Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας 2018

Η 21η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας, με σκοπό  την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και τη διάσωση των λιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.
Το θέμα της Διεθνούς Ημέρα Μητρικής Γλώσας για το 2018 είναι «η γλωσσική πολυμορφία και η πολυγλωσσίας ως παράγοντας αειφόρου ανάπτυξης» υπογραμμίζοντας την ανάγκη και υποχρέωση τα άτομα να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση τόσο μέσω της μητρικής τους γλώσσας όσο και μέσω άλλων γλωσσών. Μέσω της μητρικής γλώσσας κατακτώνται οι βασικές δεξιότητες της ανάγνωσης, της γραφής και της αριθμητικής. Επίσης τονίζεται η σημασία των τοπικών γλωσσών, ιδίως των μειονοτικών και αυτόχθονων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, και οι οποίες μεταφέρουν πολιτισμούς, αξίες και παραδοσιακές γνώσεις, διαδραματίζοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικό ρόλο στην προώθηση βιώσιμων προοπτικών.

Οι 12 αλλαγές του εκπαιδευτικού «χάρτη» – Τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου

Στη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου από τα 14, στα τέσσερα προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός ΚώσταςΓαβρόγλου. Το υπουργείο προχωρά, όπως φαίνεται, σε μια σειρά 12 αλλαγών, μεταξύ των οποίων η ένταξη δημιουργικών εργασιών στην μαθησιακή διδασκαλία, η συνενώσεις ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικές εκπαίδευσης και η ίδρυση διετών Προγραμμάτων Σπουδών στα Πανεπιστήμιο και Δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Μαθητείας.

Τα παιδιά «μπούμερανγκ» κι η γενιά «σάντουιτς»

H Κ. δεν ξέρει τι να κάνει με τον 23χρονο γιο της. Μένει στο σπίτι, μετά την αποφοίτηση τον από το κολέγιο, για περισσότερα από 2 χρόνια. Τα έξι μεγαλύτερα παιδιά της επέστρεφαν στη φωλιά για λίγους μόνο μήνες και μετά εξαφανίστηκαν».

Η Κ. δεν είναι η μόνη που εκπλήσσεται και προβληματίζεται με την επιστροφή τού γιου της. Στις ΗΠΑ, υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νέων που επιστρέφουν να ζήσουν στο σπίτι, μαζί με τους μεσήλικες γονείς τους.

Γενετικά τεστ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς

Η μεγαλύτερη αγωνία κάθε μελλοντικού γονέα είναι να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί. Για τον λόγο αυτό, κάθε έγκυος συνήθως υποβάλλεται σε ποικίλες εξετάσεις. Ιδιαίτερα σημαντική εξέταση είναι ο έλεγχος φορέων ορισμένων γενετικών νοσημάτων, ο οποίος συνιστάται να πραγματοποιηθεί πριν από τη σύλληψη. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι λίγοι μελλοντικοί γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για την οικογένειά τους και τι αναμένουν τελικά από τον έλεγχο αυτό. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Ινδία: Έξαρση θνητότητας θηλυκών βρεφών από «αδιαφορία» των γονέων

Με 600.000 θανάτους ετησίως, η Ινδία κατέχει την πρωτιά παγκοσμίως στη θνητότητα μωρών, δηλαδή το ένα τέταρτο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, στην οποία επισημαίνεται ότι τα περισσότερα είναι κορίτσια γιατί οι γονείς είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για ένα άρρωστο βρέφος αν είναι κορίτσι παρά αν είναι αγόρι.