Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

4 τρόποι για να μειώσετε τους περισπασμούς των έξυπνων κινητών.

Εάν επιτρέπετε στους μαθητές να έχουν τα τηλέφωνά τους στο σχολείο σας, μπορείτε να ορίσετε παραμέτρους για να τους βοηθήσετε να εστιάσουν στην εργασία τους και όχι σε αυτά.

Ποιος δεν αποσπάται από τη ροή στο Instagram, τις αναρτήσεις στο Twitter και το TikTok; Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να κερδίζουν την προσοχή των ανθρώπων και να τους κάνουν να ασχολούνται συνέχεια μαζί τους. Καθώς η γενιά των μαθητών που διδάσκουμε είναι προσανατολισμένη στην τεχνολογία, η προσοχή τους είναι λογικό να είναι αποσπαται περισσότερο από αυτή.

Podcast: «Ξέρετε τι χρώμα έχουν τα μαλλιά σας;» - Οι ερωτήσεις των παιδιών στα τυφλά άτομα

Πόσα επιτρέπουμε στα παιδιά να γνωρίζουν για την αναπηρία; Και πόσο διαφορετικές είναι οι ερωτήσεις τους από αυτές των ενηλίκων; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος μιλούν για το θέμα της αναπηρίας μέσα από τις ερωτήσεις των παιδιών με τις Άδα Σταματάτου, Μαριάννα Ξενάκη και Μαρία Καπογιάννη.

Μπούλινγκ και κατά των καθηγητών: «Σήμερα ζούμε το άλλο άκρο, την πλήρη απαξίωση του δασκάλου»

Μια παρέα τριών κοριτσιών μιλούν και γελούν την ώρα του μαθήματος, ενώ η μία κάνει live στο TikTok. Κάποια στιγμή η καθηγήτρια αντιδρά. «Σε σημειώνω», λέει στη μία κοπέλα. «Εμένα; Γιατί; Μίλησα;» αντιτείνει εκείνη. «Γυρίστε στη σελίδα 64», συνεχίζει η καθηγήτρια το μάθημά της. «Μίλησα; Μίλησα;» αρχίζει να φωνάζει η μαθήτρια, ενώ η φίλη της συνεχίζει να μεταδίδει λάιβ στα σόσιαλ μίντια. «Καργι…» ακούγεται να λέει η πρώτη μαθήτρια. «Αϊ στο διάολο». «Πέρασε έξω γιατί βρίζεις», της λέει η εκπαιδευτικός που δεν φαίνεται έκπληκτη από τα τεκταινόμενα. Μοιάζει να έχει ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση. «Δεν βρίζω εσάς, μόνη μου βρίζω», λέει το κορίτσι και παίρνει ακόμα πιο αναπαυτική θέση στην καρέκλα της, κοιτάζοντας και την κάμερα.

Πώς μπορούν τα παιδιά να μαγευτούν από την ποίηση; Τρία βιβλία για τη ζωή και το έργο του Σεφέρη, του Καβάφη, του Μαβίλη

Τρία βιβλία που συστήνουν στους νεαρούς αναγνώστες τρεις ποιητές, με τρόπο ξεχωριστό. «Το φάντασμα της βιβλιοθήκης: Ανακαλύπτοντας τον Λορέντζο Μαβίλη» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου (εκδ. Καλειδοσκόπιο) και τα βιβλία «Το όνομά μου είναι... Γιώργος Σεφέρης» και «Το όνομά μου είναι... Κ.Π. Καβάφης» (εκδόσεις Ίκαρος) των Νίκου Μαθιουδάκη και Μάνου Μπονάνου.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου στο 018.bookpress.gr

Γιατί η φοίτηση σε σχολείο ή πανεπιστήμιο βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής

Στο φως δόθηκαν τα συμπεράσματα της πρώτης μελέτης που συνδέει άμεσα την εκπαίδευση με την αύξηση της μακροζωϊας. Σύμφωνα με αυτά κάθε έτος που βιώνει κανείς μέσα στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής, ενώ η μη φοίτηση στο σχολείο είναι εξίσου θανατηφόρα με το κάπνισμα ή με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ολυμπιάδα της Γερμανικής Γλώσσας 2024

Η IDO κατατάσσεται ως το κορυφαίο διεθνές φεστιβάλ της γερμανικής γλώσσας, και το 2024 θα λάβει χώρα στο Göttingen! Εκεί, νέοι διαγωνίζονται όχι μόνο για τον τίτλο του κορυφαίου μαθητή/ μαθήτριας Γερμανικής, αλλά και για την ανακάλυψη της πράσινης πόλης της επιστήμης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 50 χώρες προετοιμάζονται επί του παρόντος σε εθνικούς προκριματικούς γύρους για το μεγάλο τελικό της IDO στο Göttingen, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου 2024. Ετοιμαστείτε να συμμετάσχετε!

Ζωντανές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Ζωντανές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη για μαθητές και μαθήτριες. Σπάνια βιβλία, τεκμήρια και πολιτιστικοί θησαυροί επτά αιώνων, σας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία.
Συνδεθείτε με τη σχολική σας τάξη ψηφιακά για μια διδακτική ώρα (45΄) και αφεθείτε στον κόσμο της Ωνασείου βιβλιοθήκης που θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε τη σχέση σας με το βιβλίο.
Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή στη σχετική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση.

Ψηφιακά οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα υπό κατάληψη ΑΕΙ -Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ψηφιακά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις σε όλα τα υπό κατάληψη Πανεπιστήμια, με στόχο να μη χαθεί η εξεταστική εξαμήνου.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ένα «112» για τα εξαφανισμένα παιδιά

Οταν το καλοκαίρι του 1981 ο εξάχρονος Άνταμ Γουολς διέφυγε της προσοχής των γονέων του σε εμπορικό κέντρο στη Φλόριντα το πρώτο που έκαναν οι γονείς του ήταν να τον αναζητήσουν στα μεγάφωνα, στη συνέχεια να τον ψάξουν στη γειτονιά και μετά να ειδοποιήσουν τις αρχές που με τη σειρά τους ξεκίνησαν μία μεγάλη έρευνα με ένα άδοξο τέλος, καθώς το αγόρι βρέθηκε βάναυσα δολοφονημένο 16 ημέρες μετά.

Το μενταγιόν της προτεραιότητας για άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία

Οι Δεκατρείς Σύλλογοι Γονέων- Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων της Πτολεμαΐδας στηρίζουν την πανελλήνια Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης «Σειρά σου», που έχει στόχο να καταστεί αναγνωρίσιμο ένα διακριτικό σήμα, που θα φορούν γονείς, συνοδοί, φροντιστές, εκπαιδευτές αυτιστικών και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων, και ενηλίκων, ώστε, στη θέα του, και σε χώρους μαζικής προσέλευσης, (πολυκαταστήματα, αεροδρόμια, τράπεζες κ. α) να δίδεται προτεραιότητα στα άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία.