Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Σχολικές γιορτές και ο «Όρκος των Φιλικών»

«Ο όρκος του Φιλικού»
Δ. Τσόκος 1849
Τι κάνεις όταν έχεις μαθητή που θέλει πάρα πολύ να συμμετέχει στη γιορτή αλλά δεν μπορεί να μάθει με τίποτα τα λόγια του; Η λύση είναι απλή, αλλά αποτελεσματική. Του δίνεις ρόλο που επαναλαμβάνει τα λόγια άλλου παιδιού. Στη γιορτή της 25ης Μαρτίου ο Όρκος των Φιλικών είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ένας μαθητής λέει τον όρκο φράση – φράση και οι Φιλικοί που ορκίζονται απλά τον επαναλαμβάνουν. 

Σε κάθε θεατρικό έργο το εκπαιδευτικό δαιμόνιο μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιες σκηνές επανάληψης επιτρέποντας σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν με επιτυχία και κέφι! 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Πανελλήνιες 2022: Νέα αθλήματα για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Με ένα νέο απαιτητικό άθλημα θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022.

Πρόκειται για την μεταφορά ανά χέρι, αλτήρα, με λαβή βάρους 25 κιλών έκαστος, σε απόσταση 100 μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50΄΄(μία προσπάθεια). Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές θα πρέπει να καταθέσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους από Τετάρτη 23/03/2022 έως και το Σάββατο 09/04/2022 (συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου).

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πρόσφυγες με σπάνιες ασθένειες αναζητούν μια χώρα όχι μόνο για να μείνουν αλλά και για να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους

Μία οικογένεια με ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με σπάνια νευρολογική πάθηση ταξιδεύει για ώρες από την εμπόλεμη Ουκρανία μέχρι να βρεθεί στην Πολωνία και να κατευθυνθεί προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ζήσει ασφαλής. Όταν όμως φτάνει εκεί και περιμένει για 24 ώρες, ενημερώνεται πως η αναμονή θα διαρκέσει άλλες δύο ή τρεις ημέρες. Οι άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ουρά και να επιστρέψουν στην Ουκρανία -αντιμετωπίζοντας άμεση απειλή για τη ζωή τους- προκειμένου να μη χάσουν τη θεραπεία στη χώρα από την οποία κατάγονται.

Προαγωγικές Εξετάσεις Α΄και Β΄Λυκείου: Πώς θα εξεταστούν τα μαθήματα-Ποια είναι η εξεταστέα ύλη

Στα τέλη του Μαϊου αρχίζουν οι προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και στα πλαίσια αυτά με ΄Εγγραφό του το ΥΠΑΙΘ σημειώνει ότι "οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη της Α΄ και Β΄ Λυκείου, μέχρι τη λήξη των μαθημάτων. 

Όπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις , καλούνται οι Διευθυντές των ΓΕΛ να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, συμπληρώνει το Έγγραφο του ΥΠΑΙΘ".

Νέο ΦΕΚ: Τι αλλάζει από Δευτέρα 21 Μαρτίου σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 1302 – 18.03.2022 η υπ. αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16506 ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00.

Αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εάν υπάρχει καθυστέρηση στη διδασκαλία της εξεταστέας ύλης

Να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωσή της διδακτέας – εξεταστέας ύλης των μαθημάτων τα οποία εξετάζονται και πανελλαδικά, ζητά από τους Διευθυντές των Λυκείων ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παιδείας Αλ. Κόπτσης , με έγγραφο το οποίο απέστειλε στους Διευθυντές των Λυκείων .

Στο έγγραφο ο Αλ. Κόπτσης το ξεκαθαρίζει ότι "οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την διδακτέα – εξεταστέα ύλη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων".

Σε μαθητές από το Κιλκίς η πρωτιά για το «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022»

Καλλιέργησαν ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά στον κόσμο μέσα σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάφεραν να κερδίσουν τον θαυμασμό αλλά και την ψήφο του κοινού στον διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022» του προγράμματος/διαγωνισμού του Junior Achievement Greece. Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens- Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς αναδείχθηκε νικήτρια, παίρνοντας το «χρυσό» εισιτήριο και την απευθείας πρόκριση στον φετινό πανελλαδικό τελικό του προγράμματος, που θα γίνει στις 6 Μαΐου, με τη συμμετοχή των δέκα καλύτερων ομάδων.

Κυκλοφόρησαν τα "Θρακιώτικα"

Και επισήμως διαθέσιμο είναι πλέον το επιτραπέζιο παιχνιδόλεξο "Θρακιώτικα" που δημιούργησε το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ασημάκη Φλιάτουρα.

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»: Ειρήνη Δερμιτζάκη, επιμελήτρια της συλλογής διηγημάτων «Δευτέρα και 13»

Καλεσμένη της Λίνας Νικολακοπουλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στις 18.00, η συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη η οποία επιμελήθηκε την συλλογή διηγημάτων «Δευτέρα και 13» (εκδόσεις Εύμαρος).

Πρόκειται για 13 διηγήματα συγγραφέων με προβλήματα όρασης που «γεννήθηκαν» σε συναντήσεις της Δευτέρας, όπου με πρωτοβουλία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών έγιναν σεμινάρια δημιουργικής γραφής με διδάσκουσα την Ειρήνη Δερμιτζάκη.

Θεσσαλονίκη: Γίνε νονός του Πάσχα και προσέφερε λαμπάδα και χαμόγελα σε παιδιά άπορων οικογενειών

Η διαδικασία είναι απλή. Μπαίνετε στο facebook και κάνετε αναζήτηση της σελίδας «Προσφέρουμε από Καρδιάς». Εκεί υπάρχει αναρτημένη μια πασχαλινή δράση, όπου υποψήφιοι νονοί και νονές δηλώνουν συμμετοχή ώστε στη συνέχεια να αγοράσουν λαμπάδα, πασχαλινό αβγό, ενδεχομένως και κάποιο δώρο για ένα από τα παιδιά των 150 άπορων οικογενειών της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φέρουν το χαμόγελο στα παιδικά τους προσωπάκια.

Η Ελλάδα την αδικεί και την πληγώνει, αλλά η Αλεξάνδρα βρίσκει την δύναμη και γι’ αυτό αποτελεί έμπνευση

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για μια από τις προσωπικότητες του αθλητισμού που θαυμάζει περισσότερο, την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Στους αθλητικούς δημοσιογράφους μας συμβαίνει συχνά να απογοητευόμαστε κατά τη διάρκεια μιας συναναστροφής με έναν μεγάλο αθλητή ή μια μεγάλη αθλήτρια. Δηλαδή συμβαίνει συχνά να πηγαίνουμε για μια συνάντηση με την ψευδαίσθηση ότι μέσα σε έναν μεγάλο αθλητή κρύβεται μια μεγάλη προσωπικότητα ή ένα λαμπρό πνεύμα που θα μας καταπλήξει. Κι ύστερα, όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης πιάνεις τον εαυτό σου να μένει με την αίσθηση ότι δεν έχεις απέναντί σου μια θαυμαστή προσωπικότητα ή ένα λαμπρό μυαλό, δεν σου συμβαίνει απλώς ότι τον απομυθοποιείς· απογοητεύεσαι μπροστά στην διάψευση των προσδοκιών. Κι αυτό δεν έχει συμβεί μόνο σε εμένα, που έχω συναντήσει κατόχους χρυσής μπάλας ή χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων - είναι κάτι που έχει συμβεί σε ένα σωρό ξένους συναδέλφους μου που συναναστρέφονται συχνά ορισμένους από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς αθλητές παγκοσμίως.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά και τους νέους του ακριτικού Έβρου

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», υλοποίησε στον ακριτικό Έβρο, από to 2019 έως το 2021, δράσεις ολιστικής παρέμβασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας». Στο πλαίσιο της δράσης το «Μαζί για το Παιδί» αγκάλιασε 4.362 παιδιά και τις οικογένειες τους που ζουν στα σύνορα της χώρας μας συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών τους στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

Ημέρα κατά του ρατσισμού - 10 ταινίες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου 2022, το Σημείο διάλεξε και σας προτείνει 10 ταινίες για το θέμα του ρατσισμού που αξίζει να δείτε!

Ο Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών επιστρέφει!

Μετά από 2ετή απουσία λόγω κορωνοϊού, παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα θα υποδεχτούν την Άνοιξη με έναν συναρπαστικό 2ήμερο Αγώνα! Ξεκινάμε με τον 15o Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (8-10/4) και συνεχίζουμε με τον 18ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (9-10/4). Όσοι δεν καταφέρουν να συμμετέχουν στους τοπικούς αγώνες, μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, στον 4ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών.

Προβολή: Παρουσίαση της εφαρμογής Advanced Virtual School