροί, συνήθως συμβουλεύουμε τους ασθενείς να βελτιώσουν τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα για να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ο ύπνος μπορεί να είναι μια πρόσθετη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί» πρόσθεσε η ίδια.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με αμβλυμένη “νυχτερινή πτώση”, δηλαδή την αναμενόμενη πτώση της αρτηριακής πίεσης που επέρχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Αναμέναμε ότι ο συντομότερος ύπνος θα σχετιζόταν με αμβλυμένη νυχτερινή πτώση και τελικά διαπιστώσαμε ότι, αντίθετα, η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου σχετιζόταν με αμβλυμένη νυχτερινή πτώση» ανέφερε η Δρ Kogon.
Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως σε ασθενείς που ανέφεραν υπερβολική διάρκεια ύπνου. «Είναι πιθανό ότι όσοι έχουν υπερβολική διάρκεια ύπνου δεν κοιμούνται καλά» δήλωσε η ίδια.
«Για παράδειγμα, αν είχαν υπνική άπνοια ή ακόμη και αν ήταν στο κρεβάτι αλλά στο τηλέφωνο ή έβλεπαν τηλεόραση όλη τη νύχτα, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αμβλυμένη νυχτερινή πτώση» τόνισε η Δρ Kogon.
Παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση των παιδιών
Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περίπου ένα στα επτά άτομα ηλικίας 12 έως 19 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Όπως και με τους ενήλικες, τα παιδιά με αυξημένη αρτηριακή πίεση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, λένε οι ειδικοί.
Ο ύπνος είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν αυτό το βασικό μέτρο υγείας.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη φυσική κατάσταση, τη διατροφή και το περιβαλλοντικό στρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Πώς τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο τους
Ο Michael Gradisar, επικεφαλής της επιστήμης του ύπνου στο Sleep Cycle και κλινικός ψυχολόγος από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ύπνο των παιδιών μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζουν οι άνθρωποι.
Τα επιστημονικά στοιχεία δεν δείχνουν ότι οι οθόνες είναι το κύριο εμπόδιο για να κοιμούνται οι νέοι καλά, δήλωσε ο Michael Gradisar στο Fox News Digital.
«Το εμπόδιο είναι στην πραγματικότητα το ρολόι του σώματός τους. Επειδή το ρολόι του σώματός τους έχει αργήσει να χρονομετρηθεί, τείνουν να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν αργά» ανέφερε ο ίδιος.
Για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου, ο Gradisar συνέστησε τη χρήση πρωινής θεραπείας με έντονο φως, προσαρμοσμένης στο χρονοδιάγραμμα του ρολογιού του σώματος του
Η πρωινή φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί έντονο φως για να βοηθήσει στην επαναφορά του κιρκάδιου ρυθμού και στην ομαλοποίηση των προτύπων ύπνου.
«Αυτό έχει δείξει τα καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που έχουν διεξαχθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουμε πραγματοποιήσει στην Αυστραλία» κατέληξε ο Gradisar.
Πηγή: oloygeia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου