Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τι μπορείτε να λέτε όταν το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να ζητήσει να μείνει στο σπίτι και να μην πάει σχολείο. Μπορεί πολύ απλά να χρειάζεται μια μέρα ξεκούρασης, μια μέρα για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Αλλά αν το παιδί σας σάς ζητάει συχνά να μην πάει σχολείο, είναι σημαντικό να καταλάβετε το γιατί. Το πώς αντιδράτε μπορεί είτε να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να σας εξηγήσει, είτε να το κάνει να κλειστεί στον εαυτό του. Δείτε μερικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Bookshare, η μεγαλύτερη προσβάσιμη διαδικτυακή βιβλιοθήκη για τους αναγνώστες με αναπηρία

Το Bookshare είναι η σημαντικότερη διαδικτυακή βιβλιοθήκη για τους ανθρώπους με αναπηρία. Εξυπηρετεί αναγνώστες με πρόβλημα όρασης, δυσλεξία, εγκεφαλική παράλυση, μαθησιακές δυσκολίες, κ.λπ. Οι αναγνώστες έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 1.000.000 τίτλους σε αρκετές γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ρωσικά, τα αραβικά, τα σουηδικά, όχι όμως ακόμα τα ελληνικά. Το Bookshare μετρά πάνω από 350.000 εγγεγραμμένα μέλη διεθνώς και πάνω από 500 συνεργαζόμενους εκδότες. 

Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί που παλεύουν για τα «αόρατα» παιδιά

Η έναρξη μια σχολικής χρονιάς είναι συνήθως μια στιγμή γεμάτη χαρά και συγκίνηση. Όταν ένα παιδί που έφτασε ασυνόδευτο στην Ελλάδα καταφέρνει να εγγραφεί και να φοιτήσει στο σχολείο, αυτό το αίσθημα χαράς μοιράζεται ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους: στα ίδια τα παιδιά, τους συγγενείς τους που ζουν μακριά, σε όσους τα έχουν στηρίξει στη νέα τους πατρίδα. Ανάμεσα στους τελευταίους και μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών, οι Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί, που δικαίως μπορούν να καμαρώνουν για τα παιδιά που έχουν ‘υιοθετήσει΄.

ΥΠΑΙΘ: Τι αλλάζει στο σχολείο από φέτος

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στα σχολεία από φέτος δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση:

1) Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης: 

Από φέτος, αναφέρει το ΥΠΑΙΘ, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόζεται καθολικά σε όλους τους δήμους της χώρας. Κάθε παιδί 4 ετών πλέον φοιτά στο προνήπιο. 

2) Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο: Γενίκευση σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας:

Ειδική Αγωγή: Οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης ύλης μαθημάτων ΕΝΕΕΓΥΛ

Αναλυτικές οδηγίες του ΙΕΠ για όλα τα μαθήματα των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων - Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2021-2022.
Τις οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της ύλης μαθημάτων στο Γυμνάσιο του ΕΝΕΕΓΥ-Λ για το 2021-2022 κοινοποίησε στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας

Ανακοίνωση εγγραφών στο Δ.ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη

Κατά το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022 στο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη θα λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες:

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
Τεχνικός Χειριστής Η/Υ και τηλεφωνικών κέντρων, παροχής πληροφοριών και εξυπηρέτησης πελατών
Βοηθός Φυσικοθεραπείας

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web Designer/ Developer, Video Games)
Βοηθός Φυσικοθεραπείας

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης, στις παραπάνω ειδικότητες, να καταθέσουν αίτηση εγγραφής από Δευτέρα 06/09/2021 έως Δευτέρα 20/09/2021

Μελέτη διαΝΕΟσις: «Ανεξεταστέα» η Ελλάδα στην Εκπαίδευση Κατάρτιση Ενηλίκων

Απογοητευτικές κρίνονται οι επιδόσεις της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες που μετρούν την ποιότητα της Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ενηλίκων (ΕΚΕ) και των θεσμών της, συμπεραίνουν οι συντάκτες μελέτης της διαΝΕΟσις, με τη χώρα μας να συγκεντρώνει βαθμό μόλις 1,3 στα 5 σε αντίστοιχη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2019.

Η κακή αυτή επίδοση αφορά κάθε πτυχή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επισημαίνεται. Από την ποιότητά της, μέχρι το ενδιαφέρον των πολιτών και των εργοδοτών, την ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης, τα διαθέσιμα προγράμματα και τις σχετικές πολιτικές. Η χώρα κατατάσσεται, δε, τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην ίδια μελέτη.

Μαθαίνουμε στα παιδιά την τέχνη της σιωπής

Όλα όσα δημιουργούνται βγαίνουν από τη σιωπή. Οι σκέψεις αναδύονται από την ανυπαρξία που συνοδεύει ή δημιουργεί η σιωπή. Τα λόγια βγαίνουν από αυτήν τη φωνή. Η ουσία προκύπτει από το κενό. Όλη η δημιουργικότητα απαιτεί κάποια ακινησία. Η 9η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Μέρα Ησυχίας. Αφιερώστε λίγο χρόνο να απολαύσετε τον ήχο της σιωπής και μάθετε και στα παιδιά να εκτιμούν τα δώρα της ησυχίας.

Εγγραφές στο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Αγίας Παρασκευής (έως τη Δευτέρα 20/09/2021)

Σας ενημερώνουμε ότι κατά το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022 στο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Αγίας Παρασκευής θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες:

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΠΟΛΥΜΕΣΑ / WEB DESIGNER –DEVELOPER / VIDEO GAMES)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ- ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης, στις παραπάνω ειδικότητες, να καταθέσουν αίτηση εγγραφής από Δευτέρα 06/09/2021 έως Δευτέρα 20/09/2021

Κορωνοϊός: Πώς να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή στον δρόμο προς το σχολείο

Χιλιάδες παιδιά επιστρέφουν σήμερα στο σχολείο, αντιμέτωπα με προκλήσεις οι οποίες πέρυσι δεν υπήρχαν. Οι προκλήσεις αυτές οφείλονται στο στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός και το οποίο τις πρώτες 12 ημέρες του Σεπτεμβρίου οδήγησε στο νοσοκομείο πάνω από 5.000 παιδιά στη χώρα μας.

Πρώτη μέρα σχολείο – Ένα απολαυστικό και διαχρονικό κείμενο του Δημήτρη Ψαθά

Το κείμενο του Δημήτρη Ψαθά που δημοσιεύθηκε πριν από 90 χρόνια, στα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1931 – 1932, μοιάζει να γράφτηκε χθες.

Ξεκινά στα σχολεία εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία

Στην ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι: ανανεώθηκε η άδεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» που υλοποιούμε στα σχολεία, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαφορετικότητα.

Ανάπηρα άτομα συντονίζουν έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μαζί, προσεγγίζουν βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά, ως οι ενεργοί αυριανοί πολίτες, αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης.

Παγώνη: Με μάσκες έως την άνοιξη του 2022 - Μπορεί να έχουμε παιδιά στις ΜΕΘ

Ανησυχία και φόβο για το άνοιγμα των σχολείων λόγω πιθανής επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) , Ματίνα Παγώνη προσθέτοντας πως δύσκολα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες προστασίας πριν την άνοιξη του 2022.

Η κα Παγώνη τόνισε ότι τα αποτελέσματα του σημερινού ανοίγματος των σχολείων θα φανούν «σε περίπου 20 ημέρες». Το φοβάστε το θέμα; «Πάρα πολύ, όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε», απάντησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα «κάθε ημέρα και κάτι καινούργιο μας παρουσιάζει».

Εκδήλωση: Αρχές και τρόποι εκπαίδευσης για έναν σύγχρονο συμπεριληπτικό πολίτη

Θεσμοί: “Εκπαίδευση και υποστήριξη στον σύγχρονο πολίτη” (Περιβάλλον – Δικαιώματα – Πολυπολυτισμικές κοινωνίες)
Θεματική: “Αρχές και τρόποι εκπαίδευσης για έναν σύγχρονο συμπεριληπτικό πολίτη“


Ομιλήτριες:
1. Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ

Παιδική Δυσκοιλιότητα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει δυσκολία ή πόνος στην αποβολή των κοπράνων για πάνω από 2 εβδομάδες σε συνδυασμό με λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα.

Επιδημιολογικά είναι πολύ συχνή κατά την παιδική ηλικία καθώς και μετά την ηλικία των 65 ετών.
Στα βρέφη η δυσκοιλιότητα είναι κυρίως παροδική και οφείλεται σε διαιτητικά αιτία (προσθήκη στερεών τροφών, αλλαγές γαλάτων). Στα παιδιά, δυσκοιλιότητα θα εμφανίσει περίπου το 3-4% μετά το πρώτο έτος της ζωής τους και ως την ενηλικίωση τους.
Η συχνότητα των κενώσεων στα παιδιά αρχίζει να συμβαδίζει με τους μεγάλους μετά τα 4 έτη.

Άποψη: Χριστίνα Γαλανοπούλου - Τα «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» δεν θέλουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ε, και;

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ που θυμάμαι στη βιβλιοθήκη των γονιών μου ήταν ένα πράσινο δερματόδετο ογκώδες βιβλίο που απ’ έξω έγραφε η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Σεξ». Ποτέ κανείς από τους δυο ή από την υπόλοιπη οικογένεια δεν μου είπε να μην το ξεφυλλίσω. Κανείς δεν με μάλωσε ή δεν με απέτρεψε από το να κοιτάξω –και μια και δυο και τρεις φορές- τις απολύτως ιατρικά δοσμένες εικόνες της γυναικείας και της αντρικής ανατομίας εκείνου του βιβλίου. Υπήρχε πάντα εκεί, στα χαμηλότερα ράφια, προφανώς για να το φτάνω.

ΟΣΕΘ: Τροποποίηση δρομολογίων και νέα στάση για εξυπηρέτηση Σχολείων Ειδικής Αγωγής

Στην τροποποίηση των δρομολογίων τεσσάρων λεωφορειακών γραμμών, καθώς και στη δημιουργία μίας νέας στάσης για την επιβίβαση – αποβίβαση των επιβατών, προχώρησε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, στον Άγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά τρία Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Πρόκειται για ακόμη μία παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο στην οποία προχώρησε η διοίκηση του ΟΣΕΘ ανταποκρινόμενη στο αίτημα γονέων παιδιών που φοιτούν σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής σε περιοχή εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Εστίαση: Με rapid test η είσοδος σε κλειστούς χώρους για ανεμβολίαστους 12-17 ετών

Με την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών θα μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους εστίασης τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορωνοϊό, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ: «Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα καιμη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα».

Γυναίκα έφτιαξε κατασκήνωση με άλογα για παιδιά με καρκίνο

Όταν η Molly Reeser ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έπιασε δουλειά σε μια φάρμα εκτροφής αλόγων για να μπορεί πληρώνει τα δίδακτρα της. Εκεί γνώρισε ένα 10χρονο κορίτσι που έπασχε από καρκίνο, την Casey, και επειδή και οι δύο ήταν λάτρεις των ζώων, έγιναν γρήγοροι φίλες, διαβάζουμε στο Upworthy.

Δύο χρόνια αργότερα, η Casey πέθανε. «Όλοι οι εργαζόμενοι ήθελαν να κάνουν κάτι για να τιμήσουν τη μνήμη της», θυμάται η Molly. «Είδα από πρώτο χέρι πώς τα άλογα βοήθησαν την Casey και την οικογένειά της να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και ήξερα ότι υπάρχουν και άλλες οικογένειες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν»

Νέα διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα εκπαιδευτικό Γεωργία Μαραγκού

Η Γεωργία Μαραγκού, η δασκάλα που έχει καταφέρει να κάνει τα μαθηματικά ελκυστικά, θα βραβευθεί για το έργο της, ακόμη μία φορά, με μετάλλιο στη Γαλλία από τη Διεθνή Ακαδημία ASL, το οποίο απονέμεται σε όσους έχουν επιδείξει σε ύψιστο βαθμό και ποιότητα επιτυχή πορεία στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα.

Από τη Σουηδία στην Αμερική και από εκεί στην Ουρουγουάη και στο Παρίσι. Η εκπαιδευτικός που με την αγάπη της για το αντικείμενο που διδάσκει, τα μαθηματικά, έχει καταφέρει να διακριθεί με διεθνή βραβεία, να συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια, αλλά κυρίως να κατακτήσει μια θέση στην καρδιά των μαθητών της, οι οποίοι κάθε χρόνο παρακολουθούν εθελοντικά εκτός ωραρίου το εργαστήρι που ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού πριν από δέκα χρόνια.