Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ»: ένα παιχνίδι κατάλληλο για παιδιά με προβλήματα όρασης

Η πλειοψηφία των παιχνιδιών που κυκλοφορούν την ελληνική αγορά δεν απευθύνονται σε παιδιά με τύφλωση και αμβλυωπία, με αποτέλεσμα οι επιλογές που έχουν όσο αφορά τα επιτραπέζια παιχνίδια να είναι από πολύ περιορισμένες μέχρι ανύπαρκτες. 

Το επιτραπέζιο “Το ψάρεμα” της Ravensburger είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια που δίνουν δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και σε παιδιά που δεν βλέπουν καθόλου, καθώς τα καλάμια του ψαρέματος είναι από πλαστικό υλικό που αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το αν ο παίκτης έχει πιάσει κάποιο ψάρι ή όχι και ανάλογα με το βάρος (μέγεθος) του αντικειμένου. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα χάρτινο ενυδρείο, που εμποδίζει τους παίκτες να δουν αυτό που ψαρεύουν, εξισώνοντας όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την ικανότητα όρασης που έχουν. 

«Κολλημένοι» με το κινητό

Διανύουμε την εποχή όπου το να «τσεκάρει» κανείς το κινητό του ενώ συναντά, συνομιλεί ή τρώει με τον φίλο, τον γνωστό, ή ακόμη και τον άγνωστο, αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική κίνηση - ή τουλάχιστον για τους περισσότερους. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι τα άτομα που δεν μπορούν να αποχωριστούν τις συσκευές τους ούτε για μερικά λεπτά τείνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς τη διαχείριση των παρορμητικών συμπεριφορών τους.

«Παιδί είναι – δεν καταλαβαίνει». Τι καταλαβαίνουν τελικά τα παιδιά και τι κάνουμε εμείς γι' αυτό

Πόσο αντιφατικοί είμαστε αλήθεια εμείς οι γονείς! Από τη μια λέμε «παιδί είναι – δεν καταλαβαίνει» και από την άλλη «τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα». Τι ισχύει τελικά;

Στην ερώτηση τι καταλαβαίνει ένα παιδί, η απάντηση είναι «εξαρτάται». Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τον χαρακτήρα του και το θέμα. ‘Αλλα πράγματα μπορεί να κατανοήσει ένα παιδάκι 4 ετών και άλλα ένας έφηβος 11 χρονών.

Τηλεόραση & βιντεοπαιχνίδια: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που ασχολούνται πάνω από 2 ώρες την ημέρα

Είναι γνωστό ότι οι πολλές ώρες τηλεόρασης και τα πολλά βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν την υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας, υπάρχει μια ακόμη βλαβερή συνέπεια που σχετίζεται με την αρτηριακή τους πίεση.

«Ποιητικές ΣυνARTήσεις 2016: Διήμερο δράσεων από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Οι εκδόσεις «Άπαρσις» σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ποίησης και την επέτειο μνήμης των θυμάτων με σύνδρομο Down από το ρατσιστικό, Χιτλερικό καθεστώς, διήμερο πολύμορφων και πολυθεματικών εκδηλώσεων στις 16 και 17 Απριλίου, στο χώρο του παλιού Σταθμού Πελοποnνήσου του ΟΣΕ, με τίτλο «Ποιητικές ΣυνARTήσεις 2016...ενδέχεται και να ξημερώσει».

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και πότε ανοίγουν

Στις 22 Απριλίου θα κλείσουν φέτος τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα και θα ανοίξουν τη Δευτέρα 9 Μαϊου.

Η καθυστερημένη έναρξη των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει Πρωτομαγιά.

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός σύλλογος «ΙΩΝΕΣ» διοργανώνει μία μεγάλη μουσική εκδήλωση από 14/4 έως 17/4/2016 στο Συνεδριακό κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών και στο Αίγιο που παρόμοια δεν έχει ξαναγίνει σε Ελληνικό και σε Βαλκανικό έδαφος. Πρόκειται για το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, που συμμετέχουν μουσικά σχολεία από την Ελλάδα και Βαλκανικές χώρες.

Την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για παιδιά ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την σωτήρια γονιδιακή θεραπεία για παιδιά ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για θεραπευτικό σχήμα που εστιάζει στην αντιμετώπιση της Σοβαρής Συνδυασμένης Ανοσοανεπάρκειας ADA που αφορά ένα μικρό αριθμό παιδιών, παγκοσμίως. 

Στην Ιταλία θέλουν να βάλουν το κρασί ως μάθημα στα σχολεία

Εμπνευστής της προσπάθειας να γνωρίσουν οι Ιταλοί εξ απαλών ονύχων τις αρετές των ντόπιων αμπελιών είναι το στέλεχος του Αριστερού Κόμματος της Οικολογίας και της Ελευθερίας, Ντάριο Στέφανο.