Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Προβολή: Δαχτυλοκουκλάκι αγελαδίτσα... με βελονάκι



Ο ύπνος βοηθάει τους εφήβους να ελέγχουν το βάρος τους

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν επιπλέον κιλά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος βοηθάει τους εφήβους να διατηρούν το βάρος τους σε κανονικά επίπεδα.

«Χημικά» προβλήματα συμπεριφοράς στα κορίτσια

Τα κορίτσια που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα του χημικού δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) πριν από τη γέννησή τους εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σύγκριση με όσα εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα του χημικού. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη η οποία διεξήχθη σε 244 γυναίκες που ζούσαν στην περιοχή του Σινσινάτι.

Ξένια Καλογεροπούλου: Μικρή Πόρτα ετών 40!

Η Μικρή Πόρτα, η ιστορική παιδική σκηνή κλείνει τα 40 της χρόνια και το γιορτάζει με μια εξίσου ιστορική παράσταση, τον Οδυσσεβάχ, με συντελεστές που αποτελούνται μόνο από νέους και ταλαντούχος καλλιτέχνες. Η Ξένια Καλογεροπούλου μιλάει στο Culturenow για τα σαράντα χρόνια της Μικρής Πόρτας, αλλά και την παράσταση ορόσημο στη ιστορία της.

Εργαστήρι Τυπογραφίας για παιδιά

"Από τη σκέψη στη λέξη και από τον τσίγκο στο χαρτί"

Με αφορμή την έκθεση χαρακτικών του Ισπανού Goya το Τελλόγλειο συνδιοργανώνει με την ομάδα καλλιτεχνών SourLiBoom εργαστήρι τυπογραφίας για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών. Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της τυπογραφίας και να τα εξοικειώσει με την ελεύθερη εικαστική και λογοτεχνική έκφραση.

Βόλτα στον Κέδρινο Λόφο!!

Η συντριπτική πλειοψηφία από τα λίγα τετραγωνικά πράσινου που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης ανήκει στον Κέδρινο Λόφο ή στο Σέιχ Σου, όπως ονομαζόταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το δάσος καταλαμβάνει τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι το δρόμο Επταπυργίου - Ασβεστοχωρίου και η ιστορία της δημιουργίας του είναι τόσο περιπετειώδης όσο περιπετειώδεις είναι η πορεία και η παρουσία του στο χρόνο.

Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών

Η Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών, είναι μια συνεργασία οργανισμών, με στόχο την κάλυψη του κενού ανάμεσα στα δύο φύλα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θέλει επίσης να εξασφαλίσει πως μέχρι το 2015 όλα τα παιδιά θα μπορούν να φοιτούν στο Δημοτικό κι όλα τα αγόρια και τα κορίτσια θα έχουν ίση πρόσβαση σε ελεύθερη και ποιοτική εκπαίδευση. Η Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών  ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2000.
Μην παραλείψετε, όταν επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας, να μεταφορτώσετε και να μελετήσετε τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Πανελλαδικές µε νέο σύστηµα

Νέο σύστηµα Πανελλαδικών µε «διπλές» εξετάσεις την ίδια ηµέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο παρουσιάζει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Παιδείας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόµενη εβδοµάδα, ωστόσο όλες οι καινούργιες πλευρές του νέου συστή µατος βρίσκονται ήδη στη διάθεση του «Βήµατος» που τις παρουσιάζει σήµερα. Το νέο εξεταστικό σύστηµα, το οποίο θα εφαρµοστεί από το 2014, εντάσσει στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών τα ίδια τα πανεπιστήµια, διατηρώντας ωστόσο στο παιχνίδι και την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναµορφωθεί. Ετσι µε νέα σύνθεση, πιθανότατα λιγότερα µέλη και µε νέο όνοµα η ΚΕΕ θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο, και µάλιστα όχι µόνο για τα θέµατα των Πανελλαδικών.

Αρχίζει εντός των ημερών το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα DEMOCOPHES στην Κύπρο

Με σκοπό να καθοριστούν τα επίπεδα ορισμένων σημαντικών περιβαλλοντικών ρύπων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, αρχίζει εντός των ημερών και στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα DEMOCOPHES. Στη μελέτη θα λάβουν μέρος παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών και οι βιολογικές ή θετές τους μητέρες.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η εμφύτευση ενός εμβρύου δεν μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Η εμφύτευση ενός εμβρύου στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) δεν μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού, αλλά σίγουρα μειώνει το ποσοστό των ζευγαριών που αποκτούν δίδυμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της μητέρας και των κυημάτων.