Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Hμερίδα: «Πως παρεμβαίνουμε με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες»


Ο Δήμος Αμπελοκήπων διοργανώνει την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 από τις 5.00μμ έως τις 8.30μμ στο κινηματοθέατρο «Αλέξης Μινωτής» (Δημαρχείο, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 12) ημερίδα με θέμα: 

«Πως παρεμβαίνουμε με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες»


Πρόγραμμα Ημερίδας 

5.00-5.15μμ. Προσέλευση
5.15-5.30μμ. Χαιρετισμός από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα ΑμΕΑ Παρασκευή Μπουντούρη.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου
5.30-6.00μμ. «Βασικές αρχές εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία και ειδικές ανάγκες», ομιλήτρια δρ.Καλύβα Ευφροσύνη, παιδοψυχολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο City College και υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Μαθαίνω παίζοντας»
6.00-6.30μμ. «Η συμβολή της μουσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες: υποσχέσεις και ρεαλιστικές προσδοκίες», ομιλήτρια Πολύμνια Κάβουρα, μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ (Master of Arts,New York University), NRMT(Nordoff Robbins music therapist)
6.30-6.45μμ. Διάλειμμα
6.45-7.15μμ. «Κέντρο Ειδικής Αγωγής: παρουσίαση του φορέα των προγραμμάτων του, των δράσεων του, των μελλοντικών σχεδίων του», ομιλητές Γιαννακούδης Γεώργιος, διευθυντής Κέντρου Ειδικής Αγωγής και Περιφάντση Ουρανία, υπεύθυνη κατάρτισης του κέντρου Ειδικής Αγωγής.
7.15-7.45μμ. «Εργασιακή ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες», εκπρόσωπος του Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ
7.45-8.15μμ. «Για σένα μάνα», ομιλήτρια Ανθούλα Πορφυριάδου, διδάκτωρ Ιατρικής, επίκουρη καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ, αντινομάρχης Θεσσαλονίκης
8.15-8.30μμ. Συζήτηση

«Προσβάσιμες Περιηγήσεις»: Το 80% των ΑμεΑ απομονωμένο στο σπίτι


Απομονωμένοι στα σπίτια τους είναι το 80% των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το οικογενειακό περιβάλλον αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα δεν θέλει να το μοιραστεί με τους άλλους.

Η κοινωνία θεωρεί ότι δεν μπορεί ή φοβάται να αγγίξει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ για τον επαγγελματικό τομέα, οι σύμβουλοι διοικήσεων φορέων δυστυχώς δεν αναφέρονται σε ανάπηρα άτομα αλλά σε… ανάπηρα μυαλά εργοδοτών… Η άγνοια για τον τομέα της αναπηρίας αλλά και η έλλειψη παιδείας και πολιτισμού οδηγούν ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες να κλείνονται στο σπίτι.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διημερίδα με θέμα «Ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης ΑμεΑ» που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος υπό την αιγίδα της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Την διημερίδα συνδιοργάνωσε με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Προσβάσιμες Περιηγήσεις» στέλνοντας το μήνυμα υιοθέτησης της ευρωπαϊκής προοπτικής στη διαχείριση των ΑμεΑ καθώς στην Ευρώπη σήμερα το 40% των ατόμων με αναπηρίες είναι πλήρως κοινωνικά ενταγμένοι ανεξαρτήτως αναπηρίας. Να σημειωθεί ότι η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσιάτικα.

Χρειάζεται ευαισθητοποίηση
Την ανάγκη κοινωνικής ευαισθητοποίησης επεσήμανε η εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Προσβάσιμες Περιηγήσεις», Σμαράγδα Παξιμαδά. Πρέπει να καταλάβουμε, σημείωσε, ότι τα ΑμεΑ δεν είναι ένα εξωπραγματικό πράγμα, είναι άνθρωποι με ίδιες δυνατότητες με όλους τους άλλους ανθρώπους, άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν αλλά κάτω από συγκεκριμένες – ειδικές συνθήκες.
Οι συνθήκες αυτές, εξήγησε, είναι συνθήκες πρώτα απ’ όλα πρόσβασης, δεύτερον συναδελφικής αλληλεγγύης και τρίτο και βασικότερο κατανόησης από το κοινωνικό – εργασιακό περιβάλλον. Η κ. Παξιμαδά σημείωσε ότι η περιθωριοποίηση των ΑμεΑ έχει τρεις παράγοντες μέσα στους οποίους περιστρέφεται το πρόβλημα. «Η οικογένεια, η οποία αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα δεν θέλει να το μοιραστεί με τους άλλους. Η κοινωνία που θεωρεί τα άτομα αυτά λίγο άτομα του περιθωρίου, λίγο άτομα που δεν μπορούμε ή φοβόμαστε να τα αγγίξουμε ή κάτι τέτοιο. Το βασικότερο όμως είναι ότι ο ευρύτερος κόσμος δεν έχει ενημερωθεί για τον τομέα της αναπηρίας και κατ’ επέκταση δεν έχει ενημερωθεί για το πώς μπορούμε να εντάξουμε κοινωνικά ΑμεΑ στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα».
Η εκπρόσωπος της εταιρίας σημείωσε ότι η Πολιτεία δεν κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της. Έχουμε πρόβλημα, διευκρίνισε, και με τους κοινωνικούς φορείς. «Ο προβληματισμός όλος έγκειται στην ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες. Έχουν γίνει πολλές κρούσεις προς κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για τη διαχείριση των ΑμεΑ αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια».
Προς αυτήν την κατεύθυνση η κ. Παξιμαδά έστειλε το μήνυμα ότι εάν υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική η υφιστάμενη κατάσταση θα ανατραπεί. «Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ορίζουν ότι το 40% των ατόμων με αναπηρία ανεξαρτήτως αναπηρίας είναι πλήρως κοινωνικά ενταγμένα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα αυτό το 20% εμείς θα το κάνουμε 60%» κατέληξε.

Εκπαίδευση επαγγελματική αποκατάσταση
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού φορέα Ανάδρασις Seminars Σταμάτης Πίττας αναφέρθηκε στα σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης, που βασίζονται στο ίντερνετ και το διαδίκτυο. Όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα από το σπίτι άνθρωποι να μπαίνουν μέσα σε ένα υπολογιστή και να εκπαιδεύονται, να συμμετέχουν σε μαθήματα. «Είναι κάτι το οποίο ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, απλώς δεν έχει παρουσιαστεί μεθοδευμένα στον ελλαδικό χώρο. Προσπαθούμε να δείξουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει κι αυτό το μέσο αναζήτησης εργασίας και ουσιαστικά αυτό το οποίο θέλουμε να περάσουμε σα μήνυμα είναι ότι μπορούμε κι από το σπίτι μας με ΑμεΑ ή με μη ΑμεΑ να εργαστούμε αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου ΚΩΣΤΕΑ, Αθανάσιος Γκόσδας, αναφέρθηκε στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αναφερόμενος κυρίως στον ιδιωτικό τομέα όπου εδώ και 15 χρόνια διατελεί ως στέλεχος σε διάφορες επιχειρήσεις και στον βιομηχανικό και στο φαρμακευτικό τομέα, σημείωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθούν άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά δυστυχώς δεν μιλάμε για ανάπηρα άτομα αλλά για ανάπηρα μυαλά εργοδοτών». Είμαστε, πρόσθεσε, πίσω σε θέματα πολιτισμού και παιδείας, που καθορίζουν ουσιαστικά και την επαγγελματική νοοτροπία. «Η ίδια νοοτροπία που υπάρχει στον απλό πολίτη που δεν γνωρίζει να περάσει τη διάβαση υπάρχει και στον εργοδότη, που δεν γνωρίζει ότι μπορεί να απασχολήσει ανθρώπους, που μπορούν να είναι χρήσιμοι σε οποιαδήποτε θέση απαιτείται» κατέληξε.

Πηγή: Νέος Τύπος





Περισσότερα για το φορέα "Προσβάσιμες Περιηγήσεις"





Ξεκινά το 5ο Ανοικτό πρωτάθλημα από την Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες


Με τη συμμετοχή 130 κολυμβητών – κολυμβητριών (που είναι αριθμός ρεκόρ) διεξάγεται στις 20-21 Μαρτίου 2010 στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης το 5ο Ανοικτό πρωτάθλημα κολύμβησης.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική εσωτερική αγωνιστική εκδήλωση της χρονιάς που διοργανώνεται από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ). 
Ανάμεσα στους αθλητές – αθλήτριες που θα λάβουν μέρος συγκαταλέγονται μερικά από τα κορυφαία ονόματα της κολύμβησης, όπως είναι οι Παραολυμπιονίκες Χαράλαμπος Ταυγανίδης, Γιώργος Καπελλάκης, Ανδρέας Κατσαρός, Μαρία Καλπακίδου, Χρήστος Ταμπαξής κλπ. 

Πηγή Πληροφοριών: www.contra.gr