Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Το AstroAccess πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη ερευνητική πτήση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας με διεθνές ανάπηρο πλήρωμα.

16 Δεκεμβρίου 2022, Χιούστον, Τέξας. Το AstroAccess, ένα εγχείρημα που αποσκοπεί να προωθήσει τη συμπερίληψη της αναπηρίας στο διάστημα, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτη επίσημης πτήσης «ΑΑ2» στο σκάφος του τύπου «Zero-G». Στο πλήρωμα της πτήσης συμμετείχαν 14 ανάπηρα μέλη από πέντε διαφορετικές χώρς: Αυστραλια, Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία και ΗΠΑ.

Μία βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες

Μία βιβλιοθήκη που μετακινείται, που αντί για ράφια έχει σχοινιά με απλωμένα βιβλία, που αντί για καρέκλες και γραφεία έχει μαξιλάρια και μία σκηνή. Αυτή είναι η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Από το 2013, ένα μέρος της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δικτύου «έφτιαξε… βαλίτσες» και άρχισε να «επισκέπτεται» σχολεία, άλλες βιβλιοθήκες, χώρους διάφορων φορέων, ξενώνες και δομές φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να προσεγγίσει τα παιδιά 5 έως 12 ετών και να τα φέρει σε επαφή με τα βιβλία, αλλά και με τα δικαιώματά τους.

Ο δάσκαλος στο μονοθέσιο σχολείο καλείται να διαδραματίσει έναν δύσκολο και πολυδιάστατο ρόλο

Όταν έφθασε το 2017 η Νικολέττα Πιτσά πρώτη φορά στο Αγαθονήσι ως αναπληρώτρια δασκάλα στο Μονοθέσιο Δημοτικό του νησιού, μπήκε σε μια αίθουσα, που θύμιζε «αποθήκη».

Μέσα σε δυο μήνες κατάφερε να φτιάξει και να περιποιηθεί την τάξη, «για να μπαίνουν τα παιδάκια σε μια ζεστή "φωλίτσα", όπως η καρδούλα τους», θυμάται η κ. Πιτσά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής της δράσης.

Κορίτσια & STEM: Είναι συμπεριληπτική η διδασκαλία της τεχνολογίας;

Στις 23 Νοεμβρίου, το WoT, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, εγκαινίασε τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Σχολείο Χωρίς Στερεότυπα” με ένα διαδικτυακό εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων για εκπαιδευτικούς, με σκοπό να γίνουν τα πεδία που σχετίζονται με το STEM πιο ελκυστικά και προσβάσιμα σε κορίτσια από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά υπόβαθρα.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν καταξιωμένες/οι ομιλήτριες και ομιλητές από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., που μοιράστηκαν στοιχεία και μεθόδους από την ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και εργαλεία από τη δική τους εκπαιδευτική πρακτική, μέσα και έξω από το σχολείο.

Podcast: Όταν η παιδική λογοτεχνία συναντά τη μουσική


Μια φορά και έναν καιρό,

Να σου πω μια ιστορία μαγική;
Πες, πες!
Θες αστεία να ‘ναι ή συγκινητική;
Ό,τι θες!
«Μια φορά κι έναν καιρό» θα ξεκινά
κι αν σ΄ αρέσει θα τη λες και συ μετά!

Τέταρτος (4ος) Μαθητικός Διαγωνισμός στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ» 2023 | Αιτήσεις: 1/1/2023 έως 31/1/2023

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκηρύσσει τον Τέταρτο (4ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές/ριες Γ' Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο οποίος καθιερώθηκε πριν τρία χρόνια με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Φ15/129974/Δ2/21-10-2022), η οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού αναλαμβάνεται από το ΟΠΑ σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πώς αντιδρούν οι γονείς όταν τους κακοποιούν τα παιδιά τους

Η Έλεν έχει να μιλήσει με τον γιο της πάνω από ένα χρόνο. Την τελευταία φορά που τον άκουσε, βρισκόταν στη φυλακή. Είναι 31 ετών και εξαρτημένος από τα οπιοειδή. Τα ναρκωτικά βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής του για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Προσπάθησε να μου τηλεφωνήσει, πιθανότατα για να μου ζητήσει χρήματα, και δεν το σήκωσα», εξηγεί η Έλεν η οποία ζει στην Αγγλία. «Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η σωστή απόφαση για την ασφάλεια και τη λογική μου». Έχει αναλάβει τη φροντίδα της εγγονής της, (της κόρης του γιου της) και προσπαθεί να της προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας και αγάπης.

Ο Στίβεν Χόκινγκ χωρίς φίλτρο

Μια νέα βιογραφία του διάσημου φυσικού τον παρουσιάζει με όλες του τις ατέλειες, μακριά από εξιδανικεύσεις, ως ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον.

«Με ακούτε καθαρά;». Το ερώτημα του ομιλητή, σταθερό και αμετάβλητο στον χώρο και στον χρόνο, σηματοδοτούσε την έναρξη της κάθε διάλεξης. Παρά το ότι εκφερόταν από μια ανέκφραστη, συνθετική φωνή χωρίς συναισθήματα, αρκούσε για να διεγείρει τη διάθεση του κοινού. Γιατί ο άνθρωπος που το διατύπωνε, ο Στίβεν Χόκινγκ, ήταν ο διασημότερος φυσικός από την εποχή του Αϊνστάιν, ο επιστήμονας που σύμφωνα με τα κραταιά τότε «Time» και «Newsweek» επεδίωκε να «διαβάσει το μυαλό του Θεού». Πάσχοντας από τα 21 του χρόνια από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μια ανίατη νευροκινητική ασθένεια που προοδευτικά τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο αναγκάζοντάς τον να επικοινωνεί με τον εξωτερικό κόσμο μέσω ενός υπολογιστή που μετέτρεπε τα όσα ήθελε να πει σε λέξεις, είχε κατορθώσει να αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος στον τομέα της Κοσμολογίας.

Υποτροφίες 2023 - 2024: Ποιες θα χορηγήσουν τα μεγάλα ιδρύματα - Όροι και προϋποθέσεις

Ανάμεσα από ένα πλήθος υποτροφιών θα έχουν να διαλέξουν τη νέα χρονιά χιλιάδες φοιτητές, πτυχιούχοι και νέοι επιστήμονες τις οποίες παρέχουν εκτός από το ΙΚΥ και πολλά μεγάλα ιδρύματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες επιστημονικούς κλάδους και εξειδικεύσεις και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν μια υποτροφία η οποία εκτός από το οικονομικό όφελος προσφέρει και ένα επιπλέον εισιτήριο στο δρόμο προς την επαγγελματική αποκατάσταση.

Ιχνηλάτης Ονείρων: Θεραπευτική και εκπαιδευτική ιππασία στη φύση του Αγίου Βασιλείου

Έψαχνε το όνειρό της και το βρήκε στη θεραπευτική και εκπαιδευτική ιππασία. Γι΄ αυτό άλλωστε ονόμασε το εγχείρημά της Ιχνηλάτη Ονείρων, αφού ιχνηλάτησε πρώτα το δικό της όνειρο και έπειτα βοήθησε άλλους να κάνουν το ίδιο. Η Φωτεινή Κεδρά δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια τον Ιχνηλάτη Ονείρων που ασχολείται με την εκπαιδευτική ιππασία, το εκπαιδευτικό παιχνίδι με το άλογο και τη θεραπευτική ιππασία σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, στο Κτήμα Κλημεντίνη, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης. Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον προσφέρει μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας για άτομα με νοητικές, κινητικές ή ψυχολογικές δυσκολίες και μαθήματα εκπαιδευτικής ιππασίας για εκμάθηση πρώτων σταδίων σε ενήλικες και παιδιά με μια αλογοκεντρική προσέγγιση, χωρίς αγωνιστικούς σκοπούς, ενώ διοργανώνει οικογενειακές δράσεις τα Σαββατοκύριακα για γονείς και παιδιά, όπως επίσης και για σχολεία και φορείς εκπαίδευσης. Επίσης, πρόσφατα πρόσθεσε στις υπηρεσίες της το vaulting, χορό και ενόργανη γυμναστική πάνω στο άλογο.

Ανοίγει ο δρόμος για τους επισκέπτες καθηγητές

«Τα τελευταία δύο χρόνια, 10 από τα 41 τμήματα του πανεπιστημίου μας είχαν συνολικά 40 επισκέπτες καθηγητές. Επίσης, 15 τμήματα απάντησαν ότι θα τους ενδιέφερε η πρόσληψη επισκεπτών καθηγητών σε μεταγενέστερο χρόνο. Υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για την πρόσληψή τους», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ. Επί δεκαετίες υπάρχει η δυνατότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια να προσκαλούν Eλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς για διδασκαλία ή και ερευνητικό έργο. Ωστόσο, τα κονδύλια δεν επαρκούσαν για προσκλήσεις, ενώ συχνά και οι υποδομές και το ακαδημαϊκό περιβάλλον στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικά για να προσελκύσουν επιστήμονες από το εξωτερικό.