Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι γονείς παιδιών με αυτισμό και το ενδεχόμενο διαζυγίου

Οι γονείς είναι σε γενικές γραμμές πιο πιθανό να χωρίσουν όταν τα παιδιά τους είναι μικρά σε ηλικία. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γονείς παιδιών με αυτισμό εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα για διαζύγιο και τα επόμενα χρόνια, όταν το παιδί τους είναι έφηβος ή ενήλικας. Σε μια διαχρονική μελέτη εξετάστηκαν οι γονείς 406 ατόμων με αυτισμό και 406 ατόμων χωρίς αυτισμό (τυπικά αναπτυσσόμενα άτομα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα διαζυγίου ήταν η ίδια και για τις δύο ομάδες περίπου μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Μετά την ηλικία των 8 ετών, όμως, οι δύο ομάδες έδειξαν να διαφοροποιούνται.

"Κοιμήσου και παράγγειλα στην πόλη"... γνώσεις

Ο παιδικός εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται ποτέ, καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όταν ένα παιδί ξαπλώνει για ύπνο, επεξεργάζεται όλα όσα έχει ακούσει μες στη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μωρά από 9 έως 16 μηνών είναι σε θέση να θυμηθούν ονόματα αντικειμένων καλύτερα όταν κοιμούνται παρά όταν μένουν ξύπνια.

Πρόσωπο: Φαρίντα Μπεντουέι

Η Φαρίντα Μπεντουέι διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση, μία σοβαρή νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κινητικές λειτουργίες, όταν ήταν μόλις 10 ημερών. Από τη στιγμή που άρχισε να καταλαβαίνει τον εαυτό της, αρνήθηκε να αφήσει την πάθησή της να επηρεάσει τη ζωή της. Στην εφηβεία της ανέπτυξε ένα έντονο πάθος για τους Η/Υ, έγινε μηχανικός λογισμικού και στα 36 της σήμερα είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Αφρικής.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Δεν θα κρυφτείς απ’ τα παιδιά"

Tην περασµένη εβδοµάδα πέθανε από καρκίνο η αγαπημένη δασκάλα της εννιάχρονης κόρης μου. Την είχε πέρυσι, στη Γ΄Δημοτικού, αλλά ο δεσμός μεταξύ τους ήταν δυνατός και η απώλεια βαριά. Τα παιδιά στην τάξη της δεν γνώριζαν και έτσι απαιτήθηκε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ένα ογκώδες (από πλευράς γονέων και εκπαιδευτικών) δίκτυο λεπτών χειρισμών ώστε πρώτα να πληροφορηθούν την ασθένειά της και (μόλις τρεις ημέρες αργότερα) τον θάνατό της. Δεν έλειψαν βέβαια οι προσφιλείς διενέξεις. Τι πρέπει να πούμε στα παιδιά; Πόσα να τους πούμε για τον καρκίνο; (σημειωτέον ότι ορισμένοι γονείς δεν τολμούσαν να αρθρώσουν τη λέξη). Να τα πάμε στην κηδεία;

Γράμμα σε γονείς ΑμΕΑ

Είμαι κουραμένος, ανήσυχος αλλά νιώθω και ευλογημένος, αναφέρει ο Παναγιώτης Σαββίδης, πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΑΖΙ».

Τεχνητά μέλη κάνουν τα παιδιά «υπερήρωες»

Οι γονείς του Ντόουσον Ρίβερμαν κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν. Το νεαρό αγόρι γεννήθηκε χωρίς δάκτυλα στο αριστερό του χέρι και πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει το παραμικρό, παραδείγματος χάρη, να δέσει τα κορδόνια του ή να κρατήσει μια μπάλα. «Ο Θεός σε έκανε ιδιαίτερο», τον παρηγορούν οι ενήλικοι, αλλά ήδη από τα πέντε του χρόνια ο Ντόουσον κλαίγοντας διερωτάται το γιατί.

Ήρθε η διαδικτυακή Barbie

H κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών συνεργάζεται με την αμερικάνικη εταιρεία ToyTalk για την δημιουργία μιας Barbie, η οποία θα συζητάει με τα παιδιά, μέσω μιας πλατφόρμας αναγνώρισης ομιλίας. 

Κοντά στο παιδί στην τελική στροφή της ζωής

«Το παιδί ήθελε να έρθει σπίτι. Το ζητούσε το τελευταίο διάστημα που ήμασταν στο νοσοκομείο. Εμείς δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι δεν υπήρχε ελπίδα. Αλλά όταν έχεις ένα παιδί που σε προειδοποιεί ότι θα φύγει, πρέπει να σεβαστείς την απόφασή του». Μετά την αρχική διάγνωση, αυτή είναι η πιο σκληρή στιγμή για τους γονείς: η αναγκαστική αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας, ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει, κάποια άλλη θεραπευτική πράξη να δοκιμαστεί. Ομως ακόμα και στην τελική στροφή της ζωής ενός παιδιού, δεν σηκώνουν όλοι τα χέρια ψηλά.

Όλο και περισσότερο ύπνο στερούνται οι έφηβοι

Ανησυχητική μείωση παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια οι ώρες που κοιμούνται πλέον οι έφηβοι. Παρ' ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, οι έφηβοι στερούνται όλο και περισσότερου ύπνου.

Τραγουδάμε για την Αμυμώνη: Φιλανθρωπική συναυλία στο Παλαί Ντε Σπορ



Μεγάλη Φιλανθρωπική συναυλία για τις ανάγκες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων «ΑΜΥΜΩΝΗ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 στο Παλαί Ντε ΣπορΘεσσαλονίκης.

Τη συναυλία στηρίζουν με την παρουσία και τα τραγούδια τους οι καλλιτέχνες συμμετέχοντας χωρίς αμοιβή

Όσοι μένουν μέχρι μεγάλη ηλικία με τους γονείς τους έχουν πιο αποτελεσματικό εγκέφαλο

Στα αγγλικά τους λένε kidults. Δηλαδή ένας συνδυασμός kidsκαι adults. Είναι σίγουρα το σημάδι των καιρών. Οι άνθρωποι μένουν με τους γονείς τους όλο και περισσότερο μιας και λόγω της κρίσης δεν μπορούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν δικό τους σπίτι. Σε όλους αυτούς όμως που αισθάνονται άσχημα επειδή έχουν περάσει τα 30 ή 35 και μένουν ακόμα με τους γονείς τους, Αμερικανοί επιστήμονες λένε να μην αισθάνονται μειονεκτικά γιατί έτσι αποκτούν πιο αποτελεσματικό εγκέφαλο.

Αγγλικά και επιστήμες

Ο ερευνητής που θέλει να γίνει γνωστή η δουλειά του στην επιστημονική κοινότητα σήμερα επιδιώκει να κάνει δημοσιεύσεις σε αγγλόφωνα περιοδικά. Αυτό ισχύει για όλους τους επιστήμονες των Φυσικών Επιστημών, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, γεωλόγους. Τα αγγλικά είναι η γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν όχι μόνο σε δημοσιεύσεις αλλά και σε συνέδρια, στα e-mail που ανταλλάσσουν, σε τηλεδιασκέψεις μέσω Skype. Η εσπεράντο που λαχταρούσε να δημιουργήσει η επιστημονική κοινότητα στις αρχές του 20ού αιώνα για να επικοινωνεί με αμεσότητα είναι πλέον η αγγλική γλώσσα. Με μια σημαντική διαφορά: ενώ η εσπεράντο ήταν μια γλώσσα τεχνητή και ουδέτερη, που δεν ταυτιζόταν με κανένα έθνος, η αγγλική είναι η μητρική γλώσσα των πολιτών σε πολλά έθνη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η χώρα που θεωρείται ισχυρότερη στον κόσμο - με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ζητούνται παιδιά 6 έως 15 ετών για εκτίμηση δεξιοτήτων

Παιδιά χωρίς αναπτυξιακά, συμπεριφορικά ή μαθησιακά προβλήματα ηλικίας από 6 έως 15 ετών ζητούνται από τη Μονάδα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ώστε να γίνει εκτίμηση δεξιοτήτων τους.