Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Μαθαίνοντας τα χρήματα

Είναι τραγικό το γεγονός ότι τα παιδιά μας σε κάποια ΕΝΕΕΓΥΛ ακόμα και σήμερα διδάσκονται δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, με κακογραμμένα φυλλάδια και μέσα από ασκήσεις που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή. 

Πριν από δύο εβδομάδες η Α. ήρθε με ένα φυλλάδιο που περιείχε έναν πίνακα όπου πάνω σε κάθε στήλη υπήρχαν γραμμένα με το χέρι τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα και κέρματα και αριστερά σε μια στήλη τα ποσά που έπρεπε να σχηματίσει σημειώνοντας ποια χαρτονομίσματα/ κέρματα θα πάρει και πόσες φορές (βάζοντας ένα Χ στην κατάλληλη στήλη). 

Οι μαθητές θυμούνται ελάχιστα απ' όσα διδάσκονται. Υπάρχει λύση;

Είναι τυχαίο που η Μνημοσύνη στην αρχαιότητα ως θεά της μνήμης θεωρούταν ως η μητέρα των μουσών; Η μνήμη είναι το θεμέλιο της γνώσης. Αν αυτή είναι σαθρή τότε τα υπόλοιπα υλικά της γνώσης αποκολλώνται και κατακρημνίζονται. Οι λόγοι της αδύναμης μνήμης των μαθητών είναι πολλοί και πολυπαραγοντικοί αλλά δεν είναι το θέμα αυτού του κειμένου. Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται κάποιοι εμπειρικοί τρόποι που μπορούν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί και οι οποίοι πιθανόν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να μετατρέψουν τη μνήμη χρυσόψαρου σε μνήμη ελέφαντα. 

Play Safe: Ενα ψηφιακό παιχνίδι κατά της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

Ενα νέο ψηφιακό παιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το Play Safe, παρουσιάζουν το Κέντρο Διοτίμα και η UNICEF, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση.

To Play Safe, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, μαθαίνει σε άτομα εφηβικής ηλικίας να αναγνωρίζουν τη διαδικτυακή έμφυλη βία, είτε συμβαίνει στα ίδια είτε σε κοντινό τους πρόσωπο.

Οι έφηβοι έχουν τους λόγους τους να ανησυχούν για τη Δημοκρατία

Η εφηβεία σου δίνει ένα πλεονέκτημα: είσαι κύριος του χρόνου. Μπορείς να τον ορίσεις πιο εύκολα, διανοίγεται μπροστά σου ένας μακρύς ορίζοντας. Οι νέοι σήμερα, βεβαίως, βρίσκονται ενώπιον μίας σειράς προκλήσεων που αφορούν το ίδιο το μέλλον τους, όπως η κλιματική κρίση και οι ποικίλες απειλές κατά της Δημοκρατίας.

Αυτισμός – Σχιζοφρένεια: Έρευνα αποκαλύπτει παράγοντα «κλειδί» των νευρολογικών διαταραχών

Η σοβαρή φλεγμονή στην πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί κλινικά γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του φάσματος του αυτισμού αλλά και σχιζοφρένειας. Για πρώτη φορά, ωστόσο, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland ανακάλυψαν ακριβώς τον μηχανισμό που οδηγεί σε αυτό.

Οι ...Γλωσσοναύτες διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media

Την αποκαλούν «πόλη με τα χίλια χρώματα» -και όχι άδικα- αλλά μια ομάδα νέων ανθρώπων έχει βάλει στόχο να την αναδείξει και σε «πόλη με τις χίλιες γλώσσες». Ο λόγος για την Ξάνθη, που στις 20 και 21 Οκτωβρίου φιλοξενεί το 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media, το οποίο διοργανώνουν οι Glossonauts (Γλωσσοναύτες).

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πληρέστερο μέχρι σήμερα χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής χάρτη των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων, αποκαλύπτοντας περισσότερους από 3.000 τύπους – πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι στην επιστήμη. Ο άτλαντας του εγκεφάλου, ένα πρότζεκτ ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2017, έχει εντοπίσει περισσότερους από 3.300 τύπους εγκεφαλικών κυττάρων. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν μόνο μια αμυδρή ιδέα για το τι κάνουν τα νεοανακαλυφθέντα κύτταρα.

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για μετεγγραφές-μετακινήσεις ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ της χώρας, ότι από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 16.00 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης.

Μάθε, παιδί μου, γράμματα και ΚΑΡΠΑ

«Είναι απίστευτο το ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά για τις τεχνικές παροχής πρώτων βοηθειών. Απορροφούν σαν σφουγγάρι όλες τις πληροφορίες που τους δίνουμε και οι ικανότητές τους, ήδη μετά τα πρώτα μαθήματα, μας εντυπωσιάζουν». Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο Mass General, το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης –«ναυαρχίδα» της Ιατρικής Σχολής του φημισμένου πανεπιστημίου– συμμετέχει στην καμπάνια «Stop the bleed» – σταμάτησε την αιμορραγία δηλαδή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε Αμερικανούς όλων των ηλικιών, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν συμπολίτες τους.

Γεωργία Καλτσή: «Όταν άνοιξα τα μάτια μου μετά το κώμα έφαγα ''σφαλιάρα''