Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Έκθεση παρακολούθησης της Συνθήκης του Μαρακές στις βιβλιοθήκες

Ποιες χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Μαρακές, η οποία καταργεί τους φραγμούς πνευματικών δικαιωμάτων που εμποδίζουν τη δημιουργία και την κοινή χρήση προσβάσιμων αντιγράφων έργων για άτομα με αναπηρία στα έντυπα, και πόσο μακριά έχουν προχωρήσει στην ευθυγράμμιση της εθνικής τους νομοθεσίας με τις διατάξεις της; Ακολουθούν στοιχεία από την τελευταία αναφορά παρακολούθησης της Συνθήκης του Μαρακές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions).

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την πρώτη τηλεκπαίδευση το 1998 στην Τήλο

Είναι άνοιξη του 1998, μία εποχή κατά την οποία ελάχιστα σπίτια στην Ελλάδα είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές – πολλώ μάλλον ιντερνέτ. Ο Κώστας Τσολακίδης φτάνει στις υπώρειες του λόφου του Μόντε Σμιθ, στο δυτικό τμήμα της πόλης της Ρόδου και επιβιβάζεται σε ένα ελικόπτερο.

Παιδιά: Τι κερδίζουν αν παίζουν με κούκλες

Μην υποτιμάτε τις κούκλες! Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Τα παιδιά που παίζουν με κούκλες μιλούν περισσότερο για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

“Klassens tid” ή όταν η Δανία διδάσκει την ενσυναίσθηση στα σχολεία της

Από το 1993 μέχρι σήμερα στα σχολεία στη Δανία, μια ώρα την εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο μάθημα «Klassens tid», το μάθημα της ενσυναίσθησης που αφορά στους μαθητές ηλικίας 6-16 ετών.

Η Δανία είναι μια από τις 2-3 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ευτυχία, η οποία από το 2012 καταγράφει τον σχετικό δείκτη σε 155 χώρες του κόσμου.

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Πώς θα γίνεται η εισαγωγή των υποψηφίων – Ποιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις

Αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα αποκτούν πρόσβαση οι υποψήφιοι στα μη κρατικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο. Η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μπούλινγκ: Τα θύματα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψύχωση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που υφίστανται μπούλινγκ από τους συνομηλίκους τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών επεισοδίων και εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που θεωρείται «κλειδί» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του συναισθήματος.

Η άνοδος των παιχνιδιών με τεχνητή νοημοσύνη στις ζωές των παιδιών

Ο κόσμος των παιδικών παιχνιδιών αλλάζει δραματικά με την άφιξη των παιχνιδιών και των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα καινοτόμα προϊόντα δεν είναι απλώς παιχνίδια, αλλά και εκπαιδευτικοί και συναισθηματικοί σύντροφοι για τα παιδιά. Χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως το GPT-3.5 και το GPT-4 της OpenAI, για να αλληλεπιδρούν με τρόπους που μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

«Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιών

Η Αδαμαντία και ο Σήφης γνωρίστηκαν ως φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη είχε μεγαλώσει στην Καβάλα κι εκείνος στα Χανιά.

Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους δίνοντας όρκο αιώνιας αγάπης. Οταν έληξε η περίοδος της φοιτητικής τους ζωής, ο επαγγελματικός στίβος τούς καλούσε πλέον να επιλέξουν για τόπο κατοικίας κάποια από τις γειτονιές της συμπρωτεύουσας.

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακά θρανία για την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου

Μαθητές όλων των ηλικιών από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ ξεκίνησαν και φέτος μαθήματα ποντιακής διαλέκτου «μπαίνοντας» στην ψηφιακή τάξη της φιλόλογου Γιώτας Ιωακειμίδου από τη Θεσσαλονίκη.

Παρουσίαση βιβλίου: "Παιδί, πόλη και σχεδιασμός"

Οι Εκδόσεις Κριτική, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, ο Σύλλογος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας "Πρωτοβουλία για το Παιδί" και το βιβλιοπωλείο "Ηλιοτρόπιο" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Γαρυφαλλιάς Κατσαβουνίδου "Παιδί, πόλη και σχεδιασμός" στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Έλλης 8, Βέροια) τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 6 μ.μ.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου στη ζωή των μαθητών, η ευθύνη και το χρέος των γονέων

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι εξελίξεις της τεχνολογίας στον τομέα της επικοινωνίας και της άμεσης πρόσβασης στην πληροφόρηση και τη γνώση, αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προόδου και εξέλιξης των κοινωνιών και έχουν καταγραφεί ως μια πραγματική επανάσταση που βελτίωσε τις συνθήκες ζωής, έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά και έκανε τη γνώση και την πληροφορία κτήμα περισσότερων ανθρώπων.