Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

"Κακοί" ή "δύσκολοι" μαθητές;


Τι κοινό έχουν ο Τζακ Νίκολσον, η Σάλμα Χάγιεκ και ο Κίανου Ριβς εκτός από την επαγγελματική τους δραστηριότητα; Είναι ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που έχουν δηλώσει ότι το σχολείο δεν ήταν το φόρτε τους. Ο, με τρία Όσκαρ βραβευμένος ηθοποιός, Τζακ Νίκολσον δεν τα πήγαινε καλά στο σχολέιο, έβρισκε ωστόσο διέξοδο στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Η Μεξικανή ηθοποιός, Σάλμα Χάγιεκ, χαρακτηριζόταν ως ατίθαση και κακή και αποβλήθηκε δια παντός από το καθολικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε. Ο τελευταίος της παρέας, ο Κίανου Ριβς, εκδιώχθηκε από τέσσερα σχολεία πριν το παρατήσει τελείως.


Πώς όμως είναι δυνατό ένας "κακός" μαθητής να μετατραπεί σε ιδιαίτερα επιτυχημένο επαγγελματία; Οι ειδικοί επισημαίνουν τους λόγους που προκαλούν τη χαμηλή επίδοση ορισμένων παιδιών στο σχολείο και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής τους.


Αναφερόμαστε σε "αυτούς που δεν παίρνουν τα γράμματα", "τους ανίκανους", "τους τεμπέληδες", "τους καθυστερημένους". Στους μαθητές που χρεώνονται την αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία στο σχολείο, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον. "Πίσω όμως από τους μαθητές που δεν 'παίρνουν τα γράμματα', βρίσκονται περιβάλλοντα φτωχά, μειονεκτικά, χωρίς προσδοκίες και γονείς ανεπαρκείς και αδύναμοι. Πίσω από τους 'τεμπέληδες' μαθητές βρίσκονται εκπαιδευτικοί κουρασμένοι και προκατειλημμένοι χωρίς καμιά διάθεση να διδάξουν ένα 'δύσκολο' μαθητή" προσθέτει η κ. Θεοφίλη. Η πρώτη κίνηση των εκπαιδευτικών είναι η επικοινωνία με τον ίδιο το μαθητή. "Προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε τι κρύβεται πίσω από μία κακή σχολική επίδοση. Εάν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι που αποσπούν την προσοχή του παιδιού ή εάν υπάρχει αντίθετα ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Διαφορετικά, κοιτάμε το ενδεχόμενο απλώς να δυσκολεύεται το παιδί, να έχει μαθησιακά προβλήματα, οπότε χρειάζεται ενισχυτική διδασκαλία ή αξιολόγηση από εξειδικευμένο προσωπικό" αναφέρει η κ. Αγγελική Μερκούρη, εκπαιδευτικός.

Οι γονείς, τι ρόλο έχουν σε αυτήν την προσπάθεια; οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αποτελούν τη συνέχεια του σχολείου και ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική αντιμετώπιση. Δεν μπορεί ο ένας να επιδεικνύει ελαστική συμπεριφορά και ο άλλος αυστηρή. Τέλος, όπως επισημαίνει η κ. Μερκούρη "Θα πρέπει να καταλάβουν μαθητές και γονείς ότι η υψηλή βαθμολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το βραβείο για μια καλή προσπάθεια".

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από το σύλλογο "ΦΛΟΓΑ"


Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνει στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασίες "Η ΦΛΟΓΑ".


Εκεί θα μπορεί κανέις να προμηθευτεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων διάφορα δώρα, γλυκά, αξεσουάρ κ.α., τα οποία είτε έχουν κατασκευάσει μέλη του Συλλόγου, είτε έχουν προσφερθεί από χορηγούς, προκειμένου με τα έσοδα από αυτά να ενισχυθεί η λειτουργία της Στέγης, όπου φιλοξενούνται παιδιά με νεοπλασία που κάνουν θεραπεία στην Αθήνα και μέλη των οικογενειών τους.

Γραμμη Σύνδεσμος για παιδιά και εφήβους


Θέλεις να μιλήσεις; Τώρα μπορείς!

Η "Γραμμή- Σύνδεσμος" είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που έχει σαν στόχο της να παρέχει στήριξη σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την οικογένειά τους (συγκρούσεις με τους γονείς, διαζύγιο γονέων, θάνατος αγαπημένων προσώπων) και τους φίλους τους.
Στην "Γραμμή- Σύνδεσμο" παιδοψυχίατροι και ψυχολόγοι ακούνε προσεκτικά τους νέους που έχουν ανάγκη από βοήθεια, προσπαθούν να κατανοήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, τους βοηθούν να εκφράσουν συναισθήματα και ανησυχίες, τους παρέχουν σωστή πληροφόρηση και συμβουλές προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου, πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού και στην ανάγκη του για ανωνυμία και εμπιστευτικότητα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 801-801-1177, με κόστος μια αστική μονάδα, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 8 :30 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, απο το 2008 η Γραμμή - Σύνδεσμος έχει την δική της ιστοσελίδα, όπου υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες - συμβουλές για τα θέματα: εκφοβισμός στο σχολέιο, ο χωρισμός των γονιών και το διαζύγιο, απώλεια και πένθος, έφηβοι και ψυχική υγεία.

1η Συγκέντρωση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κωφών



Χθές, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009, μαζεύτηκαν ποδοσφαιριστές από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ).
Στόχος: η συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας. Η διαδικασία περιέλαβε αρχικά τη διαλογή και πρόταση από τα υπάρχοντα αθλητικά σωματεία (ΑΟΚ. ΠΟΚ, ΑΣΚΠΝ, ΑΣΚΒΕ, ΑΣΚΜΑ, ΑΠΟΚΜ, ΑΣΚΔΝ, ΑΣΚ) αθλητών τους που θα εκπροσωπήσουν επάξια το σωματείο τους, αλλα και την Εθνική Ομάδα στο εξωτερικό. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος τμήματος Ποδοσφαίρου της ΕΟΑΚ, κος Τάκης Κορδονούρης, επέλεξε από τους 49 αθλητές που πρότειναν τα σωματεία, τριάντα άτομα που θα στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα. όπως δήλωσε και ο ίδιος "η πόρτα της ΕΟΑΚ είναι πάντα ανοιχτή" και "θα δίνονται δεύτερες ευκαιρίες και τρίτες ευκαιρίες". Τα ονόματα των αθλητών που επελέγησαν, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση της ΕΟΑΚ μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Ημερίδα για το έργο των φορέων για ΑμεΑ στην Αιτωλοακαρνανία


"Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία- 3 Δεκεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί από την Ολομέλεια του Δικτύου Φορέων ΑμεΑ Αιτωλοακαρνανίας, το Δίκτυο θα διοργανώσει Ημερίδα, στις 27 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Παρασκευή, στις 10:00π.μ., στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν το έργο τους όλοι οι φορείς για ΑμεΑ της Αιτωλοακαρνανίας.
Για περαιτέρω συνεννόηση παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Οργανισμού.

Για τον Οργανισμό "Άγιος Λουκάς Κριμαίας"
Γεράσιμος Π. Ρεπάσος

Τηλέφωνο 2631024959, Fax: 2631025280
email: opy_imaa@yahoo.gr

Η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην Εγνατία TV



Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του συλλόγου ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , ο σύλλογος θα φιλοξενηθεί στην εκπομπή "Ριζική ματιά" του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού "Εγνατία TV", την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009, στις 14 :30 - 15:30. Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009, στις 11:00 -12:00.


Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 στη Θεσσαλονίκη ως Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου "Η ΑΜΥΜΩΝΗ" που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993. Από τις αρχές του 2007 λειτουργεί ως ανεξάρτητο Σωματείο με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από γονείς και φίλους παιδιών με προβλήματα όρασης (μερική ή ολική απώλεια όρασης) και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμός, νευρολογικές διαταραχές, κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα κα).


Σκοποί του συλλόγου είναι :
  • Η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.
  • Η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους
  • Η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες
  • Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την πρόληψη και την ιατρική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
  • Η προάσπιση και η θεσμική κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες.
  • Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία.

Από τον Οκτώβριο του 2006 η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εφαρμόζει πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με προβλήματα όρασης (με ή χωρίς πρόσθετες αναπηρίες). Παράλληλα έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη που θα λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις/δραστηριότητες του συλλόγου ή για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς στην προσπάθειά του, μπείτε στην ιστοσελίδα του ή επικοινωνήστε στα εξής στοιχεία :

Σύλλογος Γονέων , Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", Κων. Σαράτση 10, Καλαμαριά, ΤΚ 55132, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 450440 (κα Αλεξοπούλου Σωτηρία), 2310 905781 (κ Καζαντζίδης Νίκος), Fax 2310 456935, Email : info@amymoni-thes.gr