Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Στην κουζίνα..

 

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα. Μαθηματικά, μαγειρική, παιχνίδι...

Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης: Από την Θράκη στο Διάστημα

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί το Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα «Από την Θράκη στο Διάστημα: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης».

Εκπαιδευτική Τηλεόραση: Τα μαθήματα που θα δείξει η ΕΡΤ2 στις 16 και 17 Νοεμβρίου

Αναστέλλεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες η λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η διδασκαλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχιστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, μέσω της ΕΡΤ2, και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Από τη Δευτέρα και κάθε μέρα, 09.00 – 12:00, οι μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Πώς θα γίνει η τηλεκπαίδευση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων

Στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που με απόφαση της Κυβέρνησης αναστέλλουν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα, λόγω Κορωνοϊού, θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

Μικρός οδηγός Eκπαιδευτικού (v3) για Webex Meetings

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Δυστικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει την τρίτη έκδοση του Μικρού οδηγού εκπαιδευτικού (v3) για Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με Webex Meetings με εικόνες – μετάφραση των βασικών όρων και επιλογών στα Ελληνικά

Η συγγραφή του οδηγού έγινε από την κα. Γεωργία Τσακαλογιάννη, Εκπαιδευτικό ΠΕ86 – Τεχνική υπεύθυνη στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας.

Νέος διαγωνισμός από την ΕΜΕ για μαθητές από Β΄ Δημοτικού έως και τη Γ΄ Γυμνασίου

Το 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχεδίασε για τους συνδρομητές του νέου περιοδικού της Εταιρείας ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, έναν νέο πρωτότυπο διαγωνισμό, τον «ΠΥΘΑΓΟΡΑ», ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τον κύκλο των καταξιωμένων διαγωνισμών που διοργανώνει η ΕΜΕ από το 1934, καλύπτοντας όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση. Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων – δεξιοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο, και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και διαδικασίες. 

ΕΣΑμεΑ: Μια οφειλόμενη απάντηση στην ΟΛΜΕ

Από την αρχή της πανδημίας η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της έχουν ζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή χρήση των τεστ, στο πλαίσιο της γενικότερης ασφάλειας της υγείας όλων των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει φυσικά σε διαμένοντες σε κλειστές δομές, που είναι και η πλειοψηφία των θυμάτων της πανδημίας. Παρόμοια αιτήματα έχουν γίνει και γίνει για το σύνολο των δομών τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, στα οποία μετέχουν άτομα με αναπηρία, αλλά και τον γενικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, έχουν ζητηθεί και διακριτά αιτήματα, όπως να μην είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για άτομα τα οποία δεν δύνανται να τη χρησιμοποιούν, λόγω θεμάτων υγείας ή αναπηρίας. Δυστυχώς δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια βρέθηκε με κάποιο τρόπο υποστηρικτής η ΟΛΜΕ, την ώρα που το αναπηρικό κίνημα δεν ξεχνά ποτέ τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο για εργαζόμενους γονείς

Μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής. 

Όπως ανέφερε για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Πώς αυτά τα πορτρέτα περνούν ένα κοινωνικό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό

Η Άννα, μια 46χρονη Γαλλίδα φωτογράφος που ζει στο Μπρούκλιν, είναι η μητέρα δύο εφήβων: του Andoni και της Luigia η οποία είναι έντεκα μήνες μεγαλύτερή του, Η Luigia φορά γυαλιά, έχει ξανθά μαλλιά μέχρι τον ώμο, τις άκρες των οποίων βάφει κάθε αρκετούς μήνες, για να ταιριάζει με τις τελευταίες αποχρώσεις Taylor Swift και Billie Eilish.

Η Luigia, είναι η μούσα της μητέρας της.

Μένουμε σπίτι και πάμε βόλτα με τα παιδιά στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου

To childit παρουσιάζει καθημερινά δραστηριότητες για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας, στις δύσκολες αυτές στιγμές της καραντίνας. Οι στιγμές αυτές πρέπει και μπορούν να γίνουν στιγμές δημιουργικές. #μένουμεσπίτι #μένουμεσπίτιμεπαιδιά. 

Πολλά μουσεία και χώροι τέχνης ανά τον κόσμο, με αφορμή τα νέα δεδομένα, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό με τη βοήθεια της google, εδώ σας επιλέξαμε 8 από τα πιο γνωστά που μπορείτε με ένα κλικ να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας, από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Αυτό το παιδικό βιβλίο έφερε αναστάτωση στον (ομοφοβικό) πολιτικό κόσμο της Ουγγαρίας

Ο Boldizsar Nagy ελπίζει ότι οι ιστορίες του παιδικού βιβλίου «Η χώρα των θαυμάτων είναι για όλους» θα βοηθήσουν τους νέους να μάθουν να δέχονται μειονότητες και να καταπολεμούν τον κοινωνικό εξοστρακισμό.

Αντίθετα, προκάλεσε αναταραχή στον πολιτικό κόσμο της Ουγγαρίας, με την ακροδεξιά και την εθνικιστική κυβέρνηση να την αναγνωρίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα που πρέπει να απαγορευτεί από τα σχολεία».