Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αυτισμός και βλεμματική επαφή

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσω σαν αυτιστικός ενήλικας είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις (και οι συμπεριφορές που προκύπτουν από αυτές) των νευροτυπικών ατόμων όταν δεν τους κοιτάζω με τον τρόπο που περιμένουν, θέλουν ή απαιτούν από εμένα. Είναι δύσκολο γιατί η κοινωνία ζητάει από εμένα να αλλάξω. Συχνά δεν νοιάζει τους άλλους το γιατί είμαι διαφορετική. Απλά θέλουν να σταματήσω να διαφέρω. Πρόσφατα μου το είπαν ξακάθαρα: «Αν θες να σου φέρονται σαν να είσαι πραγματικό άτομο, να φέρεσαι σαν πραγματικό άτομο». 

Μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους γεννιέται έξυπνος

Μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους γεννιέται με το «έξυπνο γονίδιο» (klotho), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology.

Η έρευνα έγινε στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (UCSF), και οι ειδικοί επεσήμαναν ότι τα άτομα που έχουν αυτό το γονίδιο, έχουν μεγαλύτερους όγκους σε ένα μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται με το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μεγαλύτερο προσθεγκέφαλο και αυξημένη διανοητική ικανότητα.

Αποκαλύψη τώρα για τα λαχανικά στο πιάτο του παιδιού!

Εάν το παιδί σας στριφογυρίζει τα λαχανικά στο πιάτο του χωρίς να τα τρώει, τότε σίγουρα θα έχετε σκεφτεί πως την επόμενη φορά θα τα κρύψετε μέσα σε κάποιο άλλο φαγητό όπως η αγαπημένη του πίτσα. Αλλά είναι αυτή η μέθοδος σωστή;

Ανακοίνωση Προγράμματος εκμάθησης Braille

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2015 και με το πέρας των μαθημάτων θα δοθεί η δυνατότητα λήψης της αναγνωρισμένης πιστοποίησης. 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως Παρασκευή 20/03/2015

Μήπως καθαρίζετε την πιπίλα του παιδιού σας με το στόμα σας;

Πόσες μαμάδες έχουν καθαρίσει την πιπίλα του παιδιού τους με το στόμα τους, ειδικά όταν βρίσκονται έξω; Σίγουρα πολλές και ειδικά όταν ο γιατρός έχει πει τέλος η αποστείρωση.

Όσες λοιπόν το κάνατε ή το κάνετε καλώς το κάνετε. Σύμφωνα με το περιοδικό Pediatrics, σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, οι γονείς που καθαρίζουν τις πιπίλες των βρεφών τους πιπιλώντας τις πρώτα οι ίδιοι, μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών των παιδιών τους, εν συγκρίσει με τους γονείς που τις βράζουν και τις αποστειρώνουν!

Ποιος φοβάται τις ενέσεις; Μύθοι και αλήθειες για τον εμβολιασμό των παιδιών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια προλαμβάνουν περίπου 6.000.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ μόνο 1 στα 1.000 παιδιά παρουσιάζει οποιαδήποτε μορφή παρενέργειας.

Ωστόσο ορισμένοι γονείς επιμένουν να προτιμούν να εκθέσουν τα παιδιά τους στον κίνδυνο των ασθενειών, παρά στα αντισώματα των εμβολίων. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αστικούς μύθους και στην παραπληροφόρηση.

Περισσότεροι από τους μισούς νέους βασίζουν την σεξουαλική τους εκπαίδευση στην πορνογραφία

Μία βρετανική έρευνα που βασίστηκε σε δείγμα 2500 πρωτοετών φοιτητών έδειξε ότι το 60% εξ αυτών θα βασιζόταν στην online πορνογραφία για να πληροφορεί για το σεξ, παρόλο που το 75% των ίδιων ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι το πορνό μπορεί να οδηγήσει σε εξωπραγματικές θεωρίες. 

"Σκονάκια" και αντιγραφές μέσω... smartwatch!

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι σημερινοί εξεταζόμενοι έχουν πολύ καλύτερα εργαλεία στα χέρια τους για το τέλειο "σκονάκι" χάριν στα smartphones και εσχάτως στα smartwatches.

Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο

"Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο". Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στη συζήτηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στις 19.00, θα παρουσιαστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο παιδικό βιβλίο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ο Aναγνώστης".