Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Τα δυνατά σημεία των παιδιών

Όταν το παιδί σας έχει δυσκολίες μάθησης και προσοχής περνάτε δυστυχώς πολύ χρόνο μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τις αδυναμίες του. Ωστόσο, το να “χτίζετε” πάνω στα δυνατά του σημεία είναι εξίσου σημαντικό όταν το βοηθάτε να τα καταφέρει. Ποια είναι τα δυνατά σημεία των παιδιών σας; Δείτε μια λίστα για να μπορέσετε να τα εντοπίσετε/ αναγνωρίσετε. 

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκπαιδεύει καθηγητές σε πανεπιστήμια της Αφρικής

Η ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην εκπαίδευση, αν και αυτονόητη, στην πράξη έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Μιλώντας για χώρες της Αφρικής, ο δρόμος φαντάζει ακόμη πιο μακρινός. Κι όμως, μια ομάδα καθηγητών από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να κάνει πράξη κάτι από το έργο "Ουτοπία" του Τόμας Μορ, ο οποίος το 1516 περιέγραφε -μεταξύ άλλων- μια κοινωνία με πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους.

Το περιοδικό «Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού» εμπλουτίζει το επιστημονικό περιεχόμενο της πλατφόρμας eJournals του ΕΚΤ

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) εγκαινιάζει μία νέα εκδοτική συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής (Ο.Μ.Ε.Ρ. Ελλάδας) για την ηλεκτρονική διάθεση του επιστημονικού περιοδικού «Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού», που προβάλει την επιστημονική έρευνα και την παιδαγωγική καινοτομία στον χώρο της εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Το περιοδικό θα εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά και με Ανοικτή Πρόσβαση, μέσω της ενιαίας υποδομής διαχείρισης ηλεκτρονικών περιοδικών eJournals, της υπηρεσίας ePublishing που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ.

Η Λέσβος καθιερώνεται ως προορισμός για περιβαλλοντική εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τετραήμερου σεμιναρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Β’ και Γ’ Αθήνας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από 29 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου και οργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ και Γ’ Αθήνας με τη συμπαράσταση του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού και του Moυσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Δελτίο Τύπου «Απάντηση σε βολές κατά της ΟΜΚΕ»

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) συνιστά κοινωνικοσυνδικαλιστική μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, μέλη της οποίας είναι σήμερα 18 πρωτοβάθμια σωματεία κωφών και βαρήκοων της χώρας μας. Παράλληλα, η ΟΜΚΕ αποτελεί, με τη σειρά της, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, (ΕΣΑμεΑ), του τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης όλων των πολιτών με αναπηρία και επίσημα αναγνωρισμένου κοινωνικού εταίρου της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Άποψη: Ιωάννης Μάρης "Προσβασιμότητα - Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία"

Η υποκρισία να έχουμε ράμπες αναπήρων εντός των κτιρίων, σταδίων κλπ, αλλά στην πράξη να μην τους επιτρέπουμε να φθάσουν εκεί πρέπει να σταματήσει..

Πρόσφατα έχει γίνει της μόδας η αναφορά στα Σχέδια Βιώσιμης Κινητικότητας. Τα ΣΒΑΚ θέτουν ως βασική προτεραιότητα τον πεζό, τα ΑΜΚ/ΑΜΕΑ, την προσβασιμότητα, τα ΜΜΜ, θέτοντας στην τελευταία ιεραρχική θέση την μετακίνηση με ΙΧ. Μάλιστα, υπάρχει χρηματοδότηση των Δήμων από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ για την εκπόνησή τους. Αντίστοιχη πρόνοια υπάρχει και για τα κτίρια: Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα.

Επιστήμονες αποκατέστησαν τη λειτουργία των χεριών σε τετραπληγικούς με χειρουργική μεταφορά νεύρων

Δεκατρείς νέοι ενήλικες με τετραπληγία (πλήρη παράλυση) είναι πλέον σε θέση να τρέφονται, να κρατούν ένα ποτό, να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να γράφουν, ως αποτέλεσμα μιας νέας χειρουργικής τεχνικής, που συνδέει τα λειτουργικά νεύρα με τα τραυματισμένα νεύρα, αποκαθιστώντας τη δύναμη και την κινητικότητα στους παραλυμένους μυς.

Σε αδιέξοδο οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης λόγω της αύξησης του clawback στον ΕΟΠΥΥ

Σε αδιέξοδο από την αύξηση του clawback βρίσκονται οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτόματη επιστροφή (claw back) στον κλάδο.

Διατροφικές διαταραχές: Αποκαλύφθηκαν τα πρώιμα συμπτώματά τους

Οι πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από διατροφικές διαταραχές ταυτοποιήθηκαν από μια νέα βρετανική μελέτη μεγάλης κλίμακας.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό British Journal of Psychiatry από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας, έδειξαν ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με διατροφικές διαταραχές είχαν υψηλότερα ποσοστά άλλων ασθενειών και συνταγογραφημένων φαρμάκων κατά τα έτη πριν από τη διάγνωσή τους.

Χωρίς αίθουσες για τα προνήπια ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Από 115 νέες αίθουσες διδασκαλίας τουλάχιστον έχει ανάγκη ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική από τη σχολική χρονιά 2020-2021.