Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything)

Η Θεωρία των Πάντων είναι μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς στον κινηματογράφο. Με 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ (τελικά απέσπασε το βραβείο για τον Α’ ανδρικό ρόλο) και έχοντας αποσπάσει Χρυσή Σφαίρα, βραβεία BAFTA και SAG για την ερμηνεία του Έντι Ρεντμέιν, είναι όχι μόνο μια από τις ωραιότερες ταινίας της χρονιάς, αλλά και μια από τις καλύτερες αυτοβιογραφικές ταινίες με βασικό θέμα την αναπηρία. 

Άποψη: Σ. Κιτσινέλης "Το bullying που μας αφορά"

Διάβαζα σήμερα ένα ακόμη άρθρο για την υπόθεση του εικοσάχρονου Βαγγέλη που εξαφανίστηκε έπειτα από πολύμηνα καψώνια από κάποιους συμφοιτητές του στα Ιωάννινα. Σφίγγεται η καρδιά μου με κάθε περίπτωση bullying που ακούω. Στα δικά μου μαθητικά χρόνια δεν είχε όρο το φαινόμενο, όμως θυμάμαι πως ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εφηβικής ζωής οι παρέες που εκφόβιζαν και οι βλακονταήδες, όπως αυτοί που έκαναν τη ζωή του Βαγγέλη τόσο δύσκολη. Όλους μας στεναχωρούν βαθύτατα τέτοια περιστατικά και αναρωτιέμαι πόση ευθύνη έχει ο καθένας μας. Άραγε, ως μαθητές δεν κάναμε όλοι κάποιες φορές τα στραβά μάτια μπροστά σε διάφορα σκηνικά εκφοβισμού ή βίας (λεκτική, ψυχολογική, σωματική) στα σχολεία μας, άλλοι από φόβο και άλλοι από αδιαφορία; Πολλοί από τους γονείς που καταδικάζουν το φαινόμενο, επειδή σκέφτονται τα δικά τους παιδιά, μήπως διαφέρουν από τους βλακονταήδες όταν πουλάνε τσαμπουκά και εκφοβίζουν τον δίπλα τους στο φανάρι, στην υπηρεσία, στο γήπεδο, στον στρατό, στις πολιτικές συζητήσεις... παντού, δηλαδή.

Σε οικογένειες με άνεργους γονείς μεγαλώνει το 14,6% των εφήβων

Ένας στους δύο εφήβους θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν είναι καλή (ποσοστό 48,2%) ενώ σε οικογένεια με άνεργους γονείς μεγαλώνει το 14,6% των εφήβων στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2014 το ποσοστό των εφήβων που ανέφεραν ότι οι γονείς τους είναι άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά ήταν διπλάσιο (14,6%) συγκριτικά με το 2010 (6,8%) και πενταπλάσιο συγκριτικά με το 2002 (3,2%). 

Πρωτοβουλία για το Παιδί


Λένε πως εάν θέλεις να αλλάξεις το κόσμο, τότε θα πρέπει να αρχίσεις από τον εαυτό σου. Ότι εάν θέλεις να αλλάξεις την κοινωνία, τότε θα πρέπει να αρχίσεις από τη γειτονιά σου. Αρκετά συχνά, αυτή είναι μια αλήθεια που όλοι μας ξεχνάμε, ρίχνοντας την ευθύνη στους «από πάνω» , ξεχνώντας ότι η πίεση για αλλαγή μπορεί να έρθει και από τους «από κάτω». Και ακόμη πιο σπάνια, υπάρχουν άνθρωποι που γίνονται μάρτυρες μιας φρικτής είδησης στην μικρή πόλη τους, αλλά αντί να το θάψουν, επιλέγουν να το βγάλουν στο φως, να αναλύσουν τις αιτίες του και, τελικά, να κάνουν κάτι για αυτό.

«Θέλω να πεθάνω, δεν υπάρχει λόγος να ζω»

Η δασκάλα συγκέντρωσε τις κόλλες των παιδιών και τις ανακάτεψε. Τους είχε υποσχεθεί πλήρη ανωνυμία και ήθελε να καθησυχάσει όσους άφησαν το χαρτί τους τελευταίοι στην έδρα ότι ούτε αυτό θα τους πρόδιδε. Θα τα διάβαζε στο σπίτι της με την ησυχία της, μετά το μεσημεριανό φαγητό. Από τότε που ορίστηκε υπεύθυνη για θέματα bullying στο σχολείο, το homework είχε αυξηθεί και για εκείνη.

«Τα σχολεία ειδικής αγωγής δεν είναι παιδοφυλακτήρια»

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην εκπαίδευση, που απαιτούν ίσως τη μεγαλύτερη προσοχή και στήριξη του κράτους, απασχόλησε τη χθεσινή ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο ειδικό δημοτικό σχολείο Νεάπολης, από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λάρισας σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Λάρισας και αφορούσε στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και με αναλυτικότερη αναφορά στο ρόλο των σχολείων, σε μεθόδους προσέγγισής τους και στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξή τους.

Τα περιστέρια μαθαίνουν σαν τα παιδιά

Οσο περισσότερο μελετούν οι επιστήμονες τα περιστέρια, τόσο περισσότερα μαθαίνουν σχετικά με τον εγκέφαλό τους, ο οποίος δεν ξεπερνά σε μέγεθος την άκρη του δείκτη του χεριού μας. Και όμως, όπως βλέπουν, τα πτηνά με τον τόσο μικρό εγκέφαλο λειτουργούν με τρόπους πολύ παρόμοιους με εκείνον του ανθρώπου.

Ένα πείραμα για το σχολικό εκφοβισμό, που θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας!

Ένα πεντάλεπτο βίντεο και μια πραγματικότητα, όχι που σοκάρει όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά που θα έπρεπε -το λιγότερο- να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας, κυρίως αν είμαστε γονείς. Σχολικός εκφοβισμός, βία, bullying. Όροι που δυστυχώς, έχουν γίνει κομμάτι της ζωής όλων μας. Ακόμα κι αν το θέμα αυτό αισθανόμαστε πως δεν μας αφορά άμεσα, γιατί δεν μας έχει "χτυπήσει" την πόρτα.

16.000 μαθητές άφησαν το σχολείο

Τα υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής μπαίνουν στο «στόχαστρο» του υπουργείου Παιδείας, καθώς το φαινόμενο ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 16.000 μαθητές εγκατέλειψαν την τελευταία τετραετία το δημοτικό σχολείο, ενώ μόνο πέρυσι 1.130 παιδιά έφυγαν από τα ελληνικά σχολεία και «σκόρπισαν» σε όλα τα σημεία του πλανήτη, ακολουθώντας προφανώς τους γονείς τους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για δουλειά σε κάποια άλλη χώρα. Για τον λόγο αυτόν ήδη συγκροτήθηκε Ομάδα εργασίας, που θα εργαστεί για την καταγραφή και την αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής, με απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).