Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Κόμικ: Γιατί οι απαγωγές από εξωγήινους γίνονται βράδυ...


Έρευνα – σχολεία : Το 67% των μαθητών σε τάξεις μεταξύ μεταξύ 22 έως 27 ατόμων

Το 96% των μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα φοιτούν σε τμήματα που έχουν περισσότερους από 17 μαθητές, ενώ στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 99%.

Έτσι, 9 στους 10 μαθητές φοιτούν σε πολυπληθή ή υπερμεγέθη τμήματα όπου «είναι αδύνατον να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών», σε περίοδο μάλιστα μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων του κοροναϊού. Αυτά προκύπτουν από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που έκανε η ΟΛΜΕ μέσω του ερευνητικού της κέντρου, του ΚΕΜΕΤΕ.

Ερευνητικό πρόγραμμα θετικής συμπεριφοράς για πρώτη φορά σε ελληνικά σχολεία

Σημάδια βελτίωσης στη συμπεριφορά τους παρουσίασαν μέσα σε τρεις εβδομάδες παιδιά της Τετάρτης και της Πέμπτης Δημοτικού από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στην πρώτη φάση ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος για την υποστήριξη της θετικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Μέσω της παρέμβασης που έγινε λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της πανδημίας, παιδιά που εκδήλωναν επιθετικές συμπεριφορές, ασκούσαν σχολικό εκφοβισμό, αδιαφορούσαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αντιμετώπιζαν δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής εμφάνισαν μια ορατή μεταστροφή. Το αποτέλεσμα ήταν ο αυξημένος βαθμός συμμετοχής τους στο μάθημα και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. 

Ενεργά σχολεία, μια Οικοσυμμαχία

Τον Σεπτέμβρη του 2019, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Εύβοια, 16 νηπιαγωγεία του νησιού ανέλαβαν κοινή δράση για την προστασία των δασών, υλοποιώντας το συνεργατικό ετήσιο έργο "Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ κι εσύ". 
Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Σάρρου στην ypaithros.gr για να μάθετε τη συνέχεια του εγχειρήματος κατά η φετινή χρονιά.

«Μονόλογοι σε καραντίνα» – Έφηβοι πρόσφυγες γράφουν στον καιρό της πανδημίας

Το υλικό σε αυτό το βιβλίο είναι αποτέλεσμα ενός κύκλου διαδικτυακών εργαστηρίων γραφής, που έγιναν από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020 με 24 έφηβους και έφηβες πρόσφυγες στο πλαίσιο της δράσης «Μονόλογοι σε καραντίνα».

Κυβέρνηση: Προς νέα μέτρα για τη θωράκιση των ΑΕΙ μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη

Δέσμη νέων μέτρων για τη θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των πανεπιστήμιων εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη. 

Anthony Jude Montgomery: Ποτέ δεν θέλαμε έναν ηγέτη με μεγαλύτερη διαφάνεια

Ο καθηγητής του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με γνωστικό αντικείμενο την "Ψυχολογία της Εργασίας" μιλάει στη "ΜτΚ" για τους σημερινούς ηγέτες, αλλά και τους επικεφαλής της υγειονομικής κρίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της πανδημίας. Όπως λέει ο ηγέτης της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε απαιτείται να μιλάει με ευθύ και απλό τρόπο, γιατί "υπάρχει ένα μεγάλο κενό πληροφοριών". Ο ίδιος αναλύει τους παράγοντες που κάνουν έναν ηγέτη πετυχημένο, ενώ εστιάζει στις δεξιότητες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στη διαχείριση ενός ηγετικού ρόλου, μακριά από το άγχος και το στρες που δημιουργεί το εργασιακό περιβάλλον.

Ευρώπη : Ο κοροναϊός καλπάζει, όμως τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά

Όταν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τον τελευταίο γύρο περιορισμών της δημόσιας ζωής, αναφέρθηκε στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους και τα γυμναστήρια, ως εγκαταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν το «λουκέτο». Όμως από τη λίστα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έλειπαν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί – που ανήκαν στους πρώτους χώρους που έκλεισαν στο πρώτο πανδημικό κύμα.

Άδειες εκπαιδευτικών – Ειδική Αγωγή: Οδηγίες για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

Άδειες εκπαιδευτικών: Ειδικές οδηγίες για ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και πώς μπορούν να την παίρνουν.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας σε εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, απέστειλε το ΥΠΑΙΘ στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΔΠΕ Ροδόπης.

Παιδιά influencers πληρώνονται εκατομμύρια για να διαφημίσουν fast food στο Youtube

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης, σύμφωνα με την οποία, παιδιά με δημοφιλή κανάλια στο YouTube, γνωστά ως «kidfluencers», πληρώνονται για να προωθήσουν junk food στα βίντεό τους. 

Ερευνητές από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν τα πέντε βίντεο στο YouTube με τα περισσότερα views των kidfluencers, τα πιο δημοφιλή βίντεό τους και την παρουσία επώνυμων φαγητών στα βίντεο. 

Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου: Ολες οι αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις

Ένας πρωτόγνωρος εξεταστικός μαραθώνιος, περιμένει τους μαθητές, που φοιτούν στην Α΄λυκείου φέτος,αφού για πρώτη φορά το καλοκαίρι θα πάρουν μέρος στις προαγωγικές, με θέματα από την «Τράπεζα Θεμάτων». Το επόμενο διάστημα,σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καθώς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ερωτήσεις της Τράπεζας θεμάτων, οι οποίες θα είναι χιλιάδες, για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.