Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Θράκη: Παιδική εξοχή

Από τις 4 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση του κρατικού προγράμματος «Παιδική Εξοχή Μάκρης» για το καλοκαίρι 2013. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κατασκηνωτικές περιόδους διάρκειας 12 ημερών: 1η Περίοδος: 15 Ιουλίου – 26 Ιουλίου (για παιδιά). 2η Περίοδος: 26 Ιουλίου – 6 Αυγούστου (για παιδιά). 3η Περίοδος: 6 Αυγούστου – 17 Αυγούστου (για παιδιά). 4η Περίοδος: 18 Αυγούστου – 29 Αυγούστου (για ηλικιωμένους-μέλη ΚΑΠΗ)

«Κοινωνική» επιχειρηματικότητα: και όμως, υπάρχει

Tο Business Planet επισκέφτηκε τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, για να γνωρίσει την «κοινωνική» επιχειρηματικότητα, όπου ανήκει πλέον μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης στους πιο ευάλωτους. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουν να είναι ανταγωνιστικές.

Παιδιά: Συμβουλές για ασφάλεια σε θάλασσα και βουνό

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την καλοκαιρινή δροσιά κάτω από τα ψηλά δέντρα, το γάργαρο νεράκι της πηγής και τον ήχο των πουλιών που κελαηδούν. Ούτε υπάρχει κάτι πιο τονωτικό από μια βουτιά στα γάργαρα νερά της θάλασσας.

Ανάγκες του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο

Από το "Μπορούμε":

Στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό που βρίσκεται στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται 50 παιδιά και νέοι από 5 έως 20 ετών. Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε με τους υπευθύνους του φορέα και μας ενημέρωσαν για τις ανάγκες που έχουν αυτήν την περίοδο.

Ο εγκέφαλος των νεογνών «μιλάει» και προβλέπει!

Ελληνας ερευνητής από το Imperial College δημιούργησε μια πρωτοποριακή διεθνώς πλατφόρμα που επιτρέπει την αυτόματη χαρτογράφηση του εγκεφάλου στην αρχή της ζωής με στόχο την έγκαιρη διάγνωση νοητικών διαταραχών

Τα 10 πράγματα που ένας γιος χρειάζεται από τον πατέρα του

Ο συγγραφέας Michael Donnell στο βιβλίο του What a Son Needs From His Dad: How a Man Prepares His Sons for Life, μας δίνει τα 10 βασικά πράγματα που χρειάζεται ένας γιος από τον πατέρα του.

1. Σεβασμός
Λίγα πράγματα επηρεάζουν τόσο σημαντικά ένα αγόρι, ο σεβασμός είναι ένα από αυτά. Και μην περιμένετε να τον κερδίσει. Δώστε το του ανυστερόβουλα, ως ένα μεγάλο δώρο από εσάς προς εκείνον! 

Δήμος Παύλου Μελά: Καλοκαιρινά μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

O Δήμος Παύλου Μελά θα λειτουργήσει τμήματα μαθηματικών, φυσικής και φιλολογικών μαθημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε μαθητές Α, Β, Γ Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου. 

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παύλου Μελά, Λήμνου 2, Νικόπολη, Σταυρούπολη.

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2013 2014

Η συνέχιση του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2013 2014 της επιτυχημένης δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, αποφασίστηκε μετά από συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

“ΧΛΩΡΙΔΑ” εκπαιδευτική εφαρμογή

Σημαντικός αριθμός ερευνών καταδεικνύει ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη κατανόηση βασικών εννοιών και φαινόμενων που σχετίζονται με τις λειτουργίες των φυτών και το ρόλο τους στα φυσικά οικοσυστήματα και συνεπώς αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας του τόπου τους.

Μαθήματα σκοταδισμού σε σχολείο

Σε εποχές άγριας λογοκρισίας παραπέμπει η απόφαση διευθύντριας δημοτικού σχολείου της Βόρειας Ελλάδας να επιπλήξει τη δασκάλα της Μουσικής επειδή έμαθε στα παιδιά της πέμπτης τάξης το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι.

Δήμος Θεσσαλονίκης: "Δημιουργική Απασχόληση μαθητών"

Συνεχίζεται και φέτος για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το πετυχημένο πρόγραμμα "Δημιουργική Απασχόληση μαθητών κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων – Καλοκαίρι 2013", από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Άποψη: Ανδρέας Ζαμπούκας "Η σβάστικα του διπλανού θρανίου"

Σβάστικες, πλέον, παντού. Στους τοίχους, στα σώματα, στα θρανία. Είναι πια τόσο συνηθισμένο, που δεν προκαλεί καμία αίσθηση. Γίνεται μία εικόνα, με τα υπόλοιπα συνθήματα για το ποδόσφαιρο, τα συγκροτήματα και τις βρισιές. Καμία, όμως, από τις σύγχρονες σβάστικες δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή, που υπήρχε στο διπλανό μου θρανίο, όταν ήμουν μαθητής. Τη θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα.

Παιδικός καταρράκτης; Και όμως αντιμετωπίζεται

Συνήθως όταν ακούμε για τον καταρράκτη, το μυαλό μας πηγαίνει σε ανθρώπους που παρουσιάζουν στα μάτια, την πάθηση αυτή, αλλά σε μεγάλη ηλικία. Και όμως ο καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε νεογνά και σε παιδάκια, και εάν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε τύφλωση. Μέχρι σήμερα οι χειρουργικές μέθοδοι που ακολουθούνταν έφερναν αποτέλεσμα αλλά μέχρι ενός σημείου. Μετά από κάποιο καιρό το παιδί κινδύνευε να τυφλωθεί. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για τον παιδικό καταρράκτη καθώς επίσης και για τις νέες χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται και στη χώρα μας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μουσικό Χωριό 2013



ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2013 - τα εργαστήρια της 1ης περιόδου

Αγαπητοί φίλοι της μουσικής,
φέτος, η πρώτη περίοδος (18 - 24 Aυγ 2013) επικεντρώνεται στην ιστορική και σύγχρονη ευρωπαική μουσική δημιουργία ενώ δίνει χώρο στη σχέση της μουσικής με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός και το σωματικό θέατρο. 

Παράλληλα προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα, προτείνει πρωτοποριακά εκπαιδευτικά εργαλεία και εργάζεται εντατικά επάνω στα βιώματα που μπορούν - εν δυνάμει - να μεταμορφώσουν το μουσικό, από εκτελεστή σε στοχαστή - καλλιτέχνη.

Ο Μπάτμαν... μέσα μας

Είναι γνωστό ότι τα ηχητικά σήματα βοηθούν όσους έχουν προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά τους. Τώρα όμως μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι όχι μόνο όσοι έχουν προβλήματα όρασης αλλά όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα στον χώρο με βάση την ηχώ - είδαν δηλαδή ότι διαθέτουμε ένα «σύστημα» ηχοεντοπισμού παρόμοιο με εκείνο που έχουν οι νυχτερίδες και τα δελφίνια.