Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Παραμύθια με τη Λήδα Βαρβαρούση: Ένας πολύ γλυκός... λύκος!


Σπουδές: Η νέα γενιά προχωρά «ανοχύρωτη» και οι γονείς «οδηγούν» τα παιδιά τους σε λάθος επιλογές

Με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι το 50% των επαγγελμάτων της επόμενης δεκαετίας δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, η νέα γενιά προχωρά προς το μέλλον φοβισμένη και με αγωνία όσον αφορά στον επαγγελματικό της προσανατολισμό. Οι μαθητές που προχωρούν προς το τέλος του λυκείου και προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο «κολυμπούν σε θολά νερά» όσον αφορά στις σπουδές που θα επιλέξουν αλλά και το επάγγελμα που θα τους οδηγήσει σε μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και έτσι περιορίζονται σε επαγγέλματα που θα τους στείλουν στην σίγουρη «αγκαλιά του δημόσιου τομέα» και σε ελάχιστα (5-10 παραδοσιακά επαγγέλματα (Γιατροί, δικηγόροι, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, Ένοπλες Δυνάμεις κ.α ).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προάγει την εκπαίδευση στην ψηφιακή πολιτειότητα

Οι πρώτες εβδομάδες μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι γεμάτες προκλήσεις για τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους. Αποτελούν όμως και μια ιδανική στιγμή για να βοηθήσουν τα παιδιά να σκεφτούν τι σημαίνει να είσαι υπεύθυνος πολίτης στο σημερινό πραγματικό και διαδικτυακό κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του «Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα» (Digital Citizenship Education[1]), το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε ειδικό φυλλάδιο με εύχρηστες οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε αυτοί να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν ψηφιακοί πολίτες* μέσω των διαδικτυακών και των εκτός διαδικτύου εμπειριών τους στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα.

Οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, βία στα σπίτια, στα σχολεία και στις γειτονιές….

Οι οικογένειες πασχίζουν καθημερινά με όλες αυτές τις ειδήσεις. Φέρνουν σε όλα τα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα στα παιδιά, που είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας καθώς ακόμα δεν έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς και τεχνικές διαχείρισης κρίσεων, αισθήματα άγχους, φόβου, θυμού και λύπης όπου και αν ζουν.

Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Και τα παιδιά ανατρέχουν στους γονείς τους για να νιώσουν ασφάλεια όταν διαταράσσεται η καθημερινότητα τους, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσεων .

Kαινοτόμα διαδικτυακά περιοδικά από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής

Kαινοτόμα διαδικτυακά περιοδικά από το Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής και το Ειδικό Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής
Στα παρακάτω links μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα διαδικτυακά περιοδικά που δημιούργησαν τα κάτωθι σχολεία κατά την περασμένη σχολική χρονιά.

Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με την αξιολόγηση μαθητών Β΄ και Γ΄ τάξεις Λυκείου όλων των τύπων

Έγγραφο με διευκρινιστικές οδηγίες του ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136/τΑ΄/3-8-2021) σχετικά με την αξιολόγηση μαθητών που φοιτούν στις Β΄ και Γ΄ τάξεις Λυκείου όλων των τύπων έστειλε ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Αλ. Κόπτσης.

Διαμαρτυρία ατόμων με αναπηρία έξω από το Υπ. Παιδείας στις 29 Σεπτέμβρη

Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022 στις 17:00 οι φορείς της Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αιτηθούν να γίνει συνάντηση με την Υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ή με μέλος της πολιτική ηγεσίας του υπουργείου.

«Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ειδικής αγωγής δεν έχει παρθεί, ενώ τα παιδιά με σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση κ.α. είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους λόγω της έλλειψης σχολικών νοσηλευτών στα γενικά αλλά και στα ειδικά σχολεία.

Έκθεση με κεραμικές καμπάνες από άτομα με αναπηρία

Δεκάδες κεραμικές καμπάνες, σε διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και σχέδια, αιωρούνται στο ηλιόλουστο εσωτερικό του οθωμανικού κτηρίου που ονομάζεται «τουρμπές» στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Ηχούν, καλούν και ζητούν κατανόηση, αγάπη και φροντίδα, καθώς είναι «πλασμένες» από χέρια παιδικά.

Π.Ε. Τυφλών Θράκης: Σε ισχύ η απόφαση για απαλλαγή από το αντίτιμο ύδατος των ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 80% χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το 16° πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ξάνθης (Δ.ΕΎ.Α.Ξ.) σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2022

Αρ. Απόφασης: 172/2022 που αφορά την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 42/2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης για την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου για ευπαθείς ομάδες.

Σχολεία: Με γοργά βήματα η αξιολόγηση

Πολιτικό μήνυμα ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων δεν θα «νερωθεί» ενόψει της προεκλογικής περιόδου στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την απόφασή της να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου προς τα σχολεία. Την ίδια στιγμή, οι φάκελοι των αξιολογήσεων των μαθητών και των σχολικών μονάδων την περασμένη σχολική χρονιά βρίσκονται προς μελέτη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τα δύο θεσμικά όργανα την κατάθεση προτάσεων με βάση τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων.