Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ενα καλό παραµύθι είναι «βάλσαµο» για όλους τον καιρό της κρίσης

Είναι ο άνθρωπος που αγαπούν τα παιδιά, ο παραμυθάς που λέει τις πιο γλυκές ιστορίες. Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γράψει περισσότερα από 100 παιδικά βιβλία και θεατρικά έργα και, όπως δηλώνει, εκείνο που τον γοητεύει στα παραμύθια είναι ότι τα πάντα είναι δυνατά, «πάντα υπάρχει ελπίδα». Η επαγγελματική του ιδιότητα ως εγκληματολόγου, καθηγητή σε βρετανικό πανεπιστήµιο, όχι μόνο δεν εμποδίζει τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, αλλά αντίθετα τον συναρπάζει η εναλλαγή των δύο αυτών ρόλων. 

Μαμά, υπάρχει ο Αγιος Βασίλης;

«Μαμά, υπάρχει Αγιος Βασίλης;». Στη ζωή κάθε παιδιού φτάνει κάποτε η στιγμή που με ορθάνοιχτα τα μάτια και ένα μείγμα απορίας και δυσπιστίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπο θα διατυπώσει την... κρίσιμη ερώτηση. Στη ζωή του γονέα, αντίστοιχα, φτάνει η στιγμή που κυριευμένος από άγχος και τρόμο θα κληθεί να δώσει τη «σωστή» απάντηση. Ποια είναι όμως η ορθή προσέγγιση; Ωφελεί το παραμύθι του Αγιου Βασίλη την ανάπτυξη της υγιούς ψυχοσύνθεσης των παιδιών; Ή μήπως η αλήθεια είναι η μόνη λύση σε μια εποχή όπου τα παιδιά βομβαρδίζονται από χιλιάδες μηνύματα μέσω της τηλεόρασης, των βιντεοπαιχνιδιών και του Ιnternet, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μπερδέψουν το πραγματικό με το φανταστικό; 

Οταν η Μπεφάνα συνάντησε τον Αϊ-Βασίλη

«Χο, χο, χο! Μέρι Κρίσμας!», αντηχεί στον ουρανό, καθώς καταφτάνει ο Αγιος Βασίλης με το έλκηθρό του, στην Αμερική. «Μέλε Καλικιμάκα!» δηλαδή Καλά Χριστούγεννα, εύχεται ο ίδιος στους κατοίκους της Χαβάης, κάνοντας εντυπωσιακή άφιξη με... κανό. Στην Αγγλία, το χριστουγεννιάτικο μενού περιλαμβάνει γεμιστή γαλοπούλα, στη Νορβηγία... αρνί, στη Βραζιλία... ψάρι και στη Χαβάη... σούπα νουντλ και σολομό. Στην Ιταλία, τα παιδιά περιμένουν τη... μάγισσα Μπεφάνα να τους φέρει δώρα και στην Ιαπωνία τον... Χοτέισο. Το χριστουγεννιάτικο τοπίο είναι για κάποιους χιονισμένο και για άλλους ιδιαίτερα... θερμό.

Aτομα Με Ερωτικές Αφηγήσεις

Στον ουσιαστικά για τους πολλούς ανεξερεύνητο κόσμο του «καθιστού» ανθρώπου, κάναμε μία απόπειρα χαρτογράφησης της ερωτικής διάθεσης, πράξης και ζωής του που πολλοί όρθιοι παραγνωρίζουν. Και μιλήσαμε για σεξ και (κινητική) αναπηρία.

Κέντρο βρεφών Μητέρα: γιορτή για τις ανάδοχες οικογένειες και τα φιλοξενούμενα παιδιά

Χριστουγεννιάτικη γιορτή διοργανώνει το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» για τις ανάδοχες οικογένειες και τα παιδιά τα οποία φιλοξενούν, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 12 μ., στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», Πειραιώς 100, Γκάζι). 

Φθηνά δώρα και για καλό σκοπό

Η κρίση μπορεί να μην καταργεί τα δώρα, οπωσδήποτε όμως συρρικνώνει τον προϋπολογισμό των περισσοτέρων. Οργανώσεις και φορείς προτείνουν δώρα χειροποίητα, οικονομικά και για καλό σκοπό,αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για τις ανάγκες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. 

Διακήρυξη των Βρυξελλών σχετικά με τις Ν.Γ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών (European Union of the Deaf, EUD) από κοινού με τον Δρα Ádám Kósa, Κωφό μέλος της Ευρωβουλής από την Ουγγαρία, διοργάνωσαν ένα Συνέδριο για τη Νομοθεσία σχετικά με τις Νοηματικές Γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 19 Νοεμβρίου 2010.

Σεμινάριο επιμόρφωσης 100 ωρών εκπαιδευτικών διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Υποτροφία σε αριστούχο μαθητή με διάκριση στις θετικές επιστήμες

Το Αμερικάνικο Ίδρυμα «CENTER FOR EXCELLENCE IN EDUCATION (CEE)» πρόκειται να χορηγήσει μία (1) υποτροφία σε έναν αριστούχο Έλληνα μαθητή, ο οποίος έχει διακριθεί στις θετικές επιστήμες.
Το Πρόγραμμα υποτροφιών περιλαμβάνει την παρακολούθηση μαθημάτων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ( Μ. Ι .Τ. ), από 18 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουλίου 2011 και αφορά μαθητές από 15 έως 17 ετών.