Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Οφσάιντ - Ματίας Ζίντελαρ. Ο Μότσαρτ του ποδοσφαίρου

«Υπάρχουν στιγμές που μόνο χάνοντας τα πάντα μπορείς να περισώσεις κάτι.»

Άνοιξη του 1938. Η ναζιστική Γερμανία προσαρτά την Αυστρία. Η διοργάνωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις δύο χώρες θεωρείται ο καλύτερος και ο πιο δημοφιλής τρόπος για τον «εορτασμό της ένωσης των δύο γερμανικών λαών.» Ο Ματίας Ζίντελαρ είναι ο καλύτερος Αυστριακός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, είναι ο Μότσαρτ του Ποδοσφαίρου. Λίγοι Αυστριακοί πιστεύουν ότι θα συμμετάσχει σ’ αυτόν τον αγώνα κι ακόμα λιγότεροι ότι είναι ικανός να χαλάσει τη γιορτή. Κι όμως, τα καταφέρνει. Πρώτα, μ’ ένα εξαιρετικό γκολ και, ύστερα, με μια κραυγαλέα άρνηση. Το οφσάιντ του μεγάλου ποδοσφαιριστή Ματίας Ζίντελαρ στον αγώνα του κόντρα στους Ναζί.

Ναι, παρακολουθώ το παιδί μου

Εχουμε δει θρίλερ να ξεκινάνε έτσι. Ο Φοίβος καθόταν αμέριμνος στο γραφείο του στη δουλειά, όταν αποφάσισε να τσεκάρει πού είναι το παιδί. Τον τελευταίο καιρό πήγαινε με τα πόδια στο φροντιστήριο διασχίζοντας το μικρό δασάκι που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους. Επέμενε ότι στα 13 είναι πια αρκετά μεγάλος για αυτή την απόσταση, «έλεος βρε μπαμπά». Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, αλλά επήλθε συμφωνία μόνο όταν η πλευρά γιου δέχθηκε να κυκλοφορεί με συσκευή gps.

Άποψη: Αλέξης Παπαχελάς - Κακομαθημένη οικογένεια

Το πώς µεγαλώνουµε τα παιδιά μας δεν επηρεάζει μόνο τα ίδια, αλλά και το πώς θα λειτουργεί αυτή η κοινωνία σε μερικά χρόνια. Ρώτησα έναν παλιό εκπαιδευτικό με μακρά διαδρομή στη δημόσια εκπαίδευση ποιο είναι το μεγαλύτερο αλλά και πλέον παράδοξο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Μου απάντησε πολύ καθαρά: «Το πόσο μπλέκονται και προσπαθούν να επηρεάσουν τους δασκάλους και καθηγητές οι γονείς των μαθητών». Μου διηγήθηκε απίστευτες ιστορίες για ανοιχτές απειλές, προσπάθεια επηρεασμού με δώρα ή υπό την πίεση πολιτικών. Επέμενε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πως μια σημαντική μερίδα γονιών συμπεριφέρονται σαν να μην πρόκειται για την εκπαίδευση του παιδιού τους.

Σχολεία: Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βάσει των διατάξεων του N.4152/2013, υποπ. Θ1, παρ.2 και του Ν.2413/1996 αρ.48, παρ.2, προσδιορίζεται με βάση τον κλάδο, τα έτη υπηρεσίας και τη διοικητική θέση του εκπαιδευτικού ως εξής:
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζεται ως εξής:

Ο Χρήστος Δόγιας πρωταθλητής στο σκάκι εφήβων

Ο Χρήστος Δόγιας, του Σκακιστικού Ομίλου Κοζάνης "Αετοί" ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος, στο 26ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων για σκακιστές και σκακίστριες που πραγματοποιήθηκε από 2-8/1/2024 στην Θεσσαλονίκη.

3o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2024

Το 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2024 θα διεξαχθεί στην Πράγα, που υπήρξε μία από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2000.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης και το ταξίδι της ανθρώπινης σκέψης από τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα στις σύγχρονες ανακαλύψεις.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια made in Cyprus κατακτούν τον κόσμο

Η ιστορία της κυπριακής Engino αποτελεί πηγή έμπνευσης και αποδεικνύει πως με γνώση, μεθοδικότητα, υπομονή και πίστη στο προϊόν, μια κυπριακή επιχείρηση μπορεί να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά ακόμα και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον εκτός Κύπρου. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το εργοστάσιο και η παραγωγή εξ ολοκλήρου, βρίσκονται στην Κύπρο.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 3ο U_th festival

Το U_th festival, επιστρέφει ανανεωμένο για 3η συνεχόμενη χρονιά από την Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση !26, 27 και 28 Απριλίου ραντεβού στο Θέατρο Αυλαία για τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή για εφήβους της χώρας.

Έρευνες για τις δεξιότητες του 21oυ αιώνα στα σχολεία της Αυστραλίας-«Διδάγματα» για τα σχολεία της Ελλάδας

Οι έρευνες στα σχολεία της Αυστραλίας αποτελούν ευκαιρία για αντανάκλαση γύρω από τη διδασκαλία στα σχολεία της Ελλάδας και την καλλιέργεια μία εκ των σημαντικότερων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, της λεγόμενης αυτορρυθμιζόμενης μάθησης (self-regulation learning/SRL). Oι έρευνες παρουσιάστηκαν περί τα μέσα Δεκεμβρίου, από την πολυβραβευμένη, ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Flinders (Τμήμα Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας) κ. Στέλλα Βοσνιάδου και ομάδα εξαιρετικών ακαδημαϊκών και ερευνητών στο εμβληματικό Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα παιδιά μιας πληγωμένης πόλης τραγουδούν για τα παιδιά της ΑΜΥΜΩΝΗΣ

Η ορχήστρα και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου έρχονται καλεσμένοι από τον Διονύση Σαββόπουλο, για να συναντήσουν την Έλλη Πασπαλά και τον Χρήστο Θηβαίο, για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπέρ των σκοπών της Αμυμώνης. Μία συναυλία αγκαλιά, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.