Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Signs of Survival: A Memoir of the Holocaust

"Τότε ήμουν δέκα χρονών και η αδερφή μου οκτώ. Είχα την ευθύνη να ενημερώσω τους υπόλοιπους όταν έρχονταν οι στρατιώτες, γιατί τόσο η αδερφή μου όσο και οι γονείς μου ήταν κωφοί. Ήμουν τα αφτιά της οικογένειάς μου."

Το βιβλίο "Signs of Survival" είναι η ιστορία της Ρενέε και της Χέρτα, δύο εβραίων κοριτσιών στη Τσεχοσλοβακία της δεκαετίας του 1940, όπως τη διηγήθηκαν οι ίδιες. Η Ρενέε ήταν η μόνη ακούουσα στην οικογένειά της, με την ευθύνη να ενημερώσει τους γονείς της, όταν άκουγε τις μπότες των Ναζί να πλησιάζουν το σπίτι τους.

Μαρίζα Ντεκάστρο: “Να μην κλείνουμε τα μάτια και τα αφτιά μας στα δύσκολα και τα αποτρόπαια”

Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 ως το 1982 έζησε το Παρίσι όπου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους στη Σορβόννη. Κάπου στα 1989 άρχισε να μεταφράζει βιβλία, την επόμενη χρονιά να υπογράφει δικά της βιβλία και το 1998 να γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Τα τελευταία 10-12 χρόνια διανύει την ωριμότερη περίοδο της συγγραφικής της πορείας, κάτι που μπορεί να διακρίνει κανείς από τις πολλές διακρίσεις αλλά και πέραν αυτών, από την υψηλή ποιότητα και αισθητική των βιβλίων της που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του βιβλίου γνώσεων. Ακόμα και από τις μεταφράσεις της θα συμπλήρωνα (Λευκό πουλί, Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος, Ο Όγκι κι εγώ, Θαύμα, Πρόσωπο με Πρόσωπο κ.α.)

Διαδραστικό πρόγραμμα δείχνει στα παιδιά με σοβαρές αλλεργίες να χρησιμοποιούν συσκευή κατά της αναφυλαξίας

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έδειξε “ελπιδοφόρα αποτελέσματα” σχετικά με το πώς η καθοδήγηση με βίντεο κινουμένων σχεδίων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με σοβαρές αλλεργίες να κατανοήσουν την κατάσταση ή τη θεραπεία τους.

Η εργασία βασίστηκε γύρω από ένα διαδραστικό ενημερωτικό βίντεο με άβαταρ για παιδιά που χρησιμοποιούσαν συσκευή αυτόματης έγχυσης για αναφυλαξία. Σκοπός της μελέτης ήταν να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα της “τυπικής” πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευσης για τη χρήση της συσκευής, γνωστής ως AAIs, με αυτής ενός βίντεο.

Παράταση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς δυνητικά ωφελούμενους για την ένταξη στη "Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης - ΥΠΕΡΙΩΝ στο Ληξούρι Κεφαλονιάς"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «Υπερίων» με αριθμ.: 72/26-01-2022 αποφασίζει την παράταση αποφασίζει την παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων με αριθμ. 301/21-12-2021 πρόσκλησης στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 «ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ – ΥΠΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5075122, και ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ άτομα με αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη να υποβάλουν αίτηση για να συμμετέχουν ως ωφελούμενοι/ένοικοι στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Υπερίων (ΣΥΔ) – ΥΠΕΡΙΩΝ στο Ληξούρι Κεφαλονιάς.

27 Ιανουαρίου - Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ο Ισαάκ Μιζάν (θαν. 2021) από την Άρτα, επιζήσας του Ολοκαυτώματος από την (πρώην) Ισραηλιτική Εβραϊκή Κοινότητα Άρτας αφηγείται στον φακό της εκπομπής "ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ" την τραγική προσωπική του εμπειρία από τον διωγμό των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί, τη σύλληψη και το ταξίδι θανάτου προς το Άουσβιτς, ανακαλώντας στη μνήμη του τις συνθήκες εγκλεισμού και τη φρίκη του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης.

Γιοχάνεσμπουργκ: Ημερίδα για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας το Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας “ΤΗΜΕΝΟΣ’ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) συνδιοργανώνουν διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Σύγχρονες πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας”.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 και θα τελέσει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του Υπουργείου Παιδείας.

Υποτροφίες ΙΚΥ για φοιτητές: Αναλυτικά τα ποσά - Πότε και που θα κάνετε αίτηση

Έως την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 15.00 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την χορήγηση υποτροφιών από το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η «Όμικρον» και η ανησυχία για τα παιδιά

Στην αρχή της πανδημίας η έγνοια όλων αφορούσε τους ηλικιωμένους, στην παρούσα φάση λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήρθαν οι ανήλικοι. Η συζήτηση σχετικά με τα σχολεία ανέδειξε την έντονη ανησυχία γιατρών αλλά και γονιών, δεδομένου ότι η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται γρήγορα και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών μετά βίας είχαν προλάβει να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ακόμα μεγαλύτερη, βέβαια, είναι η ανησυχία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού, τα πιο μικρά δε μεταξύ αυτών δεν φορούν μάσκα ούτε έχουν τη δέουσα ωριμότητα για να αντιληφθούν τους κινδύνους της πανδημίας. Καθώς οι εισαγωγές στις παιδιατρικές κλινικές στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η «Κ» απευθύνθηκε σε δύο εξειδικευμένους γιατρούς, που εργάζονται στην Ουάσιγκτον και τη Νότια Καρολίνα.

ΠΟΣΔΕΠ: «Σοβαρές ελλείψεις σε θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια»

Σχετικά με τις ελλείψεις σε θέσεις ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού, τις πρόσφατες επεμβάσεις και την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς και τις συνθήκες και τους όρους διεξαγωγής των εξετάσεων στα πανεπιστήμια εξέδωσε ανακοίνωση η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Mε σοβαρή υποβάθμιση, αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ, απειλούνται τα ελληνικά πανεπιστήμια, «λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ)και λοιπού προσωπικού».

Γαλλία: 16χρονη πέθανε προσπαθώντας να μιμηθεί τους χαρακτήρες της τηλεοπτικής σειράς Euphoria

Μία 16χρονη πέθανε στη Γαλλία καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα φαρμάκων, στην προσπάθειά της να μιμηθεί τους χαρακτήρες της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Euphoria, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στο σπίτι της 14χρονης ξαδέρφης της, το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, στο Τονάνς, μία μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι δύο έφηβες βρέθηκαν το επόμενο πρωί αναίσθητες στην κρεβατοκάμαρά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΠΕΔΚΜ: Πρωτοβουλία ευαισθησίας η τοποθέτηση πινακίδων Braille στα γραφεία της

Πρωτοβουλία ευαισθησίας ανέλαβε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), τοποθετώντας στους χώρους των γραφείων της πινακίδες με ανάγλυφα στοιχεία και με γραφή Braille, για την εξυπηρέτηση ατόμων με οπτική αναπηρία.

Μικροί κινηματογραφιστές σε δράση – «Μόνος στο σχολείο» και «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», μερικές από τις ταινίες τους

Λίγο μετά το τελευταίο κουδούνι, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αποχωρούν από το σχολείο χωρίς να αντιληφθούν ότι ένα παιδί έχει κρυφτεί κάτω από το θρανίο. Αφού έχουν φύγει πια όλοι, βγαίνει από την κρυψώνα και ανοίγει τον υπολογιστή για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι. Αργότερα, δυο κλέφτες επιχειρούν να αφαιρέσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό από την αίθουσα υπολογιστών, όμως ο μικρός μαθητής, μόνος στο σχολείο, τους εξουδετερώνει με μερικές κινήσεις και τους δένει σφιχτά στα θρανία για να μην ξεφύγουν...