Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

17 τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να γράφει το όνομά του.

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά «επιτεύγματα» του μικρού παιδιού στα μάτια της οικογένειάς του, του ίδιου, αλλά και των συνομηλίκων του είναι το γράψιμο του ονόματός του. Ποιος δεν έχει χαμογελάσει όταν ένα γεμάτο περηφάνια πιτσιρίκι φέρνει τη ζωγραφιά του από το νηπιαγωγείο με το όνομά του να πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της σελίδας; «Γράψε και το όνομά σου» είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μετά τα ενθουσιώδη μπράβο κάθε μουντζουρίτσας που έρχεται από τους λιλιπούτειους καλλιτέχνες. Είναι όμως τόσο εύκολο να μάθει κανείς να γράφει το όνομά του; Ίσως ναι για την Άννα, αλλά αν ρωτήσετε τον Αλέξανδρο έχει άλλη άποψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να γράφουν το όνομά τους χωρίς να τα πιέσουμε και να τους δημιουργήσουμε αρνητικά συναισθήματα για τη γραφή;

Η Oracle στηρίζει την ώθηση των κοριτσιών στην επιστήμη των υπολογιστών

Ολοένα μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην πολυετή προεργασία που απαιτείται για να σπουδάσει κανείς την επιστήμη των υπολογιστών, αλλά και άλλες φυσικές επιστήμες και μαθηματικά. Η Oracle θα συνδράμει το Let Girls Learn, μια πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης για να ωθήσει περισσότερα κορίτσια, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, στην λεγόμενη εκπαίδευση STEM.

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα

Πριν από την κρίση η εκπαίδευση στην Ελλάδα λειτουργούσε χωρίς κάποιον μηχανισμό αξιολόγησης που να παρέχει κίνητρα για αποδοτική και οικονομική χρήση των πόρων. Έτσι, η οικονομική κρίση έπληξε έναν τομέα ήδη αναποτελεσματικό, κοστολογικά υπερδιογκωμένο και με χαρακτηριστικά άνισης πρόσβασης, οδηγώντας σε κατακόρυφη αύξηση των ελλείψεων σε υλικά, εγκαταστάσεις και προσωπικό.

Παρέλαση, προσευχή με απόφαση σχολείου

Λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και ανάθεση της απόφασης για κρίσιμα θέματα, όπως οι παρελάσεις και η πρωινή προσευχή των μαθητών, στη... σχολική κοινότητα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Οσο για την απώλεια ενός μισθού για τους νυν αναπληρωτές, ο κ. Φίλης υπέδειξε ως «ένοχο» το υπουργείο Οικονομικών.

Ένας πανέμορφος λαχανόκηπος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας

Η ποιότητα της μάθησης εξαρτάται από τον βαθμό συμμετοχής των παιδιών στις μαθησιακές διαδικασίες. Όταν το όραμα του δασκάλου ξεφεύγει από τη στείρα εκπαιδευτική διαδικασία και αγγίζει τομείς που για χρόνια είχαν εκλείψει, όπως ο πρωτογενής τομέας, που υπήρξε ο ζωοδότης για πολλές γενιές Ελλήνων, τότε σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε μελλοντικούς πολίτες με ανοιχτά μυαλά και μάτια προς όφελος πάντα της κοινωνίας μας.

Κομοτηνή:Μικρές μαθήτριες, μεγάλα ταλέντα

Έναν ξεχωριστό τρόπο να στείλουν μήνυμα αγάπης και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της σωστής διατροφής έστειλαν δύο μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την Κομοτηνή. Έναν τρόπο με πολύ ταλέντο, χρώματα, έμπνευση και δημιουργία. Η Νικολέτα Σιδερά και η Κυριακή (Ύρια) Γκαράνη κατάφεραν το δικό τους μικρό «θαύμα» σκορπώντας χαμόγελα σε γονείς, δασκάλους, φίλους και συμμαθητές.

Πρέπει να πλένουμε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουμε στα παιδιά

Συχνά συμβαίνει να αγοράσουμε κάποιο ρούχο και από τον ενθουσιασμό μας να θέλουμε να το φορέσουμε αμέσως πριν το πλύνουμε. Αυτό όμως είναι λάθος και αν το έχετε κάνει, σίγουρα δε θα πρέπει να το επαναλάβετε στο μέλλον.

Τα αντιβιοτικά σε παιδιά έως τριών ετών «ύποπτα» για ασθένειες

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά έως τριών ετών έχει ως συνέπεια να γίνονται άνω-κάτω τα μικρόβια που ζουν στο έντερό τους ανοίγοντας την «πόρτα» σε ασθένειες, συμπεραίνουν δύο νέες αμερικανο-φινλανδικές επιστημονικές έρευνες.

Αυτή η απορρύθμιση και η μείωση της «βιοποικιλότητας» του οικοσυστήματος του μικροβιώματος έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 1 (παιδικός), η παχυσαρκία, το άσθμα, οι αλλεργίες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά.

Ημέρα Προσφύγων -Τα προσφυγόπουλα στο Σχιστό και το δέντρο των ευχών τους

Τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στον καταυλισμό στο Σχιστό στην Ελλάδα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.