Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

10 συμβουλές για να κάνετε το παιδί σας να φάει

«Ωχ ! Πώς θα τον κάνουμε να φάει;» ρωτάει ο άντρας μου για χιλιοστή φορά. Ο γιός μου είναι 11 χρονών και πούπουλο. Από τότε που ήταν πολύ μικρός παιδευόμασταν για να φάει. Ακόμα και σαν μωρό δεν έτρωγε αρκετά. Πήγαμε σε διαιτολόγο, σε εργοθεραπευτή, σε λογοθεραπευτή, σε ενδοκρινολόγο. Απλά δεν του αρέσει να τρώει. Το θεωρεί κοπιαστικό. Έχει ένα δίδυμο αδερφό που είναι πιο μεγαλόσωμος, αν και δεν είναι και εκείνος πολύ του φαγητού. Θα μπορούσα να κατηγορήσω τον εαυτό μου σαν γονέα, αλλά το θέμα είναι ότι έχω μεγαλώσει δύο άλλα παιδιά που τρώνε κανονικότατα. Μπορεί να μην είμαι εξαίσια μαγείρισσα, αλλά τα φαγητά μου δεν είναι και τόσο χάλια. Το θέμα είναι ότι σε κάποια παιδιά αρέσει να τρώνε, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα δύσκολα – επιλεκτικά. Και επειδή το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά, έχω αρχίσει και εγώ να γίνομαι λίγο δύσκολη στο φαγητό μου. Αν μεγαλώνετε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που ακολουθεί ειδική διατροφή (πχ όχι ζάχαρη, τρόφιμα χωρίς γλουτένη), τότε έχετε ακόμα μια πρόκληση να αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, αυτά τα κολπάκια μπορεί να σας βοηθήσουν. 

Το παιδικό βιβλίο χωρίς εικόνες

Τα παιδιά αρέσκονται στις εικόνες. Τις περισσότερες φορές, τις κοιτούν περισσότερο κι από το ίδιο το κείμενο σε ένα βιβλίο.

Τι γίνεται, όμως, όταν ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά δεν έχει καθόλου εικόνες κι έχει μόνο κείμενο;

Bullying: Μην το αγνοείτε, υπάρχει!

Οι κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 καθημερινά αυξάνονται σε σχέση με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς bullying.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούν ζητώντας συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα, μέσα στα οποία νοιώθουν εγκλωβισμένοι.

Ατίθασο παιδί: Πώς να το χειριστείτε αποτελεσματικά!

Είτε χτυπιέται σαν χταπόδι για να σας πείσει να του δώσετε να δοκιμάσει από τον εσπρέσο σας είτε χρειάζεται να το σύρετε με το ζόρι από το κατάστημα για να μην ενδώσετε στην παράλογη επιθυμία του για ένα ακόμα καινούργιο παιχνίδι, υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί θα χαρακτηρίζατε το παιδί σας «απαιτητικό».

OOo4kids…office suite για Παιδιά!

Το OOo4Kids είναι μία πολύ διασκεδαστική και εύχρηστη σουίτα γραφείου με ελληνικό περιβάλλον, που βασίζεται στον κώδικα του Open Office και η οποία δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται από παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Ανοίγοντάς το, εμφανίζεται μία καρτέλα με τις μορφές λειτουργίας του. – Επεξεργασία κειμένου, Επεξεργασία δεδομένων, Παρουσίαση, Ζωγραφική, Ο φάκελος με τα έγγραφα μου.

Τι απέγιναν, άραγε, «τα κορίτσια μας»;


Mε την ευκαιρία της απονομής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στη Μαλάλα Γιουσουφζάϊ, 17, που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια στο Πακιστάν, και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, και στον Ινδό Καϊλάς Σατιάρθι, 60, που στόχο της ζωής του έβαλε να μην εκμεταλλεύεται κανείς τα παιδιά για εργασία, χάρηκα που φέτος η Σουηδική Ακαδημία απέφυγε τις… πολιτικές λύσεις «αλά Ομπάμα» και άλλες, και αποφάσισε καλώς.

Πρώτη επαφή στα 14, χωρίς προφύλαξη

Η συζήτηση έλαβε χώρα στο κομμωτήριο, εκεί που γενικώς λέγονται τα ανομολόγητα. «Η κόρη μου βιάζεται να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή» έλεγε η γυναίκα στην κυρία που της πέρναγε τη βαφή. Δεν ήταν αναστατωμένη, πρέπει να το είχε παιδέψει καιρό στο μυαλό της. Η κόρη της είναι 14. «Ολες οι φίλες της, λέει, το έχουν κάνει». «Δεν λέτε καλά που σας μιλάει το παιδί;» απαντούσε η άλλη με τη σοφία του ανθρώπου που έχει δει και ακούσει πολλά.

Αυξάνει ο αριθμός παιδιών που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειές τους

Τελευταία, έχουμε βιώσει την προοδευτική συρρίκνωση σοβαρών ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η ΕΨΥΠΕ, που ανέπτυξε δίκτυο κοινοτικών δομών, καθώς και εκπαιδευτικών, ερευνητικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων για 23 ολόκληρα χρόνια. Δυστυχώς οι συνέπειες της κρατικής υποχρηματοδότησης την οδηγούν, αν δεν λάβει οικονομική στήριξη, σε αναστολή της λειτουργίας της.