Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η διγλωσσία ενδέχεται να βοηθά τα παιδιά με Αυτισμό.

Το να μιλάει κανείς περισσότερες από μία γλώσσες μπορεί να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα σε παιδιά με Αυτισμό και μάλιστα όχι μόνο στον τομέα της επικοινωνίας. Τα δίγλωσσα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού παρουσιάζονται πιο ικανά να αλλάζουν ταχύτερα δραστηριότητες σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που μιλούν μια μόνο γλώσσα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο περιοδικό Child Development. 

Πρόσωπο: Αντρια Ζαφειράκου

Μια δασκάλα που έμαθε να χαιρετά καθημερινά τους μαθητές της σε 35 γλώσσες, σε ένα φτωχό σχολείο σε προάστιο του Λονδίνου, έχει επιλεγεί για το βραβείο του Παγκόσμιου Δασκάλου.

Η Άντρια Ζαφειράκου, 39 ετών επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες αιτούντες από όλο τον κόσμο για την εργασία της με παιδιά μεταναστών στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ.

Μεγαλώνοντας άνδρες

Οταν η κόρη µου πήγαινε στη Δ' Δηµοτικού, η δασκάλα της, μία από αυτές τις πεφωτισμένες εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να ευδοκιμούν στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, φώναξε όλους τους γονείς (αγοριών και κοριτσιών) να μας μιλήσει για την έμμηνο ρύση. «Ολοι πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας. Και οι γονείς των αγοριών. Στο προηγούμενο σχολείο που δίδασκα, ένα κορίτσι της Ε' Δημοτικού είχε υποστεί σκληρό bullying από αγόρια που την κορόιδευαν επειδή είχε περίοδο».

Τηλεόραση: Γιατί δεν πρέπει να βλέπουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Θεωρούμε πως τα παιδιά μας, ακόμα και τα πολύ μικρά που είναι σε προσχολική ηλικία, μπορούν να βλέπουν άφοβα τηλεόραση όταν πρόκειται για παιδικά προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Κι όμως! Δεν είναι μόνο θέμα προγράμματος.

Τα νήπια που βλέπουν τηλεόραση είναι πιθανότερο μετέπειτα σε εξελιχθούν σε εφήβους που παραλείπουν να φάνε πρωινό, προτιμούν ανθυγιεινά τρόφιμα και δεν έχουν καλές σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Preventive Medicine.

Για πρώτη φορά τα πρότυπα πειραματικά σχολεία της χώρας σε ένα Φεστιβάλ

Έρχεται το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Φεστιβάλ για 2η συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη φιλοξενώντας 350 εκθέτες απ' όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών και 100 σχολικές μονάδες και εκπαιδευτήρια απ'όλη την Ελλάδα

ΗΠΑ: 291 περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία από το 2013

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα παγκοσμίως όπου επαναλαμβάνονται περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες στη Φλόριντα. Ήδη φέτος έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά.

Πάνω από 350 εκατ. παιδιά ζουν σε εμπόλεμες ζώνες

Περισσότερα παιδιά παρά ποτέ ζουν σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες και διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν ακραία βία, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children), που χαρακτηρίζει τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά.

Tο νέο στέκι των Αθηναίων ακούει στο όνομα «Ανοιχτά Σχολεία»

Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί για 3η χρονιά το πρόγραμμα που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την καθημερινότητα στην πόλη

Πάρις Αξελός στο ελculture

Η ώρα ήταν περίπου 6. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα Τετάρτης, στα Πετράλωνα. Οι δρόμοι σκοτεινοί, οι οδηγοί απρόσεχτοι, τα βλέμματα των ανθρώπων, απρόσωπα. Πόσο συνηθισμένοι είμαστε στην «ασχήμια» που μας περιβάλλει; Και γιατί δεν κάνουμε τίποτα για να την πετάξουμε απ’ την καθημερινότητα μας;

Μαζί για το παιδί: «Η Σημασία της Συγγνώμης στην Οικογένεια»

Η «συγγνώμη» είναι μια λέξη μαγική που κρύβει μέσα της βάθος και έντονα συναισθήματα. Είναι μια λέξη που γεφυρώνει τους ανθρώπους, συνειδήσεις και ενδυναμώνει σχέσεις.

Ειδικό βάρος αποκτά όταν την λέμε στα παιδιά μας καθώς μέσα από αυτήν παραδεχόμαστε τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας αλλά και τις αδυναμίες μας. Είναι ένα ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο καθώς μαθαίνουμε στα παιδιά την ανάληψη της ευθύνης για την πράξη τους και τα βοηθάμε να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που απορρέουν από την πράξη ή συμπεριφορά, την αξία και την παραδοχή του λάθους και τις έννοιες της συγχώρεσης και της ειλικρίνειας.