Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης κι έρωτα

«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, τo ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, παρουσιάζεται από το «Θέατρο Κωφών Ελλάδος», στις 20 Ιανουαρίου, στο «Θέατρο Κωφών Ελλάδος» στην Πλατεία Κουμουνδούρου (Σαχτούρη 8-10). Παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15.

Το έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725, σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος» προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. Αυτή η μοναδική αντιστροφή των ρόλων του Μαριβώ, ο αφέντης που γίνεται δούλος και ο δούλος που αλλάζει σε αφέντη, επιβεβαιώνει ότι η κοινωνική ταυτότητα του ατόμου είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή του να την υπερβεί και οδηγεί σε σύγχρονους συνειρμούς της πολιτικής πραγματικότητας.

Παιδιά και τροφική αλλεργία: Γιατί πρέπει η οικογένεια να γνωρίζει τι ΔΕΝ χρειάζεται να αποφεύγει

Όλες οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι το ίδιο, όπως και όλοι οι ασθενείς δεν είναι παρόμοιοι. Έτσι, δεν υπάρχει κανόνας στη διάρκεια και την εξέλιξη της τροφικής αλλεργίας σε κάθε παιδί.

Το είδος του αλλεργιογόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη μετέπειτα πορεία: για παράδειγμα, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς ή στο ψάρι διαρκεί αρκετά περισσότερο από ό,τι η αλλεργία στο γάλα ή το αυγό. Όμως, ακόμα και η διάρκεια ή η βαρύτητα της αλλεργίας στο γάλα ενδέχεται να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από άτομο σε άτομο, και αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων, αλλά και τις συνυπαρχουσες ατοπικές διαταραχές του παιδιού, όπως την ατοπική δερματίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα. Όλα τα κλινικά στοιχεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι σχετιζόμενοι προγνωστικοί παράγοντες συνυπολογίζονται από τον αλλεργιολόγο, ώστε να εξαχθεί μια κατά το δυνατόν αξιόπιστη εκτίμηση της μελλοντικής πορείας της αλλεργίας.

Δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για τον 29ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής

Δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας μαθητών για τη συμμετοχή τους στον 29ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής διοργανώνουν το Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) και η Οργανωτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης του διαγωνισμού.

Πανελλήνιες 2017: Οι αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Αλλάζουν όλα στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με περιορισμό των μαθημάτων αλλά και τροποποίηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Πολιτικής προτείνει την 11χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, την κοινή Α΄ Τάξη στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια με πολυκλαδικό χαρακτήρα και σταδιακή επέκταση της πολυκλαδικότητας στο διετές Λύκειο.

Δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών στη Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ενηλίκους και σε άτομα τρίτης ηλικίας διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2017, δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση, ενώ για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, καθώς και ιατρική βεβαίωση.

Μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τους γονείς μετά τη νίκη του Τραμπ

Οι μητέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μαθαίνουν στα παιδιά τους τι σημαίνει η σεξουαλική επίθεση και η συγκατάθεση, με αφορμή τις καυχησιολογίες του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις του με τις γυναίκες, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είμαι Ηθοποιός και Άτομο με Αναπηρία στην Ελλάδα - Θέλω να Αλλάξει ο Ρατσιστικός Νόμος 370/'83»

Ο Πάνος Ζουρνατζίδης μας μιλά για έναν ρατσιστικό νόμο που ισχύει στη χώρα μας εδώ και σχεδόν 35 χρόνια.

Αυτή είναι η ιστορία του Πάνου, όπως τη διηγήθηκε στη Μελπομένη Μαραγκίδου 

Η δική μου ιστορία είναι πολύ απλή. Εγώ δεν γεννήθηκα με αναπηρία, εγώ την απέκτησα στη ζωή μου. Μεγάλωσα στο Ίλιον και έζησα εδώ σε όλη μου τη ζωή. Ασχολούμουν ο ίδιος με άτομα με αναπηρία, ως εκπαιδευτής, ως θεραπευτής. Αυτό είναι λίγο οξύμωρο. Το 2001, έπαθα ένα τρομερό τροχαίο σε διακοπές στη Σίφνο. Ήμουν συνεπιβάτης σε ένα αυτοκίνητο και χτύπησα. Πέσαμε σε ένα γκρεμό, είχαμε και θύμα. Έχασα μία γνωστή μου και εγώ έμεινα ανάπηρος. Τότε ήμουν 30 ετών.

Έμαθα για τον νόμο 370/'83 που λέει πως οι υποψήφιοι για τις Δραματικές Σχολές στην Ελλάδα, «πρέπει να έχουν αρτιμέλεια η οποία βεβαιώνεται από την εξεταστική Επιτροπή». Είναι βαθύτατα ρατσιστικό.

Εργαστήρι «Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό»

Το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τον δεύτερο κύκλο του να ξεκινά τον προσεχή Φεβρουάριο. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 6/2/2017. 

Ποια ηλικία των παιδιών αγχώνει περισσότερο τους γονείς;

Αμερικανοί ερευνητές έβαλαν στο στόχαστρο 2200 μητέρες με παιδιά από βρεφική ηλικία έως 18 ετών

Οι μαμάδες με μωρά, που κοιμούνται ελάχιστα και ανησυχούν για τα πάντα μοιάζουν να είναι πιο αγχωμένες μαμάδες. Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν ότι η αρχή της εφηβείας είναι τελικά η πιο δύσκολη περίοδος για τους γονείς.

Θεσσαλονίκη: Από Δευτέρα τα μαθήματα σε νέες σχολικές μονάδες για τα προσφυγόπουλα

Από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα στις νέες σχολικές μονάδες, που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων, ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM».

Άκυροι οι τίτλοι σε 18 ιδιωτικά σχολεία

Οι τίτλοι 18 ιδιωτικών σχολείων κηρύσσονται άκυροι και οι απόφοιτοί τους αποκλείονται από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο.

Αυτό ουσιαστικά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας ότι οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων σπουδών από τους συγκεκριμένους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να τους χορηγηθούν νόμιμοι τίτλοι.