Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

"Πάρε με όταν φτάσεις..."

 

Beetroot design group




Οδηγός για τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία: Πότε γίνονται οι αιτήσεις για εισαγωγή - Τι ισχύει για τεστ δεξιοτήτων και κενές θέσεις

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 1062) η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας για το επόμενο σχολικό έτος. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εισαγωγής στα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία ορίστηκε από την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Eνα μυστικό δωμάτιο έσωσε τη ζωή της επτάχρονης Ντόλι

Η ιστορία αρχίζει με ένα κοριτσάκι επτά ετών που κρύβεται σε ένα μυστικό δωμάτιο. Μια γυναίκα τής λέει: «Να είσαι ήσυχη, πολύ ήσυχη, δεν μπορείς να βγάλεις κανέναν ήχο, κανείς δεν πρέπει να ξέρει ότι είσαι εδώ, κανείς! Με ακούς;». Η γυναίκα είναι η νταντά του κοριτσιού, που την πρόσεχε μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά της, στο σπίτι τους. 

TRACE: σύντομος οδηγός για την ανίχνευση του ρατσισμού σε αντιρατσιστικά κείμενα

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο ρατσισμός μπορεί να εντοπιστεί και σε αντιρατσιστικά κείμενα για μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς;

Η κριτική εργαλειοθήκη TRACE, ο πρώτος οδηγός για την ανίχνευση ρατσιστικών θέσεων σε αντιρατσιστικά κείμενα, βοηθά να αντιληφθούμε ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις δεν καλλιεργούνται μόνο μέσα από τον λόγο μίσους, ο οποίος στιγματίζει και δαιμονοποιεί απροκάλυπτα τους μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς.

Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στα παιδιά - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η καθυστέρηση λόγου και ομιλίας συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν αναπτύσσει ομιλία με τον αναμενόμενο ρυθμό για την ηλικία του. Είναι ένα συχνό αναπτυξιακό πρόβλημα που αφορά έως και το 10% - 15% των παιδιών 2 ετών, και 4 - 5% των παιδιών μετά τα 3 έτη.

Νέες προοπτικές για τα ΑΕΙ – Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά

Ελληνας πλοίαρχος λόγω της φύσης της δουλειάς του δεν μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιο διά ζώσης μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ελληνικό πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να επιλέξει πρόγραμμα σε βρετανικό ΑΕΙ. Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν κατάφεραν έως τώρα να κάνουν μεταπτυχιακό σε ελληνικό ΑΕΙ, λόγω της φύσης της δουλειάς τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλοί εκπαιδευτικοί, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι που επιδιώκουν να ενισχύσουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ για βελτίωση της επαγγελματικής τους θέσης. Ετσι απευθύνονται σε ΑΕΙ γειτονικών χωρών, όπως η Κύπρος. Τα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως είναι το νέο Ελντοράντο της διεθνούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα ελληνικά ιδρύματα έως τώρα να απέχουν.

Απαιτητικά μωρά- παιδιά: Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα

Προτού έρθει στον κόσμο το μωρό μας, χιλιάδες ερωτήματα περνούν απ’ το μυαλό μας. Μπορεί να αναρωτηθούμε: «Με ποιον θα μοιάζει σα χαρακτήρας»; «Θα είναι άραγε ήρεμο ή θα… γκρινιάζει συνεχώς»;

UNESCO: Το ένα τρίτο των μαθητών στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Το ένα τρίτο των παιδιών στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σχολείο του, κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο όχι μόνον στην υγεία των παιδιών αυτών, αλλά περιορίζει επίσης την ικανότητά τους για μάθηση, επισημαίνεται σε έκθεση της UNESCO που δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν ένα σχολείο στα τρία δεν έχει πόσιμο νερό (...). Ένα σχολείο στα τρία δεν έχει βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σχεδόν τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Και η πρόοδος που σημειώνεται είναι πολύ αργή", επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο: "Έτοιμοι για μάθηση και ευημερία: υγεία στο σχολείο και διατροφή στον κόσμο".

Εγκέφαλος της μάθησης-εγκέφαλος της επιβίωσης: Ποια η διαφορά τους

Αν έχετε παρατηρήσει πως όσο πιο στρεσαρισμένοι είστε, τόσο περισσότερο δυσκολεύεστε με πράγματα που κάνετε καθημερινά, τότε έχετε βιώσει τη διαφορά μεταξύ του εγκεφάλου της μάθησης και του εγκεφάλου της επιβίωσης. Το ζήτημα είναι πιο σύνθετο από το πόσο εύκολα μπορούμε να δέσουμε τα κορδόνια των παπουτσιών μας ή να θυμηθούμε πού έχουμε βάλει τα κλειδιά μας. Ωστόσο, αυτά τα μικροπράγματα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε.

Δηλητηριάζουν τις μαθήτριες για να κλείσουν τα σχολεία θηλέων στο Ιράν

Νέα τροπή στην υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητριών σε διαφορετικά σχολεία του Ιράν, δίνει η σημερινή μεταφορά δεκάδων εξ αυτών με ελαφρά συμπτώματα στα νοσοκομεία της χώρας.

Πίσω από τη μυστηριώδη υπόθεση που απασχολεί τις αρχές της χώρας εδώ και τρεις μήνες και έχει οδηγήσει σε βραχείες νοσηλείες εκατοντάδες νεαρά κορίτσια, πιστεύεται ότι κρύβονται άτομα που διαφωνούν με την εκπαίδευση των γυναικών και θέλουν να κλείσουν τις πόρτες των σχολείων στη χώρα αυτή των 80 εκατομμυρίων ατόμων.

Προκήρυξη 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μαριλένα Λασκαρίδη» για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023.