Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

2 Μαΐου 1976 Η εξέγερση των τυφλών: Η μαρτυρία τού Βασίλη Τσούπρα, προέδρου της συντονιστικής επιτροπής του Αγώνα των Τυφλών


Ο Βασίλης Τσούπρας, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Αγώνα των Τυφλών του 1976, θυμάται την ιστορία και καταθέτει τη μαρτυρία του για τον αγώνα που άλλαξε τη ζωή όχι μόνο των τυφλών αλλά και όλων των αναπήρων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών (Deaflympics)


Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης  των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών που διεξάγονται στη Βραζιλία και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαϊου 2022. 

Κως: Το πεντάστερο ξενοδοχείο που σχεδίασαν μαθητές – Εμπνευσμένο από τα… Χόμπιτ

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο εμπνευσμένο από το «Χόμπιτ» του παραμυθένιου κόσμου του Τόλκιν, σχεδίασαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αντιμάχειας στην Κω, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό Junior Achievement Greece. 

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης μαθητικής επιχείρησης “παντρεύει” το luxury με το eco friendly και παρόλο που η πολυτέλεια είναι ορατή σε κάθε σημείο της τουριστικής μονάδας Middle Earth Resort, το οικολογικό αποτύπωμά της είναι σχεδόν μηδενικό.

Αυτισμός… Τα φτερά των παιδιών και τα μάτια μας

Ενα στα 68 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού παγκοσμίως. Βέβαια μιλάμε για ένα τεραστίου εύρους φάσμα. Ο αυτισμός είναι εφ’ όρου ζωής, δεν θεραπεύεται και η επιστήμη δεν έχει λύσει τον «γρίφο» της παρουσίας του. Οταν ξεκίνησα την έρευνα για την «Κεραία» μου, την τηλεοπτική εκπομπή-«τάμα» μου, η ψυχή μου αρχικά κοντοστάθηκε στους γονείς, στον αγώνα τους, ιδίως στις μητέρες. Πώς το είπε η Αδα Σταματάτου, η μητέρα του Γιάννη, που αφοσιώθηκε στον ιερό σκοπό τού να μεταφέρει στους ανθρώπους το πώς συμπεριφέρεται ένας αυτιστικός ώστε να αναγνωρίζεται και να διευκολύνεται η ζωή του σε έναν κόσμο που του φαίνεται ακατανόητος, οπότε και τον τρομάζει, τον αγχώνει; «Η αναπηρία γίνεται τραγωδία όταν δεν μπορούν κράτος και πολίτες να διευκολύνουν την καθημερινότητα του αναπήρου». Με συγκίνησε βαθιά η ένωση γονιού-παιδιού. 

Οι μαθητές από το Διδυμότειχο και οι «Ζωομπουκίτσες»

Τριάντα δύο μαθητές, μια ιδέα, ένας στόχος: η παραγωγή υψηλής ποιότητας ζωοτροφών για κατοικίδια και οικόσιτα ζώα, με καινοτόμες πρακτικές και με την αξιοποίηση περισσευμάτων και υπολειμμάτων τροφίμων, πάντοτε με πίστη στις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Με αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης», των τομέων Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος και Διοίκησης Οικονομίας, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον πανελλαδικό διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης του Junior Achievement Greece.

Στιγμές καθημερινού μισαναπηρισμού, του Αντώνη Ρέλλα

Ο ΟΑΣΑ με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τοποθετεί σε συνεργασία με δήμους πλατφόρμες/προεξοχές σε στάσεις αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του συνόλου των επιβατών λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και των ανάπηρων καθώς και των εμποδιζόμενων προσώπων.

Οι νέες προεξοχές έχουν εγκατασταθεί ήδη σε 74 στάσεις σε Αθήνα, Άγιο Δημήτριο, Καλλιθέα, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ζωγράφου, Ηλιούπολη και Μοσχάτο.

Οκτάχρονη έχασε το δάχτυλό της ενώ έκανε τσουλήθρα

Ένα ανήλικο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι την ώρα που έπαιζε σε τσουλήθρα παιδικής χαράς στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής, στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το γερμανικό προξενείο.

Η Σιγκαπούρη υπερασπίζεται την απόφαση εκτέλεσης Μαλαισιανού με νοητική στέρηση

Οι Αρχές της Σιγκαπούρης υπεραμύνθηκαν της δικαστικής απόφασης για την εκτέλεση ενός Μαλαισιανού με νοητική υστέρηση, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, δίνοντας τη δική τους απάντηση στις διεθνείς επικρίσεις που δέχτηκαν. 

Ο 34χρονος Ναγκαέντραν Νταρμαλίνγκαμ είχε συλληφθεί το 2009 για διακίνηση μικροποσότητας ηρωίνης (42 γραμμαρίων) στην πόλη-κράτος, όπου η νομοθεσία για τα ναρκωτικά συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες ανά τον κόσμο. Καταδικάστηκε στην εσχάτη την ποινών το 2010 και προσφάτως εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού, καθώς οι μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες του και οι εκκλήσεις για επιείκεια δεν απέδωσαν καρπούς. 

Η Εθνική Κωφών γυναικών στοχεύει σε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στους Deaflympics

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών κάνει περήφανη την Ελλάδα σε κάθε διεθνή διοργάνωση και αυτό θα επιχειρήσει και στους φετινούς Deaflympics που θα διεξαχθούν στη Βραζιλία. Στεφανία Πατέρα και Χρύσα Βεράνη μίλησαν στο SPORT24 για την προετοιμασία τους, τη στήριξη της ομοσπονδίας και το στόχο να φέρουν και πάλι το χρυσό στους Ολυμπιακούς.