Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Τι κάνουμε στο ΚΕΑ (σε μια ματιά)!

Voucher 200 ευρώ: Αυξάνονται οι δικαιούχοι για laptop και tablet

H απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη και αφορά σε μαθητές και φοιτητές έως 24 ετών που σπουδάζουν. Ολόκληρη η απόφαση με τα νέα κριτήρια

Γεγονός είναι η διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα που προβλέπει την έκδοση voucher αξίας 200 ευρώ για την αγορά laptop ή tablet. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές και φοιτητές έως 24 ετών. Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει την διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα».

Κορωνοϊός – Ένα στα 7 παιδιά υποφέρει από συμπτώματα για μήνες

Ανεξάρτητα του αν εμφάνισαν σοβαρή νόσο ή όχι, έως και 1 στα 7 παιδιά συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό πολλούς μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους με Covid-19, δείχνει μελέτη που εξέτασε χιλιάδες ανηλίκους στην Αγγλία.

Τα παιδιά σπάνια εκδηλώνουν σοβαρή Covid-19, φαίνεται όμως ότι είναι ευάλωτα στη λεγόμενη «μακρά Covid», η οποία προβληματίζει γιατρούς και ερευνητές τους τελευταίους μήνες. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανηλίκους.

Αλλαγές στο πρωτόκολλο για τα σχολεία- Τι εισηγούνται οι ειδικοί για τεστ και καραντίνα

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία συζήτησε η επιτροπή των ειδικών, που έκανε εισήγηση αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, το ζήτημα θα αντιμετωπίζεται με αυξημένο αριθμό rapid test και όχι με το κλείσιμο του τμήματος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα στο νεανικό σκάκι

Με μια ελληνική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο διαδικτυακού γρήγορου σκακιού για νέους έως 18 ετών (FIDE ONLINE CADETS & YOUTH RAPID WORLD CUP 2021). Το τουρνουά διήρκεσε σχεδόν όλο τον μήνα Αύγουστο και πήραν μέρος συνολικά 1653 νεαροί σκακιστές (εκ των οποίων 678 κορίτσια), μεταξύ των οποίων και 20 Έλληνες (8 κορίτσια).

«Τόκιο 2020»: Η ανασκόπηση της 9ης ημέρας

H ανασκόπηση της 9ης ημέρα, όπου η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 16ους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Γκαβέλα (guide ο Σωτήρης Γκαραγκάνης) στα 100μ. Τ11...

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό μετάλλιο και παγκόσμιο ρεκόρ ο Γκαβέλας

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήρθε από τον Θανάση Γκαβέλα. Το κατέκτησε στον τελικό των 100 μέτρων Τ11, με χρόνο 10.82, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Θανάση Γκαβέλας, μαζί με τον σύνοδο του Σωτήρη Γκαραγκάνη, πραγματοποίησαν μία εκπληκτική κούρσα και έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ (10.88), που είχε πετύχει ο παραολυμπιονίκης στους προκριματικούς. Ο Θανάσης Γκαβέλας είναι ξάδερφος του Μεσογειονίκη Αρη Γκαβέλα, ενώ ο Γκαραγκάνης προτίμησε να μην πάρει μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα προκειμένου να βοηθήσει τον Γκαβέλα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

ΗΠΑ – Έχασε την επιμέλεια του 11χρονου γιου της, γιατί δεν είχε εμβολιαστεί

Σοκ προκάλεσε μία δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, ενώ πυροδότησε και έντονες αντιπαραθέσεις για το θέμα του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού Covid-19.

Μετά το διαζύγιο τους πριν από επτά χρόνια, δύο γονείς απέκτησαν την κοινή επιμέλεια του 11χρονου γιου τους. Στα μέσα Αυγούστου, πέρασαν από μία ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια θέματα, που αφορούσαν στα έξοδα και στην εν γένει στήριξη του παιδιού.

Νέο σοκ στις ΗΠΑ: Μαθητής λυκείου δολοφόνησε συμμαθητή του μέσα στο σχολείο

Μαθητής σκοτώθηκε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα μέσα στο λύκειο της Βόρειας Καρολίνας όπου φοιτούσε, ανακοίνωσε η αστυνομία της αμερικανικής πολιτείας, διευκρινίζοντας πως συνέλαβε έναν ύποπτο.

Η αστυνομία της πόλης Ουίνστον-Σάλεμ έστειλε μέλη της το μεσημέρι στο λύκειο Mount Tabor, ανέφερε η αρχηγός της, η Κατρίνα Τόμπσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ευκαρπία: Σε απόγνωση γονείς και μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους γονείς και μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας καθώς η πιθανότητα να λειτουργήσει το σχολείο σε απογευματινή βάρδια σε κτίριο άλλου σχολείου της περιοχής, προσωρινά και τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, μετατρέπεται σε… βεβαιότητα.

Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για επίδειξη γραπτών

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες απευθύνουν προς την Δ.Ε.Π.Π.Σ. σχετικό αίτημα από τις 15 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, πως οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/-τριών που έλαβαν μέρος στη δοκιμασία εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια και ενδιαφέρονται, θα λάβουν γνώση των απαντητικών φύλλων σε χρόνο και τόπο που θα οριστεί από την ίδια την επιτροπή.

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ΑΕΙ και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι η διεξαγωγή των εξετάσεων κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους που ίσχυσαν και κατά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου 2021.

Το smartphone είναι το νέο μας σπίτι, λένε οι ανθρωπολόγοι

Οι χρήστες των smartphone έχουν γίνει «ανθρώπινα σαλιγκάρια που μεταφέρουν τα σπίτια τους στις τσέπες τους» και τείνουν να αγνοούν τους φίλους και την οικογένειά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια ομάδα ανθρωπολόγων από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου (UCL) πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο μελετώντας τη χρήση smartphone σε εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ιρλανδία έως το Καμερούν, και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν ακριβώς το ίδιο συναίσθημα για τις συσκευές τους όπως και για τα σπίτια τους.

Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα κορίτσια της ποδοσφαιρικής ομάδας νεανίδων του Αφγανιστάν

Μετακινούνται από μέρος σε μέρος, την τελευταία στιγμή, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να γλυτώσουν από τους Ταλιμπάν - κορίτσια που κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους μόνο και μόνο επειδή διάλεξαν να ασχοληθούν με ένα άθλημα που αγαπούν.

Η διεθνής προσπάθεια για να απομακρυνθούν από την χώρα τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου νεανίδων του Αφγανιστάν, μαζί με δεκάδες μέλη των οικογένειών τους, υπέστη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα την περασμένη βδομάδα, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 169 Αφγανοί και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας – Αντιμετώπιση του έντονου δυσφορικού στρες

«Μήπως μπορώ να σας βοηθήσω;» είναι το πρώτο, απλό, ερώτημα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε συναντά μπροστά του κάποιον γνωστό ή άγνωστο που βιώνει έντονο δυσφορικό στρες και δείχνει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτή η απλή κίνηση, αφού πρώτα κανείς αυτοσυστηθεί, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε άτομα που έχουν εμφανείς επείγουσες ανάγκες ή εκδηλώσεις ακραίου άγχους. Είναι το πρώτο βήμα για την παροχή των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, όπως αυτές ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, και εφαρμόζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπου καταγράφεται αύξηση συμπτωμάτων, όπως το άγχος για την ασθένεια, η έντονη θλίψη και το πένθος για την απώλεια όσων έχουν χαθεί, είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για περιπτώσεις απώλειας εργασίας, συνηθειών, φίλων και καθημερινών δραστηριοτήτων.