Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μπορεί να γίνει η διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) από την προσχολική ηλικία ή είναι πολύ νωρίς;

Η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται παραδοσιακά μετά την ηλικία των 6 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, αν ένας μαθητής προσχολικής ηλικίας είναι ασυνήθιστα υπερκινητικός ή παρορμητικός, μπορεί να αξιολογηθεί για ΔΕΠΥ προκειμένου να αρχίσει νωρίτερα η παρέμβαση.

ΔΕΠΥ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας: μπορεί να γίνει διάγνωση;

Καλοί μαθητές: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις

Ίσως δεν είναι στο χέρι των γονιών και των δασκάλων αν το παιδί θα γίνει «αστέρι» στο σχολείο, αφού η προσωπικότητά του, την οποία φέρει στα γονίδιά του και ελάχιστα θα επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, θα διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο στις μαθητικές του επιδόσεις.

Κινητικός γραμματισμός: Πώς τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές για όλη τους τη ζωή

Ένας νέος όρος έχει εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια διεθνώς στον χώρο της Φυσικής Αγωγής, για να υπογραμμίσει τη σημασία της υιοθέτησης μιας κινητικά δραστήριας συμπεριφοράς σε όλη τη ζωή του ατόμου, μέσω της ισορροπημένης ανάπτυξής του σε κινητικό, συναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο. Πρόκειται για τον «κινητικό γραμματισμό» («physical literacy»), που, όπως όλες οι συμπεριφορές υγείας, είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί από την παιδική ηλικία.

Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης

Τι προβλέπει το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους» για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης θα πραγματοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο του 2026, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους», που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Πώς επηρεάζουν οι καυγάδες των γονιών τα παιδιά;

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι καυγάδες των γονιών επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά. Και οι μελέτες όντως δείχνουν ότι όταν οι γονείς διαφωνούν συχνά ή έντονα, αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες στα παιδιά. Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο προφανείς. Και είναι εύκολο κάποιος να μην κατανοεί αυτές τις μακροχρόνιες επιδράσεις, τις οποίες μπορεί να κουβαλά χρόνια μέσα του μέχρι και την ενήλικη ζωή. Πώς επηρεάζουν οι καυγάδες των γονιών τα παιδιά;

Η μαθήτρια που κέρδισε στον 17ο Διαγωνισμό Νεαρών Μεταφραστών και Μεταφραστριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Juvenes Translatores)

Κατάφερε να κερδίσει μια μεγάλη διάκριση στον 17ο Διαγωνισμό Νεαρών Μεταφραστών και Μεταφραστριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Juvenes Translatores) που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2007 για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο λόγος για την Άννα Παναγιωτάκη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου που συμμετείχε στο διαγωνισμό, ο οποίος φέτος είχε θέμα «Τολμάμε να κάνουμε τη διαφορά» και στον οποίο συμμετείχαν 3.056 παιδιά, από 701 σχολεία από όλες τις χώρες.

Η δασκάλα που επέστρεψε στο χωριό της

Με μια νοσταλγική επιστροφή στην περιφέρεια, η Ειρήνη Ματσακά, εκπαιδευτικός που υπηρέτησε για χρόνια σε μεγάλες πόλεις, βρήκε νέο νόημα στη ζωή της στο μικρό χωριό Κορακοβούνι, νότια του Άστρους Κυνουρίας, στην Αρκαδία. Αφήνοντας πίσω την απρόσωπη καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων, ζει στο ήρεμο και δεμένο κοινωνικά χωριό, ανακαλύπτοντας τη δύναμη να πραγματώσει τα όνειρά της.

Μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων μαθητών στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έχει την ιδιαίτερη χαρά να ανακοινώσει τη νέα μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν στην 41ηΒαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΒΜΟ), η οποία διοργανώθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 27 Απριλίου -2 Μαΐου 2024.

Πανελλήνιες 2025: Η απόφαση για τις αλλαγές στα Επιστημονικά πεδία

Αναλυτικά όσα ορίζει η απόφαση για τις αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία, που θα ισχύσουν από από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ορίζονται οι αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία, που θα ισχύσουν από από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025.

Η μητέρα τρανς αγοριού που πέθανε σε μονάδα ψυχικής υγείας του Μάντσεστερ ζητά δημόσια έρευνα

Η μητέρα ενός τρανς αγοριού που πέθανε αφού αυτοτραυματίστηκε σε μονάδα ψυχικής υγείας του Μάντσεστερ ζητά δημόσια έρευνα για τη φροντίδα του και τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του.