«Ρηχή» γνώση προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για τις δεξιότητες των ενηλίκων στην Ελλάδα. Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες τα μαθήματα και οι παιδαγωγικές μέθοδοι του ελληνικού σχολείου έχουν εναρμονισθεί με τη διεθνή πραγματικότητα και δεν διαφοροποιούνται (π.χ. πληροφορική, γλώσσα, μαθηματικά), οι δεξιότητες των Ελλήνων ενηλίκων υστερούν πολύ, όχι μόνο σε σύγκριση με τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης αλλά και από τον μέσο όρο.
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016
Google Project Bloks Μαθαίνει κώδικα στα παιδιά σαν παιχνίδι
Η Google μόλις διέθεσε μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Project Bloks και έχει σαν στόχο να μάθει κώδικα στα παιδιά με τη μορφή παιχνιδιού.
Smart Guide: Μια συσκευή που θα αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης
Βρεθήκαμε στο εργαστήρι του ΑΚΤΟ Innovation Lab, εκεί όπου μια ομάδα σπουδαστών σχεδιάζει την φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης υπό την καθοδήγηση του Φάρου Τυφλών και σε συνεργασία με την Ιntracom.
Η Ιστορία στην εκπαίδευση
Η διδασκαλία της Ιστορίας στις νέες γενιές έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να συνειδητοποιήσουν οι νέοι μας αλλά και να ενστερνιστούν συνάμα ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο παγκόσμιος πολιτισμός είναι αποτέλεσμα συλλογικής ανθρώπινης προσπάθειας - έργο μόχθων, αγώνων και θυσιών· ότι ο άνθρωπος χρωστάει επίσης πολλά στο χτες και στο προχτές, αλλά ταυτόχρονα έχει υπέρτατη ευθύνη για την οικοδόμηση του σήμερα, και τον σχεδιασμό και την προοπτική του αύριο. Αναμφίλεκτα, η αδιάλειπτη και επίμονη αναζήτηση και αξιολόγηση των κινήτρων για τις αποφάσεις και τις δράσεις των ιστορικών προσώπων και των λαών του παρελθόντος μάς διαφωτίζουν για πολλά φλέγοντα ζητήματα του παρόντος και, ιδίως, μας καθοδηγούν σε ευστοχότερες και λυσιτελέστερες πρωτοβουλίες και ενέργειες σχετικά με την αντιμετώπιση των εκάστοτε αναφυόμενων προβλημάτων στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Κέρδη 2,5 δισ. € από το τράφικινγκ παιδιών
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσιζαν με δημοψήφισμα την έξοδό τους από την Ε.Ε., στους αχανείς διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ήταν μια μέρα σχεδόν σαν τις άλλες. Ενας άνθρωπος ντυμένος κουνέλι χοροπηδούσε μαζεύοντας υπογραφές ώστε να σταματήσει «το έγκλημα της αιχμαλωσίας των κουνελιών στην Ευρώπη», στην πιο θεαματική καμπάνια που λάμβανε χώρα εκείνη τη μέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία Γερμανού ευρωβουλευτή του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL). «Δεν ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ώς και παιδιά κλεισμένα σε κλουβιά; Ή μήπως γι’ αυτό δεν αξίζει μια τόσο δαπανηρή καμπάνια;» σχολίαζε μέλος της 25μελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, που βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρόσκληση της ευρωβουλεύτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, να παρακολουθήσει την ημερίδα του GUE-NGL «Τα παιδιά δεν είναι για πούλημα: η μαύρη τρύπα του πολιτισμού μας».
Σχολείο για... απείθαρχους ονειροπόλους
Η ιστορία συνοπτικά: Στην Κράνα, ένα ορεινό χωριό στον Μυλοπόταμο της Κρήτης, το γυμνάσιο είχε περίπου 100 μαθητές που είχαν εξαντλήσει, με τον απείθαρχο χαρακτήρα τους, καθηγητές και διευθυντές. Η πλειονότητα των παιδιών ασχολούνταν εντατικά με κτηνοτροφικές ή αγροτικές εργασίες, ενώ οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κατάγονταν από αστικό περιβάλλον εκτός Κρήτης και ήταν συχνά πρωτοδιορισμένοι. Το τεράστιο έλλειμμα επικοινωνίας οδηγούσε τους μαθητές σε παραβατική συμπεριφορά. Το πρόβλημα ήταν άλυτο και το κλείσιμο του σχολείου έμοιαζε να είναι η μόνη λύση το 2007. Ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και κορυφαίος της οφθαλμολογικής επιστήμης Γιάννης Παλλήκαρης αποφάσισε να αλλάξει τη σχέση των παιδιών αυτών με το σχολείο. Εφάρμοσε ένα πείραμα. Οι απείθαρχοι μαθητές έγιναν για λίγο καθηγητές σε άλλα παιδιά που κατάγονταν από την πόλη του Ηρακλείου και θα επισκέπτονταν το χωριό τους. Η διδασκαλία αφορούσε πράγματα που έκαναν στην καθημερινότητά τους, όπως λ.χ. το άρμεγμα των ζώων.
Μπορεί το Google Glass να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά?
Πολλά αυτιστικά παιδιά, έχουν πρόβλημα ανάγνωσης των συναισθημάτων στα πρόσωπα των ανθρώπων, που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ανθρώπους με την νευρολογική διαταραχή. Ωστόσο το “Autism Glass”, μια πειραματική συσκευή που καταγράφει και αναλύει τα πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βοηθήσει.
Τα παιδιά, τα κινητά τηλέφωνα και ο Steve Jobs
Βρέθηκα πριν από λίγες μέρες σε ένα παιδικό πάρτυ γιορτάζοντας για τα γενέθλια του αδερφού ενός συμφοιτητή μου. Ο εορτάζων έκλεισε τα 11, πηγαίνει στην Ε' δημοτικού και είχε καλέσει, όπως είναι λογικό, πολλά ακόμα παιδάκια της ηλικίας του για να γιορτάσουν παρέα. Το παρτάκι έγινε στο σπίτι του, με τους μικρούς καλεσμένους να έχουν φτάσει από νωρίς, έχοντας πολύ όρεξη για παιχνίδι και περιμένοντας το καθιερωμένο «καλοκαιρινό μπουγέλο» το οποίο τους είχε υποσχεθεί ο οικοδεσπότης τους! Μετά από κάποια ώρα ανέβηκαν στο διαμέρισμα για να αλλάξουν ρούχα και να φάνε τις λιχουδιές που είχε ετοιμάσει η μαμά του εορτάζοντα.
Κίνδυνος άγχους ή κατάθλιψης για τα παιδιά με καταπιεστικούς γονείς
Τα παιδιά που πιέζονται πολύ από τους γονείς τους να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις είναι πιο επιρρεπή να εξελιχθούν σε άτομα που ασκούν υπερβολική αυτοκριτική ή να γίνουν αγχώδη και καταθλιπτικά άτομα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality.
Μαθήματα στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στον Βόλο
Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 ξεκινούν τα μαθήματα του 17ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στον Βόλο από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) και θα λειτουργήσουν φέτος τρία τμήματα: των αρχαρίων, των προχωρημένων και το νέο τμήμα το παρατηρησιακό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)