Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Γιώργος Δαμιανος: Αναζητώντας το σύγχρονο Καιάδα

Λίγες σκέψεις με την ευκαιρία των Special Olympics 2011

Ο Καιάδας ήταν ένας γκρεμός, κοντά στην αρχαία Σπάρτη, που κατά την παράδοση οι Σπαρτιάτες πέταγαν τα ανάπηρα παιδιά τους, για να εξασφαλιστεί η ευγονική για τη φυλή τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποδειχτεί, επίσημα, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και ούτε γνωρίζουμε με ακρίβεια, που βρισκόταν ο Καιάδας. Λίγο, άλλωστε, μας ενδιαφέρει. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο ίσχυε στη Σπάρτη, μήπως, τελικά, οι Σπαρτιάτες ήταν ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους άλλους; Μήπως στη σύγχρονη κοινωνία των φιλάνθρωπων και των ελεημόνων λειτουργεί συστηματικά ένας απάνθρωπος “Καιάδας”, που οδηγεί στο θάνατο, φυσικό και κοινωνικό χιλιάδες συμπολίτες μας; Ας ρίξουμε μια ματιά στο σήμερα και ας προσπαθήσουμε να δούμε, που ακριβώς βρίσκεται ο “σύγχρονος Καιάδας”.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τμήμα Παιδικών Βιβλιοθηκών

Το δίκτυο του Τμήματος Παιδικών Βιβλιοθηκών περιλαμβάνει έξι (6) Παιδικές Βιβλιοθήκες, την Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη, και την Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για χώρους εξ αρχής σχεδιασμένους αποκλειστικά για παιδιά, σε όλες τις λεπτομέρειες.

XV Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου

Η XV Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου ξεκινά με συνδιοργανωτές τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μαρτσέλο Ντ' Ορτα: Ο δάσκαλος που ακόμη μαθαίνει

Εμείς οι μεγάλοι ονειρευόμαστε ακόμα το σχολείο, κι όταν το ονειρευόμαστε, στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι.
Εξετάσεις, έλεγχοι, μακρόστενοι διάδρομοι και το αυστηρό βλέμμα του καθηγητή.
Δεν το φαντάζομαι έτσι το ιδανικό σχολείο.

Επιχείρηση «χελιδόνι» στη Χαλκίδα

Η ώρα ήταν περίπου 10:30 το πρωί όταν τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι ένα χελιδόνι είχε παγιδευτεί σε μία οικοδομή δίπλα στο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας.
Συγκεκριμένα το πουλάκι, άγνωστο πως, είχε μπερδευτεί μ΄ένα σχοινί και δεν μπορούσε να ξεφύγει. Η μία φτερούγα του είχε ακινητοποιηθεί δεμένη στο σχοινί και το χελιδόνι χτυπούσε μάταια την άλλη φτερούγα προσπαθώντας να διαφύγει.

GRedu - Ηλεκτρονικό περιοδικό

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό φτιαγμένο από τα Εκπαιδευτικά Ιστολόγια του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Διαβάστε το!!!

Συνέδριο: «Εκπαίδευση και Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων»

Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνιας και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση και Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων».

Σεμινάριο για συνοδούς σε κατασκηνώσεις

Η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος διοργανώνει σεμινάριο για συνοδούς ατόμων με αναπηρίες σε κατασκηνώσεις κατά το διάστημα 16-25/05/2011. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 13/05, όπισθεν ανωτάτης σχολής πολέμου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2310489247.

Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου "Ελπίδα"

Η μονάδα Αυτιστικού Παιδιού "ΕΛΠΙΔΑ" ιδρύθηκε το 1980, από τον φιλανθρωπικό σύλλογο Γονέων και Φίλων του Ειδικού Παιδιού "ΕΛΠΙΔΑ" και είναι μέλος της 'Ευρωπαϊκής Οργάνωσης 'ΆUΤΙSΜΕ-ΕURΟΡΕ".

Το τραγούδι της μανούλας!


 
Το τραγούδι αυτό το έχουμε αναρτήσει πάλι στο παρελθόν, αλλά...
Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες (και στη δικιά μας!) για χθες, σήμερα, αύριο και κάθε μέρα!