Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Παζλ και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Τα puzzle έχουν κερδίσει με την αξία τους περίοπτη θέση σε παιδικά δωμάτια, σχολικές αίθουσες, χώρους αναμονής και κυρίως στις καρδιές μικρών και μεγάλων παιδιών. Εκτός από μια απολαυστική δραστηριότητα που γεμίζει με πολύ όμορφο και δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο, συμβάλλουν στη γνωστική, συναισθηματική, ακόμα και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αφού συντελούν:

- Στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού: αν και το μέγεθος των κομματιών ποικίλει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, η τοποθέτησή τους στη σωστή θέση απαιτεί επιδέξιες κινήσεις.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως είναι να προσπαθείς να διαβάσεις με δυσλεξία;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως είναι για κάποιον που έχει δυσλεξία να προσπαθεί να διαβάσει ένα κείμενο; Αν όχι τότε αυτό το site δείχνει ακριβώς πως είναι, όπως μεταδίδει η Independent και σίγουρα θα σας κάνει να συγκινηθείτε.

Eξαρση της βίας στα παιδικά πρωταθλήματα

Η βία από γονείς και φίλους σε παιδικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Αγγλία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κάποιος μπορεί σύντομα να σκοτωθεί, προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες αξιωματούχος της διοργανώτριας αρχής ενός πρωταθλήματος νέων στη χώρα.

Παιδική χαρά χωρίς αποκλεισμούς

του Χάρη Γκίκα 
Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο μικρός μπορεί να ανέβει με άνεση σε μύλο χωρίς να φοβάται μην πέσει ή να χτυπήσει από το παιχνίδι των άλλων παιδιών. Κι αυτό γιατί ο μύλος απέχει ελάχιστα εκατοστά από το έδαφος και είναι ειδικά κατασκευασμένος για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πρόσωπο: Esteban Quispe - Ο 17χρονος από τη Βολιβία που φτιάχνει ρομπότ από σκουπίδια

Ο 17χρονος Βολιβιανός Esteban Quispe κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του. Στο δωμάτιο που οι γονείς του μετέτρεψαν σε εργαστήριο, ο νεαρός περιβάλλεται από ένα σωρό ετερόκλητα υλικά- ηλεκτρικά καλώδια, μεταλλικά φύλλα, λαμπάκια διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων. Τα έχει μαζέψει όλα ο ίδιος από τη χωματερή της πόλης του για να τα μετατρέψει σε… ρομπότ.

Πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να γίνει πιο φιλική προς τους κωφούς

Ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο για τους ανθρώπους που ακούν. Αλλά πώς θα έμοιαζαν οι πόλεις μας, εάν είχαν σχεδιαστεί για τους κωφούς; Από τη Νικολέτα Μακρή

Το DeafSpace είναι μια νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, που είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία εκείνων που δεν ακούν.

Πόσο φαγητό σερβίρετε στα παιδιά σας και πόσο σε εσάς;

Ένα συχνό διατροφικό λάθος των γονιών είναι να μην υπολογίζουν σωστά τις μερίδες που σερβίρουν στα παιδιά τους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πέντε Πανεπηστήμια του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και πήραν μέρος αφροαμερικάνικες και ισπανόφωνες οικογένειες, υποδηλώνει τη σχέση ανάμεσα στις μερίδες φαγητού που προσφέρουν οι γονείς και τη ποσότητα που καταναλώνουν τα παιδιά. Η ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μία ενδο-οικογενειακή μελέτη, προκειμένου να διερευνήσει πως η ποσότητα φαγητού που σερβίρεται και καταναλώνεται τελικά από τα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με τη ποσότητα που οι γονείς σερβίρουν για τους ίδιους.

Μαϊμού οδηγεί ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο με τη σκέψη και μόνο!

Ερευνητές δημιούργησαν μια ηλεκτρονική συσκευή (διεπαφή) εγκεφάλου-μηχανής, που επιτρέπει σε μια μαϊμού να ελέγχει με το νου της τις κινήσεις ενός ρομποτικού αναπηρικού αμαξίδιου. 

Τέτοιες συσκευές προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε λίγα χρόνια από ανθρώπους με σοβαρή παράλυση ή άλλη ασθένεια, όπως η νόσος Λου Γκέριγκ, που προκαλεί κινητικά προβλήματα.

Φως στο μηχανισμό γέννησης των νευρώνων

Επιστήμονες στην Ελβετία -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης- έριξαν για πρώτη φορά φως στους μηχανισμούς μέσω των οποίων γεννιούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) από βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Γονιμότητα και έφηβοι με νεοπλασματικές ασθένειες

Για το πολύ ευαίσθητο θέμα της διατήρησης της γονιμότητας των εφήβων, που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, μίλησε ο παιδίατρος, αιματολόγος- ογκολόγος, διευθυντής στο τμήμα παιδιατρικής αιματολογίας ογκολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, Βασίλης Παπαδάκης, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Έκθεση ζωγραφικής παιδιών εμπνευσμένη από το Ολοκαύτωμα

Η ζωή ενός μικρού κοριτσιού στην Πολωνία τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να επιβιώσει από τα βίαια ρατσιστικά μέτρα εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού, αποτέλεσαν έμπνευση για δημιουργία. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ήθελα να πετάξω σαν πεταλούδα» της Χάνα Γκόφριτ (εκδόσεις Yad Vashem) έγινε για τους μαθητές και τις μαθήτριες τριών σχολείων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η αφορμή να διδαχθούν μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού για την περίοδο του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία και κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη.

Μια ζεστή αγκαλιά για τα ασυνόδευτα παιδιά

Ο Τζαβίν εντάχθηκε στον ξενώνα φιλοξενίας πριν από περίπου έναν μήνα. Ξεκίνησε από το Ιράν μαζί με έναν «θείο» του, ο οποίος, αφού πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα και έφτασαν στη Μυτιλήνη, αποφάσισε πως δεν ήθελε να κρατήσει άλλο το παιδί. Για τρεις μέρες το μικρό αγόρι έμεινε μόνο του στην Πλατεία Βικτωρίας, μέχρι που ο «θείος» το παρέδωσε στην Υπηρεσία Ασύλου.

Kiddle: Ασφαλής μηχανή αναζήτησης αποκλειστικά για παιδιά!

Το Kiddle είναι μια ασφαλής μηχανή αναζήτησης που έχει σχεδιάστει αποκλειστικά για παιδιά.

Συνήθως δεν είναι καλή ιδέα να αφήσουμε τα παιδιά, κυρίως τα νεαρής ηλικίας, μόνα με μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Internet, καθώς υπάρχουν πολλά παράξενα και εντελώς ενοχλητικά πράγματα στο διαδίκτυο που μπορεί να σοκάρουν ακόμα και τους ενήλικες που είναι «βετεράνοι» του Διαδικτύου.