Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Τα παιδιά που «άνθισαν» στην πανδημία.

Για τα περισσότερα παιδιά τα 2 τελευταία χρόνια ήταν μια μεγάλη ή μικρή καταστροφή. Όχι όμως και για τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης ήταν ένα από τα ελάχιστα παιδιά που στην πανδημία των κλειστών σχολείων και της ζωής μέσα από την οθόνη «άνθισε».

Θεσσαλονίκη: Αρχιτεκτόνισσα πουλάει εξοπλισμό για το παραολυμπιακό άθλημα Boccia μέχρι και στη Χαβάη

Είναι Ελληνίδα αρχιτέκτονας και από τους ελάχιστους ανθρώπους παγκοσμίως, που μπορεί να φτιάξει από το μηδέν τον εξοπλισμό για αθλητές και αθλήτριες του boccia, ενός παραολυμπιακού αθλήματος, που παίζεται από άτομα με σπαστική τετραπληγία και μυοπάθεια. Πρόκειται για την 37χρονη Ελευθερία Καστρινάκη, απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με διδακτορικό στην ειδική αγωγή.

2ο εξ αποστάσεως Σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα: «Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σε θέματα έμφυλης ισότητας»

Σε συνέχεια του 1ου σεμιναρίου με τίτλο «Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σε θέματα έμφυλης ισότητας», οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ημαθίας (δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων) διοργανώνουν το 2ο σεμινάριο επιμόρφωσης πάνω στο θέμα με τις παρακάτω εισηγήσεις. 

7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας

Σεμινάριο ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα)

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει κύκλο έξι (6) εξ αποστάσεως επιμορφωτικών σεμιναρίων, με θέμα:

«Οργάνωση & ΔΕΠ-Υ: κατανόηση και παρέμβαση στην προσοχή και στη συγκέντρωση»

Πρόσκληση για συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων.


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και ο πολιτιστικός & μορφωτικός σύλλογος «Λυρικός Μικρός Πλανήτης» διοργανώνουν το «Θεσστιβαλάκι» το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στο «Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας» φιλοδοξώντας να το καθιερώσουν ως ετήσιο θεσμό. Απευθύνεται σε παιδικές θεατρικές ομάδες πολιτιστικών και Μορφωτικών συλλόγων καθώς και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που δεν είναι σχολείο. Η κάθε ομάδα μπορεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση της επιλογής της διάρκειας 10΄- 60΄. Απαραίτητη προϋπόθεση η ηλικία των παιδιών να είναι 6-12 ετών. 

Η θετική πλευρά ενός «+1» χρωμοσώματος στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το σκληρό δίλημμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες και τα ζευγάρια που μαθαίνουν ότι το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο έχει Σύνδρομο Down οδήγησε τον ερασιτέχνη σκηνοθέτη από τη Θεσσαλονίκη Αργύρη Λιάπη στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «+1», που θα προβληθεί στην πλατφόρμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20 Μαρτίου 2022).

Πώς μπορούν να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ψυχολόγος εξηγεί

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας με πρωτόγνωρους φόβους και περιορισμούς, η ανθρωπότητα υποβάλλεται και σε δεύτερο σοκ που στιγματίζει συνειδήσεις και τραυματίζει ψυχές. Η υφήλιος τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί συγκλονισμένη τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία που ήρθαν μάλλον αναπάντεχα, αφού ήταν δύσκολο να προβλεφθεί ότι θα αντικρύσει και πάλι τέτοιες εικόνες. Η φρίκη του πολέμου εκτυλίσσεται όχι πλέον μόνο μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων αλλά και εκείνες των έξυπνων συσκευών κάτι που κάνει την θέαση πολύ πιο άμεση και συνεπώς ακόμα πιο τραυματική.

WEBINAR: Δομημένη διδασκαλία για άτομα με αυτισμό: Θεμελιώδεις έννοιες, αρχές και εφαρμογές σε σχολικά πλαίσια

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 το 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με θέμα "Δομημένη διδασκαλία για άτομα με αυτισμό: Θεμελιώδεις έννοιες, αρχές και εφαρμογές σε σχολικά πλαίσια"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Podcast: Mια διατροφολόγος εξηγεί γιατί μεγαλώνει το παιδί της ως vegan

Η Άννα Κόκορη μιλά με τη vegan διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου για τα οφέλη της vegan διατροφής στα παιδιά αλλά και για όλους τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τον βιγκανισμό.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασπάζονται τον βιγκανισμό θέλοντας με αυτό τον τρόπο να μη συμμετέχουν στην κακοποίηση των ζώων και του περιβάλλοντος. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο vegan τρόπος ζωής και η αποχή από το κρέας και τα ζωικά παράγωγα θεωρείται ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Πολλοί το ακολουθούν ως μια διατροφική επιλογή και για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Απαγόρευση αγοράς τσιγάρων εφ' όρου ζωής για όσους γίνουν 14 το 2027, σχεδιάζει η Νέα Ζηλανδία

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να απαγορεύσει στους νέους να αγοράζουν τσιγάρα εφ’ όρου ζωής, εισάγοντας έτσι- εφόσον προχωρήσει- στην υιοθέτηση του πλέον αυστηρού μέτρου παγκοσμίως για την εξάλειψη του καπνίσματος.

Κομοτηνή: Οι μαθητές γνωρίζουν τη δημοτική βιβλιοθήκη και την τοπική ιστορία

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία στα σχολεία και να συστήσουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στους μαθητές, ξεκινούν πρόγραμμα πρωινών ξεναγήσεων στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Η 10Αcademy για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μέσω του Τζάμπολ Αγάπης

Άλλη μια χρονιά που η 10Αcademy συνεργάζεται με το Τζάμπολ Αγάπης για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι μια δράση με υπεύθυνο το προπονητή της Ακαδημίας Κλεόβουλο Ταϊτζόγλου όπου τα παιδιά μια φορά την εβδομάδα (ημέρα Σάββατο) κάνουν προπόνηση στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας μας.

Άποψη: Ν. Κωνσταντόπουλος "Η πρόληψη και η αποτροπή διά της αγωγής και της παιδείας"

Η δολοφονία του Αλκη και όσα άλλα θλιβερά συνέβησαν στη συνέχεια (µε πιο πρόσφατο το πανό του αίσχους στην Τούµπα) επανέφεραν, µε δραµατικό τρόπο, ένα αίτηµα πολλών ανθρώπων του αθλητισµού. Ο Αρης Αλεξανδρής, σε εµβριθή ανάλυση στην «Κ», για άλλο θέµα, τονίζει ότι «αυτό που επείγει να κάνουµε είναι µια µεγάλη επένδυση στη σεξουαλική αγωγή». Και ο αναγνώστης µας, Αλέξανδρος Γλυνός, σε επιστολή του προτείνει την εισαγωγή στο δηµοτικό της Αγωγής του Πολίτη.