Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Γιατί τα παιδιά με δυσκολίες στις εκτελεστικές λειτουργίες δυσκολεύονται να ξεκινήσουν εργασίες

Τα περισσότερα παιδιά έχουν άλλα πράγματα που θα προτιμούσαν να κάνουν αντί για τις σχολικές εργασίες τους και τις δουλειές του σπιτιού. Αλλά έχουν επίσης την ικανότητα να αφήνουν αυτά τα πράγματα στην άκρη και να ασχολούνται με τις υποχρεώσεις τους όταν πρέπει.

Αυτό δεν ισχύει για πολλά παιδιά με δυσκολίες στις εκτελεστικές λειτουργίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Για αυτά, η έναρξη μιας εργασίας που δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι δύσκολη. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και αδύνατη χωρίς υπερβολική προσπάθεια και ισχυρό κίνητρο.

Ετοιμάζοντας τους σασμούς της σχολικής αυλής

Υπήρξε µια περίοδος στα πρώτα της γυµνασιακά χρόνια, που η Μαρία Αµπαζάι δεν µπορούσε να ηµερέψει τον θυµό της. Θυµάται ότι θα τσακωνόταν στα θρανία ακόµη και για την πιο ασήµαντη αφορµή, όπως το ποιος θα κάτσει πλάι της. «Ισως επειδή υπήρχαν κι άλλα παιδιά που αντιδρούσαν έτσι να ήµουν κι εγώ τόσο επιθετική», λέει τώρα στα 25 της χρόνια, κοιτάζοντας µε άλλη µατιά εκείνα τα ξεσπάσµατα. «Είναι πιο εύκολο όταν έχεις μια βίαιη παρέα να βγάλεις και περισσότερη βία».

Μεταδοτικότητα του εκπαιδευτικού: Να καταλαβαίνουν και οι άλλοι εκτός από τον ίδιο

Αδιαμφισβήτητα, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός εκπαιδευτικού είναι η μεταδοτικότητα. Από την μία, υπάρχει η μεταδοτικότητα με τον εκπαιδευτικό στη θέση του πομπού ο οποίος μεταδίδει γνώση στο μαθητή και από την άλλη υπάρχει και η μεταδοτικότητα με τον εκπαιδευτικό στη θέση του δέκτη οποίος δέχεται πολύτιμη γνώση-ανατροφοδότηση από τον μαθητή. Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάινλαϊν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν ένας διδάσκει, δύο μαθαίνουν».

Η Λωξάνδρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο

Η Λωξάνδρα Λούκας (Lloxy) έγινε η πρώτη γυναίκα με σύνδρομο Down που έπαιξε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η ταλαντούχα ηθοποιός συμμετείχε τον Αύγουστο του 2023 στην παράσταση «Τρωάδες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Παράλληλα, συγκίνησε τους τηλεθεατές με την εμφάνισή της και την ξεχωριστή της ερμηνεία, στην σειρά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, «Ο Γιατρός», μέσα από την οποία έστειλε ένα δυνατό μήνυμα ενθάρρυνσης και συμπερίληψης.

Ο Κήπος με τ’ αγάλματα: H πρώτη έγχρωμη παιδική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ

Πριν 42 χρόνια (στις 10/1/1981) προβλήθηκε για πρώτη φορά «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» από την ΕΡΤ. Πρόκειται όχι μόνο για τo πρώτo παιδικό σήριαλ παραγωγής ΕΡΤ αλλά συνάμα και για την πρώτη έγχρωμη παιδική τηλεοπτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης.

Γιατί η βία έλκει τα νέα παιδιά;

Το προφίλ, οι παράγοντες και ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου: Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.

— Τι κρύβεται πίσω από τις παραβατικές συμπεριφορές; Και ποιο θα λέγαμε ότι είναι το προφίλ των νέων που έλκονται σήμερα από τη βία;

Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας Δημοσίων Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής

Δημοσιεύθηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ειδικής Αγωγής.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Μελέτη: Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στην αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών

Η αναζήτηση της εξατομικευμένης ιατρικής αποτελεί κρίσιμο στόχο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια. Όμως, μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Γέιλ, κατέδειξε ότι τα μαθηματικά μοντέλα που είναι σήμερα διαθέσιμα για την πρόβλεψη των θεραπειών έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Πρόγραμμα Τουρισμός αλλά όχι για όλους: πολλά άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός αν δεν αλλάξει

Επιστολή σχετικά με προβληματικά σημεία της ΚΥΑ «Πρόγραμμα “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” έτους 2024» ΦΕΚ Β 79/8-1-2024 απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στους αρμόδιους υπουργούς που την υπογράφουν.

Μαθήτρια που «κερδίζει 122.000 ευρώ το μήνα» συνταξιοδοτείται στα… 11 της χρόνια

Ένα 11χρονο κορίτσι που έχει βγάλει χιλιάδες ευρώ από την πώληση παιχνιδιών αποφάσισε ότι είναι έτοιμη να αποσυρθεί και να ξεκουραστεί.

Η Pixie Curtis είναι η κόρη της γκουρού των δημοσίων σχέσεων Roxy Jacenko και προφανώς έχει ήδη βγάλει χιλιάδες λίρες πριν ακόμη γίνει έφηβη μέσω της εταιρείας της με αξεσουάρ, Pixie Bows.