Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Παιχνίδια με φακό …

Έχετε σκεφτεί πόσα παιχνίδια μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας με έναν απλό φακό; Δείτε μερικές ιδέες για να περάσετε όμορφα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας, τις δύσκολες στιγμές μιας διακοπής ρεύματος ή ένα βαρετό βράδυ σε ένα μέρος χωρίς παιχνίδια και ταυτόχρονα να καλλιεργήσετε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, να βελτιώσετε τον οπτικοκινητικό συντονισμό, την παρατηρητικότητα, τη διατήρηση της προσοχής και τον χρόνο αντίδρασης των παιδιών. 

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στις σχολικές επιδόσεις του παιδιού;

Εννοείται πως η παρουσία του πατέρα είναι σημαντική για όλες τις περιόδους ανάπτυξης του παιδιού. Ακόμη όμως σημαντικότερος είναι για τη σχολική ηλικία!

Η ποιοτική ενασχόληση του πατέρα με το παιδί κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού για τον εαυτό του, καθώς και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις με θετικό τρόπο.

Μιλώντας στα παιδιά για τα λεφτά

Ο Χανς-Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ εξηγεί με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο τι είναι το χρέος, οι τράπεζες και γενικότερα η οικονομία

Hans-Magnus Enzensberger
Immer das Geld! Ein kleiner Wirtschaftsroman 
(Αχ, αυτά τα λεφτά! Ενα μικρό οικονομικό μυθιστόρημα)
Εκδόσεις Suhrkamp, Βερολίνο, 2015, 
σελ. 213, τιμή 22,95 ευρώ

Οι σχέσεις γονέων- παιδιών επηρεάζουν την υγεία στη μέση ηλικία

Οι καλές σχέσεις γονέων παιδιών μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των δεύτερων, αλλά η έλλειψή τους ή η κακοποίηση μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία και στην ευεξία, στη μέση ηλικία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Γιατί ο οργανισμός των παιδιών είναι πιο ευάλωτος στις ιώσεις;

Το φθινόπωρο είναι και επίσημα πια εδώ. Δυστυχώς μαζί του «έρχεται» και το κρυολόγημα, η γρίπη και οι εποχιακές ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους με πιο ευάλωτους οργανισμούς τα παιδιά.

Πρόσωπο: Hirotaka Hamasaki

Ένας δάσκαλος από την Ιαπωνία, ο Hirotaka Hamasaki, ζωγραφίζει εκπληκτικά σχέδια στον πίνακα και τρελαίνει το Instagram!

Eίναι δάσκαλος τέχνης και γραφίστας και αναδημιουργεί γνωστά αριστουργήματα στο μαυροπίνακά του…

Οικολογία μέσα από το παιχνίδι

Ανακύκλωση, κλιματική αλλαγή, απειλούμενα είδη... Βασικοί όροι της οικολογίας έχουν μπει πλέον στο λεξιλόγιο των μικρών παιδιών χάρη στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων. Η πρόκληση για τον εκπαιδευτικό βέβαια είναι διπλή: σε πρώτη φάση, πώς θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Σε δεύτερη φάση, πώς μέσα από ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα θα πετύχει να αλλάξει νοοτροπίες και λανθασμένες συμπεριφορές.

Μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ψυχικές παθήσεις είναι οικογενειακή υπόθεση

Ο κίνδυνος εκδήλωσης ψυχικών παθήσεων αυξάνει για το άτομο αν έχει αδελφό ή αδελφή που έχει ήδη νοσήσει, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη (17-20 Σεπτεμβρίου).

Άποψη: Μ. Σπυροπούλου "Ανατροφή παιδιών ή... γονιών"

«Δεν έχει αυξηθεί το μπούλινγκ στα σχολεία;», «δεν έχει χαλάσει η εκπαίδευση;», «τι να κάνουμε με τη μικρή που τσιρίζει;», «έχουν αγριέψει οι εποχές, τα παιδιά μας κινδυνεύουν», είναι μερικές από τις φράσεις που άκουσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από γονείς με μικρά παιδιά, μόλις πληροφορούνταν την ιδιότητά μου. Είναι άξιον παρατήρησης, κάθε φορά που υπάρχει στην παρέα κάποιος ψυχολόγος οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ανοιχτούν, να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους. Και είναι λογικό. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για στήριξη, κατανόηση, ένα αυτί να τα πεις, και μάλιστα ένα αυτί που νιώθεις ότι κάτι ξέρει παραπάνω από έναν απλό φίλο.

Ενας στους δύο γονείς παθαίνει κατάθλιψη όταν του παιδί του έχει διατροφική διαταραχή

Οι γονείς των ατόμων που νοσούν με διατροφικές διαταραχές έχουν πολύ υψηλό στρες της τάξης του 40% και περίπου το 47% έχει κλινικά σημάδια κατάθλιψης, ενώ ο μέσος όρος διάρκειας της νόσου της διατροφικής διαταραχής είναι τα 9 χρόνια.

Έξι παθογόνοι μικροοργανισμοί ένοχοι για την παιδική διάρροια

Οκτώ στις δέκα περιπτώσεις διάρροιας στα παιδιά οφείλονται σε έξι μόνο παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet

«Το Μαγικό Βιολί»: Η μουσική παράσταση για παιδιά στο θέατρο «Χώρα»

«Να φεύγεις και να παρατάς τη μάχη είναι εύκολο. Δύσκολο και ενδιαφέρον είναι να προσπαθείς να φτιάξεις τη συνθήκη της ζωής σου με συστατικά όλα όσα θα έπρεπε να σου ανήκουν. Να διεκδικείς και να αγωνίζεσαι για όσα κάποιοι προσπαθούν να σου στερήσουν»...

Ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος δεν μιλά για μια επανάσταση σε κάποια μακρινή χώρα, αλλά για την παράσταση – παιδική μάλιστα – που σκηνοθετεί φέτος στο ανανεωμένο θέατρο «Χώρα».

Κολλέγιο Ανατόλια:Υποτροφίες σε παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Υποτροφίες σε παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με τα ιδρύματα «Φάρος του Κόσμου» και «Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς επίσης και σε προσφυγόπουλα, προσφέρει το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης με στόχο να ανοίξουν νέοι δρόμοι, να δοθούν καινούριες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ελπιδοφόρες προοπτικές σε μαθητές που στερούνται αυτής της δυνατότητας.

Φωτογραφίες παιδιών στα social media: πού πρέπει να σταματάμε

Πώς μπορεί μια φωτογραφία του ανήλικου παιδιού σας να γίνει ένας εφιάλτης για όλη την οικογένεια; Η απάντηση σχετίζεται με την αγαπημένη συνήθεια των γονιών να αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media. Οι ειδικοί τονίζουν: καμία φωτογραφία των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Κοινωνικό Φροντιστήριο Αθηνών: Γεμίζουν τα θρανία με άπορους μαθητές

Προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους μαθητές. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων ανοίγει διάπλατα τις πύλες του σε άπορα παιδιά για πέμπτη συνεχή χρονιά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο. 

Πέθανε η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη, που υπηρέτησε τα πιο διαφορετικά είδη λόγου: από παραμύθια και μυθιστορηματικές βιογραφίες μέχρι μυθιστορήματα, διηγήματα και θέατρο.

Οι δεινόσαυροι ήρθαν στην Αθήνα

«Καλώς ήρθατε στη "χώρα των δεινοσαύρων"! Περπατήστε ανάμεσα σε προϊστορικούς γίγαντες που κινούνται, ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους και κινούν απειλητικά τις ουρές τους». Οχι, δεν πρόκειται για κάποια σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τη νέα διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» και που δεν υπόσχεται τίποτε λιγότερο από αυτό που λέει ο τίτλος της, μια βόλτα «στη χώρα των δεινοσαύρων».

Μάθημα με 1,5 ευρώ την ώρα!

Αντιγράφω από γνωστό site αγγελιών: «Ζητείται δασκάλα ή φοιτήτρια του Παιδαγωγικού για καθημερινή μελέτη Ε’ τάξης Δημοτικού. Ωράριο μαθημάτων 14:30 – 18:00, τιμή 200€ μηνιαίως». Υπολογίζω τις ώρες και μου προκύπτει ένα σύνολο που ξεπερνά τις 70, για κάθε μήνα. Διαιρώ το 200 με το 70 και μου βγαίνει η ώρα διδασκαλίας 2,85 ευρώ!

Επιστροφή στο παρελθόν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παρελθόν που αποθέωσε την κομματοκρατία, αλλά με δόσεις ρεαλισμού ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει πλήρη ανατροπή στον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεκαμελής επιτροπή έχει ήδη καταγράψει τα σχέδια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν προχωρήσει, ενώ άλλα –τα πιο κρίσιμα από πολιτικής σκοπιάς– είναι υπό εξέταση. Οι βασικότερες ανατροπές αφορούν τον ρόλο και τη σύνθεση των Συμβουλίων, τον νέο τρόπο εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές και στα συλλογικά όργανα των ΑΕΙ, ενώ οι αλλαγές προωθούνται στα μεταπτυχιακά προγράμματα, για τα οποία η ζήτηση έχει εκτιναχθεί.